Odborníčka radí: Ako si poradiť s atopickým ekzémom?

Odborníčka radí: Ako si poradiť s atopickým ekzémom?>
Atopický ekzém trápi stále viac a viac detí. Neviete si s ním poradiť alebo ste sa práve dozvedeli, že ním vaše dieťa trpí? Spýtali sme sa Michaely Kolkovej, kozmetičky a školiteľky značky Weleda, ako sa starať o atopický ekzém s ich prípravkami.  Dozviete sa v našom článku.

Aké sú prejavy?

Weleda upokojujúci pleťový krém Ak pacient trpí atopickým ekzémom, má v genetickom podklade zvýšenú citlivosť kože a slizníc voči rôznym látkam. Tieto látky sa však bežne vyskytujú v okolí, čo na závažnosti a intenzite prejavov je aj vidieť. Do tela sa dostávajú nie len kožou, ale aj dýchacími cestami, tráviacim ústrojenstvom. Koža reaguje na vonkajšie podnety mimoriadne zvláštnym spôsobom – začervenaním, opuchom, mokvaním alebo výsevom ložísk. Pokožka môže aj svrbieť. Poznáme tri formy atopického ekzému, ktoré vo väčšine prípadov na seba nadväzujú. weleda-zklidnujici-kojenecky-kremDojčenská forma začína medzi 2 – 4 mesiacom po narodení, prejavuje sa sýtočerveným, silno svrbiacim vyrážkam na tváričke alebo vo vlasoch. V tomto veku sa ekzém často mokvá. Pokožka telíčka je suchá. Detská forma ekzému vyskytuje u batoliat a u detí predškolenského a školského veku. Postihnutou oblasťou sú lakťové a podkolenné jamky, šija, krk a miesta okolo členkov, priehlavky a zápästia. Postihnuté bývajú aj ruky a tvár, najčastejšie viečka a okolie úst. „ V dnešnej dobe pribúda čím ďalej, tým viac detí so sklonom k atopickému ekzému. Pri atopickom ekzéme je potrebné klásť veľký dôraz na výber vhodnej kosmetiky, ktorá je určená na citlivú až atopickú pokožku," upozornila na výber vhodných prípravkov Michaela Kolková. 
Ako a kedy začať s prvou kozmetikou pre dieťa? Dozviete sa tu!  Hoci najväčšiu zimu máme za sebou, viete, ako sa popasovať o pokožku v zime - čítajte tu!  Po príchode z nemocnice potrebujete niekoľko základných vecí. Ktoré to sú? 
Ktoré prípravky odporúča?  "Weleda sa zamerala na liečivý účinok Ibišku lekárskeho, ktorý potláča prejavy atopického ekzému a upokojuje jeho prejavy. Baby derm derma_mleko_mailrgbponúka tri produkty – upokojujúci pleťový krém, Upokojujúce telové mlieko a Upokojujúci dojčenský krém,“ vysvetlila nám. 

Ako ekzém liečiť?

To, aby ste ekzém úspešne vyliečili nie je vec náhody alebo iba toho správneho lieku. Predtým, ako lekár atopický ekzém začne liečiť, musí vedieť v akom štádiu ochorenie je, aké staré je dieťa, či je prítomná infekcia ale napríklad aj to, aké ročné obdobie je najhoršie z hľadiska vizuálnych prejavov. Ako liečbu predpisujú lekári mastičky, a krémy. Zvláčňujúce krémy často zmiernia stav, ložiská ekzémov sa zmenšia a prejde aj svrbenie. Masti väčšinou predpisujú farebné a biele pasty – obsahujú zinok a pridané látky, ktoré znižujú zápal v koži. Liečba  sa však prispôsobuje stavu pacienta, v začiatkoch prejavov ekzému sa používaju hormonálne prostriedky. Dôležité je nepodceňovať stav ekzému, zájsť za skúseným lekárom a dodržiavať jeho postupy. V článku ste videli: Upokojujúci pleťový krém - nájdete TU , Upokojujúce telové mlieko - nájdete TU