Kedy sa začínajú prerezávať prvé zúbky a ako dlho to trvá? Rady a tipy ako to zvládnuť

Kedy sa začínajú prerezávať prvé zúbky a ako dlho to trvá? Rady a tipy ako to zvládnuť>

Prerezávanie zúbkov potrápi nielen bábätko, ale aj jeho rodičov. Prvé zúbky sprevádzajú bolesti, plač, mrzutosť dieťatka a zasiahne aj spánok. Ako vyzerá prerezávanie zúbkov a ako pomôcť dieťatku?

Aké sú príznaky prerezávania zúbkov u detí?

Rodičia sa často pýtajú, ako vyzerá prerezávanie zúbkov a ako teda zistia, že ťažkosti ich dieťatka súvisia so zubmi a nie s nejakým iným ochorením.

Rast prvých zúbkov naznačí najprv mrzutosť, nepokoj a plačlivosť dieťatka. Výnimkou nie sú ani ťažkosti so spánkom, či už pri zaspávaní alebo častejšom nočnom budení. Prvé zúbky totiž robia ťažkosti ešte predtým, ako vôbec niečo v ústočkách uvidíte. Zúbok si musí preraziť cestu cez ďasno a to bábätko bolí.

Prvý príznak v ústach bude pri prerezávaní zúbkov zmena ďasna. Spozorujete jeho navretie a opuch. Môže sa vám zdať červenšie ako okolie a na dotyk môže byť miesto citlivé.

Bábätko rýchlo zistí, že k úľave mu pomáha hryzenie svojich prštekov a preto si neustále dáva ruky do úst. Spozorovať môžete silnejšie slinenie a stratu chuti do jedla. Niektoré bábätká to znášajú ešte o čosi ťažšie a počas prerezávania zúbkov sa im môže zvýšiť teplota, či objaviť hnačka a výraznejšie nafukovanie.

Kedy sa začínajú prerezávať prvé zúbky?

To, kedy idú prvé zúbky von, je u každého bábätko individuálne. U väčšiny detičiek môžete prvý prerezaný zúbok spozorovať približne vo veku 6 mesiacov. Každé dieťatko je však iné a vývoj prebieha svojím tempom. U menšieho počtu detičiek sa môžu zúbky objaviť skôr. Nie je však ani žiadnou výnimkou keď zúbky idú neskôr a prvý zub sa prereže až vo veku 1 roka.

Aké je poradie prerezávania mliečnych zúbkov?

Zúbky sa prerezávajú postupne, na striedačku hore a dole. Prerezávania zúbkov ide v tomto poradí:

  1. Prvé rezáky, jednotky: spodné sa prerežú najčastejšie vo veku 6 až 10 mesiacov. Za nimi idú horné „jednotky“ približne 2 mesiace neskôr, čiže vo veku 8 až 12 mesiacov.
  2. Druhé rezáky, dvojky: spodné vo veku 10 až 16 mesiacov, horné 9 až 13 mesiacov.
  3. Prvé stoličky, štvorky: dolné 14 – 18 mesiacov, horné 13 až 19 mesiacov.
  4. Očné zuby, trojky: spodné 17 až 23 mesiacov, horné 16 až 22 mesiacov.
  5. Druhé stoličky, päťky: spodné 23 – 31 mesiacov, horné 25 až 33 mesiacov.

Poradie prerezávania mliečnych zúbkov

Ako dlho sa prerezávajú prvé zúbky?

Zúbky sa detičkám prerezávajú postupne. Detský chrup tvorí spolu 20 zubov, 10 hore a 10 dole. Von sa dostávajú jeden po druhom a celý tento proces sa ukončí približne vo veku 3 rokov.

Pre rodičov to znamená zhruba 2 a pol roka, kedy dieťatko z času na čas trápia ťažkosti s prerezávaním zubov. Preto je dobré si čím skôr osvojiť a zistiť, čo pomáha vášmu drobčekovi toto obdobie prekonať s čo najmenším nepohodlím.

Ako sa starať o ústnu hygienu počas prerezávania zúbkov?

Pred prvým zubom nie je nutné sa o ústnu hygienu výnimočne starať. Je však predsa len dobré, ak bábätko už od približne 3 mesiacov privykáte na pravidelnú starostlivosť o ústa. Na začiatku stačí, ak mu pravidelne vyčistíte ďasná pomocou kúska namočenej sterilnej gázy. Bábätko si na to zvykne. Neskoršie čistenie prvých zúbkov bude potom brať ako samozrejmosť a nebude sa mu brániť.

Obdobie prerezávania prvých zúbkov znamená pre rodičov aj zmenu v starostlivosti o ústnu hygienu bábätka. V tomto čase si bábätko zvykne dávať ručičky neustále do úst, preto venujte zvýšenú pozornosť ich čistote. Nie je nič výnimočné, že si počas tohto obdobia bábätko prenesie do úst nejakú infekciu a dostane nádchu.

Kým dieťatko nemalo žiadne zuby, nebolo potrebné mu ich umývať. S prvým zúbkom sa to však mení a je to ten pravý čas na nákup prvej zubnej kefky. Zo začiatku postačuje umývať zuby stieraním zubného povlaku z prerezaných zubov pomocou navlhčenej zubnej kefky bez zubnej pasty.

Starostlivosť o detské zuby

Ako sú možnosti úľavy od bolesti pri prerezávaní zúbkov?

Bábätko pri prerezávaní zúbkov pociťuje bolesť. Niekedy je mierna, inokedy zas môže až vystreľovať smerom k uškám. Svoje bábätko si určite poznáte najlepšie na svete a raz dva zistíte, ako veľkú bolesť prežíva. Podľa toho zvoľte aktuálne najvhodnejšiu pomoc.

K dispozícii máte tieto možnosti:

Hryzátka

Hryzenie do niečoho tvrdšieho pomáha zúbkom rýchlejšie sa predrať cez ďasno von. Pri hryzení pociťuje bábätko úľavu, preto s radosťou hryzie do svojich prštekov. To nie je to najlepšie, čo existuje a preto máme k dispozícii viacero typov hryzátok.

Hryzátko pri prerezávaní zubov

Vybrať si môžete podľa farby, tvaru, materiálu a možnosti ľahkého čistenia. Čo je však dôležitejšie, hryzátko vyberte tak, aby s ním dieťatko dokázalo dosiahnuť tú oblasť ďasna, ktorá ho aktuálne trápi. Niektoré pomôžu masírovať len oblasti predných zubov, na dosiahnutie oblasti stoličiek budete možno potrebovať iný tvar.

Lepšiu úľavu od bolesti dosiahnete s hryzátkami, ktoré aj chladia. Pred tým, ako ho dieťatko dostane, ho dáte na chvíľu schladiť do chladničky. Chlad dokáže veľmi šetrne zmierniť bolesť.

Hryzátka pre bábätká

Chladiace a anestetické gély

Pokiaľ na utlmenie bolestivosti ďasien nebude postačovať hryzátko, máte možnosť siahnuť po lokálnych géloch. Pri ťažkostiach sa nanášajú na bolestivú oblasť. Obsahujú buď výťažky z rastlín s chladiacimi a upokojujúcimi účinkami, alebo lokálne znecitlivujúce liečivá, najčastejšie lidokaín. Nie je výnimkou ani ich vzájomná kombinácia.

Ich výhodou je, že pôsobia iba v mieste potreby a nevstrebávajú sa.

V našej ponuke nájdete gély na báze prírodných látok, najmä s obsahom liečivých bylín. Dobré skúsenosti majú maminky so zubným gélom s praktickým náprstkom na masáž ďasien CHICCO Set zubný upokojujúci gél a kefka na prst s puzdrom 4m+.

CHICCO Set zubný upokojujúci gél a kefka na prst s puzdrom 4m+

Lieky proti bolesti

Ak si už neviete dať rady, bábätko viditeľne trpí, je veľmi plačlivé, nemôže v noci spinkať, môžete krátkodobo siahnuť po sirupoch od bolesti. Sú to tie, čo používate bežne pri horúčke. Používajte ich však iba výnimočne a čo najmenej často, pretože sú spojené s rizikom nežiaducich účinkov. Pred použitím sa poraďte o správnom použití a dávkovaní s lekárom alebo lekárnikom.

Akú stravu je najlepšie ponúknuť počas prerezávania zúbkov?

Počas prerezávania zúbkov nemusíte nutne meniť spôsob stravovania vášho dieťatka, aj keď v tomto období môže papať menej. Prerezávanie zúbkov zvykne byť spojené s menšou chuťou do jedla, rátajte s tým a bábätko do jedla nenúťte. Nie je to asi ani najlepší čas na predstavenie novej potraviny do jedálnička. Radšej s tým počkajte pár dní.

Strava pri prerezávaní zubov

Ak dojčíte, prvé zúbky nie sú dôvodom na odstavenie dieťatka. Nemajte obavy, počas dojčenia zúbky nevadia a dieťatko vás nepohryzie. Ak je dieťatko dojčené, práve dojčením ho viete v tomto období upokojiť.

Aké sú sprievodné javy a možné komplikácie pri prerezávaní zúbkov?

Bežnými sprievodnými javmi pri prvých zúbkov je zvýšené slinenie. Dieťatko možno bude potrebovať nosiť podbradníky počas celého dňa. Zvýšené slinenie v oblasti úst môže spôsobiť podráždenie v ich okolí, čo sa prejaví ako začervenenie a možné vyrážky. Pomôžete mu natieraním okolia úst ochranným krémom. Zatekajúce sliny ho môžu dráždiť aj na kašeľ.

Ochranný krém na okolie úst Chicco

K častým komplikáciám počas prerezávania zúbkov patrí mierne zvýšená teplota a niekedy tráviace ťažkosti, ako sú častejšie stolice a zvýšené nadúvanie. U mnohých detičiek dochádza k narušeniu denného aj nočného spánku kvôli nepokoju.

Kedy je vhodné pri prerezávaní zúbkov navštíviť lekára?

Ak má dieťatko pri prerezávaní zúbkov teplotu nad 38 °C, konzultujte stav s vaším pediatrom. Takto vysoká teplota nebýva pri zúbkoch úplne bežná a skôr naznačuje infekciu.

Pokiaľ bolesti z prerezávania zúbkov vyžarujú smerom k uškám, bábätko si ich môže viac chytať. Aj keď to býva bežný jav, radšej sa tiež poraďte s lekárom, aby ste náhodou nezanedbali infekciu ušiek.