Strie sú v tehotenstve častou nepríjemnosťou. Viete ako im predchádzať a čo na ne pomáha?

Strie sú v tehotenstve častou nepríjemnosťou. Viete ako im predchádzať a čo na ne pomáha?>

Strie v tehotenstve predstavujú síce iba estetickú záležitosť, ale potrápia nejednu tehotnú ženu. Ak sa im chcete vyhnúť, začnite s prevenciou čím skôr. Aj keď tu hrá veľkú rolu genetika, predsa len vhodnou starostlivosťou viete významne predchádzať ich vzniku. Čo pomáha na strie?

Čo sú to strie?

Strie sú menšie alebo väčšie trhlinky či jazvy, ktoré môžete spozorovať na povrchu kože. Napínaním kože vznikne najprv malá trhlinka, ale postupne sa môže ešte viac roztiahnuť. Strie môžu mať rôznu farbu. Najčastejšie sú zo začiatku červené, ružové až fialové, neskôr čiastočne vyblednú a dosiahnu striebristú farbu.

Aj keď sú strie typické pre obdobie tehotenstve, môžu vzniknúť aj mimo neho. Spôsobiť ich môžu aj:

  • rýchly nárast hmotnosti,
  • nadváha,
  • extrémne posilňovanie svalov,
  • rýchly rast v puberte,
  • hormonálne zmeny pri určitých ochoreniach.

Ako strie v tehotenstve vyzerajú?

Strie si môžeme predstaviť ako úzke pruhy, čiary alebo pásy na povrchu kože. Čerstvé strie majú v počiatku tmavšiu výraznejšiu farbu, väčšinou červeného, ružového alebo fialového odtieňa. Neskôr postupne vyblednú na bielu až striebristú farbu.

Od závažnosti stavu závisí, či sú strie len tenké pruhy, alebo sú to nápadnejšie širšie pásy. Niekedy sa vyskytujú jednotlivo, inokedy ich nájdeme v skupinách. Môžu sa líšiť aj na dotyk. Niektoré ženy ich majú hladké, u iných vytvoria mierne vyvýšené hrubšie miesta.

Správnou starostlivosťou však môžete zjemniť ich vzhľad. Základom je pravidelné časté premasťovanie a masírovanie pokožky pomocou vhodné krému alebo oleja na strie.

Kde sa strie vyskytujú najčastejšie?

Tehotenské strie sa neobjavujú iba na brušku, ale môžete ich spozorovať aj  na stehnách, prsiach, bokoch, či zadku. V podstate na každej časti tela, ktorá rýchlo naberie na objeme, sa môžu vytvoriť strie.

Strie

Prečo strie v tehotenstve vznikajú?

Za bežných okolností disponuje naša koža istou schopnosťou natiahnuť sa. Ak však nastane príliš silný a náhly ťah na kožu, môžu sa jej vlákna roztrhnúť a prejaví sa to navonok jazvami – striami.

Tehotenské strie sú dosť bežnou záležitosťou. Štatistiky hovoria, že približne 90 % tehotných žien si počas alebo po tehotenstve nájde na tele nejaké strie, či už na stehnách, bruchu alebo prsiach.

Strie v tehotenstve spôsobuje kombinácia rastúceho bruška, rýchleho pribratia na váhe a významných hormonálnych zmien. Všetky tieto faktory zhoršia prirodzenú elasticitu a pružnosť pokožky, čiže dôjde k narušeniu kolagénových a elastínových vláken v pokožke.

Vznik strií síce nebolí, ale môžete pociťovať svrbenie alebo pálenie. Ak už raz vzniknú, je takmer nemožné sa ich úplne zbaviť, ale dá sa zjemniť ich vzhľad.

Ktoré faktory ovplyvňujú vznik strií v tehotenstve?

To, či a v akej intenzite sa u vás strie v tehotenstve objavia, môže ovplyvniť niekoľko faktorov:

  • Genetika a typ kože: Stavba a kvalita kože je dedičnou záležitosťou. Pokiaľ sú vo vašej rodine strie bežné, je veľká šanca, že sa budú týkať aj vás.
  • Rýchle pribranie na váhe: Čím rýchlejšie a čím viac v tehotenstve priberiete, tým bude záťaž na vašu kožu väčšia. Snažte sa preto priberať postupne a nenabrať počas tehotenstva príliš veľa kíl navyše. Vieme, ľahšie sa to povie, ako spraví.
  • Pokiaľ čakáte dvojčatá alebo trojčatá, je šanca na strie väčšia. Predsa len, viac detí znamená aj väčšie bruško.
  • Hormonálne zmeny: Zmeny v hladine estrogénov a progesterónov počas tehotenstva negatívne vplývajú na elasticitu pokožku. Tento faktor ale neovplyvníte.
  • Vek: Väčšiu náchylnosť na strie majú ženy v pubertálnom veku, pretože ich pokožka ešte nie je úplne vyvinutá. Ak žena v tomto veku otehotnie, je veľká šanca, že ju strie postretnú.

K riziku vzniku strií prispieva aj skutočnosť, či sa u vás vyskytli strie už v predchádzajúcich tehotenstvách, či trpíte nadváhou alebo či ste dostatočne hydratovaná. Nepodceňujte pitný režim a vonkajšiu hydratáciu pokožky pomocou vhodných olejov na strie.

Prevencia strií v tehotenstve

Dá sa striám v tehotenstve predchádzať?

Pokiaľ sa chcete tehotenským striám vyhnúť, stavte na prevenciu. Je nesmierne dôležitá, pretože so striami je potrebné začať bojovať skôr, než sa objavia. Čím skôr začnete, tým lepšie výsledky dosiahnete. Vyskúšajte tieto opatrenia:

  • Počas tehotenstva si sledujte svoju váhu: Aj keď priberanie k tehotenstvu patrí, nie je dobré pribrať príliš veľa naraz. Viac sa dočítate v našom článku Aký je ideálny váhový prírastok v tehotenstve.
  • Stavte na zdravú stravu plnú antioxidantov a vitamínov: Kolagénové a elastínové vlákna v pokožke poškodzujú aj voľné kyslíkové radikály. Telu pomôžete, ak mu dodáte látky schopné proti tomu bojovať. Antioxidanty nájdete v čerstvom ovocí a zelenine.
  • Dodržujte dostatočný pitný režim: Suchá, dehydrovaná pokožka je náchylnejšia na poškodenie. Bojujte s tým aj zvnútra a to dostatočným príjmom tekutín. Stavte na čistú vodu, riedené džúsy alebo ovocné čaje.
  • Cvičte: Ak to váš zdravotný stav povolí, primerane sa čo najviac hýbte. Správne cvičenie ponaťahuje svaly na celom tele, vrátane bruška, a udržiava zdravý krvný obeh. Vďaka tomu bude aj koža citlivých partií viac prekrvená a okysličená. Pomôže to nielen vašej pokožke, ale aj celkovému zdraviu a pohode.

Oleje na strie: prečo ich používať?

Tehotenstve je aj obdobím, keď by ste sa o svoju pokožku tela mali starať o čosi viac. Jej dlhodobý zdravý vzhľad podporíte pravidelnou hydratáciou a premasťovaním. V súčasnosti sú na trhu veľmi kvalitné krémy na strie a oleje na strie, ktoré dokážu obidve tieto veci naraz.

Naše tipy na ideálny krém alebo olej na strie sú:

Stavte aj na kvalitnú kozmetiku do sprchy. Moderné sprchové gély podporujú zdravý vzhľad a hydratáciu pokožky už počas umývania.

Tehotenské strie

Zlepšiť prekrvenie pokožky pomáha taktiež jemná masáž počas aplikácie oleja alebo krému na strie. Kožu na stehnách, zadku, či prsiach môžete masírovať bez akýchkoľvek obmedzení od začiatku tehotenstva až do pôrodu. S masážou bruška však opatrne, ak mávate časté tvrdnutie bruška alebo je u vás vyššie riziko predčasného pôrodu. Radšej sa o vhodnosti masírovania poraďte so svojím gynekológom.

Čo na tehotenské strie pomáha?

Ak sa na vašom tele objavili strie, úplne sa ich už nezbavíte. Úplne čerstvé strie a jazvy je ešte možné ovplyvniť pomocou oleja alebo krému na existujúce strie, ktorý stimuluje tvorbu a obnovu kolagénových a elastínových vlákien. Tieto krémy je väčšinou možné používať bez obáv aj počas tehotenstva.

Ak už sú strie staršie a prekážajú vám, ich vzhľad môžete zjemniť pomocou estetickej dermatológie. Dobrou správou je, že lekári ich dokážu ošetriť tak, aby boli takmer neviditeľné. Môžete využiť viaceré metódy, ako odstrániť strie na bruchu po tehotenstve alebo na iných partiách tela:

  • Laserové ošetrenie alebo využitie pultného svetla.
  • Mikroneedling pomocou derma rollera
  • Chemický peeling.

Strie sú však celkom normálna telesná zmena, ktorá k životu patrí. Ak vám nejaké na tele ostanú, je to v poriadku, má ich takmer každá mamina.