Ako chrániť deti pred slnkom a aký detský opaľovací krém vybrať?

Ako chrániť deti pred slnkom a aký detský opaľovací krém vybrať?>

Slnečné žiarenie nepredstavuje len príjemné teplé lúče, ale aj rizikové UV žiarenie. Určite si chcete letné dni užívať so svojimi deťmi v plnom zdraví a preto dodržujte dôslednú ochranu pred slnkom včas. Detská pokožka je na slnečné lúče oveľa citlivejšia ako koža dospelého. Ako môže slnečné žiarenie ohroziť zdravie dieťaťa a ako ho účinne pred ním chrániť?

Koľko slnka je pre deti bezpečné a aké opatrenia je potrebné prijať?

Pokiaľ chceme posúdiť, koľko slnka je pre deti ešte bezpečné, musíme vziať do úvahy farbu ich pleti. Čím je pleť svetlejšia, tým menej slnečného žiarenie znesie. Najlepšie, čo pre zdravie pokožky dieťaťa môžete urobiť, je viesť ho k rozumnej forme ochrany pred slnkom už od útleho veku.

UV žiarenie predstavuje u detí:

  • riziko spálenia od slnka,
  • opakované spálenie u detí môže viesť k vyššiemu riziku rakoviny kože v neskoršom veku,
  • urýchlenie procesov starnutia kože, ktoré v dospelosti spozoruje zvýšenou pigmentáciou kože a väčšou náchylnosťou na vznik vrások,
  • zvýšené riziko poškodenia zraku dieťaťa.

UV žiarenie je pre naše zdravie prospešné len vo veľmi malej dávke. Naše telo ho využíva na tvorbu aktívnej formy vitamínu D, lenže na to mu stačí 10 až 15 minút pár krát za týždeň.

Menej známy fakt je, že v našej koži sa vitamín D tvorí, aj keď sa chránime vrstvou opaľovacieho krému. Dôvodom je, že nikto si opaľovacie krémy neaplikuje neustále presne podľa návodu, v dostatočných časových rozostupoch a v správne hrubej vrstve. UV žiarenie prijmeme v istej dávke vždy, ak chodievame cez deň von.

Mnohí rodičia robia chybu, že k ochrane pred slnkom u detí pristúpia až v letnom období. Slnko svieti intenzívne už skôr, preto chráňte deti už od marca a nečakajte až na čas dovoleniek.

Ako chrániť citlivú detskú pokožku pred slnečným žiarením?

K ochrane pokožky dieťaťa by sme mali pristupovať komplexne pomocou kombinácie viacerých opatrení.

S dieťaťom chodiť na priame slnko čo najmenej

Najúčinnejšia forma ochrany pred slnkom je nejsť na slnko vôbec. To však nie je dobré pre fyzický ani psychický vývoj dieťaťa a preto pristúpte aspoň k určitým obmedzeniam:

  • Ideálne miesto na detské hry je v tieni. Deti do jedného roka by na priame slnko nemali ísť vôbec.
  • V letnom období sa nezdržiavajte vonku medzi 11:00 a 15:00 vôbec. Na vychádzky chodievajte radšej ráno alebo poobede.
  • Ak veziete dieťa v kočíku, používajte vhodné formy zatienenia, napríklad detský slnečník na kočík alebo slnečné clony.

Slnečníky a clony na kočík

Prekrývať čo najväčšiu plochu pokožky voľným vzdušným oblečením

Účinnú ochranu poskytuje aj vrstva oblečenia, ktorá prekryje pokožku.

Na bežné aktivity je najlepšou voľbou ľahké, vzdušné oblečenie z prírodných materiálov, ktoré je však dostatočne hrubé na to, aby nepustilo slnečné žiarenie ku pokožke. Čím väčšiu plochu kože prekryjete, tým lepšie. Dajte však pozor na prehriatie a potničky.

Pri pobyte v prostrediach s vysokou intenzitou slnečného žiarenia môžete zvoliť špeciálne oblečenie s UV ochranou. Dôležité je to najmä pri vodných plochách alebo na horách.

Špeciálne odevy na ochranu detí pred slnkom

Každý typ oblečenia do istej miery chráni našu pokožku pred dopadom slnečných lúčov. Niektoré typy látok to však predsa len vedia o čosi lepšie. Ide o oblečenie s UV ochranou, ktoré je špeciálne navrhnuté a utkané tak, aby zablokovalo takmer všetko UV žiarenie, ktoré dopadne na povrch tela a to aj po zamočení. Zároveň poskytujú komfortné, ľahké a priedušné nosenie, čo oceníte najmä pri vode alebo počas turistiky na horách.

V obchodoch ho rozoznáte podľa etikety s uvedeným ochranným faktorom UPF (Ultraviolet Protection Factor). Označenie UPF 50 znamená, že len 1/50 dopadajúce žiarenia prejde cez tkaninu (zachytí 98 % lúčov).

Jedná sa zvyčajne o letné oblečenie, ktoré však zakrýva väčšiu časť plochy tela, ako býva bežné. Detské plavky s UV ochranou mávajú napríklad dlhšie rukávy na tričkách, alebo predĺžené nohavice.

Rodičia radi volia tento typ oblečenie pre svoje deti, pretože odpadá nutnosť pravidelného natierania opaľovacím krémom na zahalených častiach.

Používať na hlavu pokrývku hlavy, ideálne aj s prekrytím uší a krku

Podobnú službu, ako robí UV oblečenie na tele, vám poskytne správna a dostatočná pokrývka hlavy dieťaťa. Pokožka hlavičky dieťaťa je náchylnejšia na spálenie, pretože jemné detské vlásky ešte neposkytujú dostatočnú ochranu pred slnkom, ale zároveň znemožňujú nanesenie opaľovacieho krému. Pokiaľ dieťatku vyberiete širší klobúčik alebo šiltovku s ochranou krku, môžete zároveň chrániť aj pokožku ušiek, krku a tváre. Ide o oblasti, ktoré sa deťom natierajú ťažko, nepáči sa im to a preto je veľká šanca, že niektorú časť vynecháte.

Ak sa dieťa klobúčiku bráni, choďte mu príkladom a v lete tiež noste šiltovku. Vyberte mu pohodlný detský klobúčik, ktorý bude príjemný pri nosení. Možno budete musieť vyskúšať viacero typov, kým nájdete taký, ktorý si vaše dieťatko obľúbi.

Detské čiapky a klobúčiky na leto

Sú detské opaľovacie krémy a slnečné filtre v nich použité bezpečné a efektívne?

Ak pristupujete k ochrane pred slnkom zodpovedne, bez kvalitného detského opaľovacieho krému sa v lete nezaobídete.

Dostupné opaľovacie krémy na našom trhu spĺňajú požiadavky na bezpečnosť a účinnosť. Používanie na detskú pokožku má však predsa len svoje špecifiká. Čím je dieťa mladšie, tým je jeho pokožka citlivejšia.

Najmä deti mladšie ako 6 mesiacov vyžadujú väčšiu obozretnosť. Pravdou je, že v tomto veku by vôbec nemali dôjsť na priame slnečné svetlo, ale mali by sa pohybovať iba v tieni. Pokiaľ s nimi chodíte von iba v skorých ranných alebo poobedných hodinách a držíte ich stále v tieni, opaľovací krém nepotrebujú. Ak však predsa len s takto malým dieťaťom musíte ísť na slnko, krémom na opaľovanie pre bábätká natrite všetky odhalené časti tela a dajte im na hlavičku klobúčik.

U starších detí sú opaľovacie krémy bezpečné a bežne používané. Malé zvedavé batoľa už v tieni neobsedí a preto ho natierajte vždy pred pobytom von.

Aby bolo používanie opaľovacieho krému u detí vždy bezpečné, dodržujte tieto zásady:

  • Sledujte dátum spotreby krémy a po jeho uplynutí krém viac nepoužívajte.
  • Väčšina krémov má obmedzenú dĺžku používania po prvom otvorení. Zapíšte si na obal dátum jeho otvorenia.
  • Pred prvým použitím urobte tolerančný test: Malé množstvo krému naneste na malú časť kože dieťatka, napríklad na predlaktie a oblasť sledujte počas 48 hodín. Ak dôjde k reakcii, krém zmeňte.
  • Vyvarujte sa takej aplikácii krému, počas ktorej by dieťa krém olizovalo, zasiahlo by mu oči či otvorené rany.
  • Vyberte vhodnú aplikačnú formu. Pre deti sú vhodnejšie opaľovacie krémy vo forme telového mlieka, pretože pri sprejoch hrozí, že by ho mohlo vdýchnuť.

Aké faktory SPF sú najlepšie pre detskú pokožku?

Pre deti určite vyberte krém, ktorý má ochranný faktor minimálne 30, i keď 50+ je ešte lepšia voľba.

Opaľovacie krémy môžu obsahovať minerálne alebo chemické filtre. Chemické filtre sú vlastne chemické látky, ktoré dokážu do seba pohltiť dopadajúce UV žiarenie a premeniť ho následne na teplo. Na vstrebanie sa do pokožky potrebujú istý čas, preto ich musíte aplikovať minimálne 15 až 30 minút pred pobytom na slnku. Tieto filtre sú pre väčšinu ľudí aj detí bezpečné, ale u citlivejších osôb je pri nich väčšia šanca na výskyt kožných reakcií a podráždení.

Minerálne filtre fungujú ako mechanická bariéra na princípe odrážania lúčov od pokožky preč. Tieto filtre sa držia vo vrchnej vrstve pokožky a do spodných vrstiev kože takmer neprenikajú. Vzniká na nich menej kožných reakcií a preto sú ideálne najmä pre bábätká, deti s citlivou pokožkou alebo trpiace kožnými ochoreniami. Navyše, po aplikácii nemusíte čakať kým začnú účinkovať, pretože fungujú ihneď po nanesení. Dávajte však pozor na hrúbku aplikovanej vrstvy, čím tenšia vrstva, tým chráni slabšie. Po nanesení zanechajú jemný modrý film, ktorý však po chvíli zmizne. Pokiaľ sa chystáte k moru a záleží vám na ekologických otázkach, siahnite taktiež po opaľovacích krémoch s minerálnymi filtrami.

V našej ponuke nájdete kvalitný CHICCO Krém detský na opaľovanie s minerálmi SPF50+ 75ml, 0m+ na princípe minerálnych filtrov. Pri jeho navrhovaní sa prihliadalo na potreby citlivej detskej pokožky a na jednoduchú aplikáciu pre rodičov. Preto je vhodný aj ako krém na opaľovanie pre malé bábätká.

CHICCO Krém detský na opaľovanie s minerálmi SPF50+ 75ml, 0m+

Pred slnkom je potrebné chrániť aj pokožku tváre a detských úst. Lenže túto oblasť ošetríte ťažšie pomocou mlieka. Na tento účel sú vyvinuté špeciálne tyčinky, napríklad ATTITUDE Tyčinka detská 100% minerálna ochranná na tvár a pery (SPF 30) bez vône 30 g

ATTITUDE Tyčinka detská 100% minerálna ochranná na tvár a pery (SPF 30) bez vône 30 g                                                      

Aké sú najlepšie metódy ochrany očí detí pred slnečným žiarením?

Okrem kože sú na škodlivé slnečné lúče náchylné aj oči detí. Oproti dospelým majú deti očnú šošovku úplne číru, takže UV lúče filtruje oveľa slabšie. Keď to spojíte s časom, ktorý deti trávia vonku, nie je sa čomu čudovať, že najväčšie množstvo škodlivého UV žiarenia príjme ľudské oko práve v detskom období. To sa môže prejaviť buď ihneď ako podráždenie očí, alebo neskôr v dospelosti až v starobe ako vážnejšie očné ochorenia.

Detské oči preto pravidelne chráňte pomocou nosenia šiltov alebo slnečných okuliarov s kvalitným UV filtrom, ktoré poskytujú 100 % ochranu pred UVA, UVB aj UVC žiarením.

Detské slnečné okuliare