Ako rozpoznať a liečiť potničky u detí? Praktické rady a tipy ako si s nimi poradiť

Ako rozpoznať a liečiť potničky u detí? Praktické rady a tipy ako si s nimi poradiť>

Vonkajšie teploty pomaly stúpajú a my môžeme opäť spozorovať potničky u bábätiek a detí. Ak s nimi už máte skúsenosti, zvládnete ich ľavou zadnou. Ťažšie to však môže byť pre novopečených rodičov, ktorých potničky môžu zneistiť. Ako vyzerajú potničky u bábätka a čo na ne pomáha?

Čo sú potničky?

Potničky sú drobné červenkasté pľuzgieriky, ktoré u svojho bábätka spozorujete krátko po tom, ako bolo oblečené viac, ako malo byť, prípadne bolo v prostredí s vyššou okolitou teplotou.

Vyskytnú sa na častiach tela, kde sa detičky nedávno výraznejšie spotili. Často objavíte potničky na tvári, na krku, v oblasti hrudníka, chrbátika, pod pazuchou, pod kolenom, v lakťovej jamke, v oblasti slabín alebo zadočka. U bacuľatejších bábätiek sa môžu objaviť aj vo vnútorných oblastiach kožných záhybov.

Ako potničky odlíšiť od potenciálne vážnych kožných problémov u detí?

Potničky sú ľahké kožné ochorenie, ktoré vhodnou starostlivosťou a ďalšou prevenciou zvládnete potlačiť za pár dní. Výzvou pre rodiča však môže byť odlíšiť ich od iných, vážnejších kožných problémov alebo infekčných ochorení.

Základom je preto vedieť, ako vyzerajú potničky u detí: sú to drobné malé červené hrbolčeky, alebo malé číre pľuzgieriky naplnené tekutinou. Vyskytujú sa vždy vo veľkých počtoch a ich veľkosť nepresahuje 2 milimetre. Oblasť môže byť začervenaná a svrbieť. Potničky sa vyskytujú iba v oblasti, v ktorej mohlo dôjsť k nadmernému poteniu alebo prehriatiu pod oblečením. Správnou starostlivosťou musí dôjsť pomerne rýchlo k zlepšeniu stavu.

Dieťa nemá teplotu, bolesti, oblasť nebýva opuchnutá, ani nemá iné celkové príznaky. Nikde v postihnutej oblasti nenájdete hnis ani chrastičky.

co su potnicky

Prečo sú deti náchylnejšie na vznik potničiek?

Potničky u bábätka alebo dieťatka bývajú častejšie ako u dospelého človeka. Pokožka dieťatka a jeho schopnosť regulovať telesnú teplotu sú totiž ešte vo vývine. Menšie deti sa zvyknú častejšie a intenzívnejšie potiť, čo zvyšuje nároky na funkčnosť ich potných žliaz. Pokiaľ to neodhadneme a dieťatko sa spotí viac ako má, potničky môžu byť ľahko na svete.

Aké sú hlavné príčiny potničiek u detí?

Potničky u detí a u bábätiek nastanú vtedy, keď:

  • zrazu sa vytvorí väčšie množstvo potu,
  • pot nemôže ľahko vyjsť potnými žľazami z tela von, detičky ich ešte nemusia mať plne vyvinuté a ľahko sa môžu pri nápore upchať,
  • nedôjde k rýchlemu odvodu potu z povrchu pokožky.

Potničky preto môžete očakávať, keď je vonku horúco alebo neodhadnete počet vrstiev oblečenia a dieťatko oblečiete až príliš.

Aká je prevencia pred potničkami u detí najmä v teplom počasí?

Ako pri každých zdravotných ťažkostiach, aj potničkám je lepšie predchádzať ako ich neskôr musieť liečiť. K prevencii patria všetky opatrenia, ktoré uľahčujú prirodzené mechanizmy regulovania vlastnej telesnej teploty dieťatka a umožňujú rýchly odvod vytvoreného potu z povrchu kože. K tým základným patria:

  • ak sa dá, v lete sa snažte dieťatko držať v miestnostiach s nižšom teplotou, nevystavujte ho vysokej vonkajšej teplote;
  • na prechádzky si zvoľte buď ranné alebo poobedné hodiny;
  • cez obed sa snažte dieťatko vhodne chladiť alebo používať klimatizáciu;
  • v horúcom počasí obmedzte fyzickú aktivitu a nenechajte dieťatko príliš pobehovať.

Pomáha časté umývanie a používanie ochranných krémov s obsahom zinku na miesta s vyšším rizikom nadmerného spotenia.

oblecenie a potnicky

Má výber oblečenia vplyv na vznik a zhoršenie potničiek u detí?

Oblečenie má veľký vplyv na vznik a neskoršiu závažnosť potničiek u bábätka a dieťaťa. V teplom období vyberáme čo najvzdušnejšie oblečenie z prírodných materiálov, ktoré dobre odvádza pot. Ideálny je ľan, bavlna, či bambus.

Letné dojčenské body z čistej bavlny

Snažte sa vyhýbať príliš obtiahnutému a úzkemu oblečeniu. Dieťatko neobliekajte zbytočne hrubo ani v noci a ani ho veľmi neprikrývajte prikrývkami. Skôr voľte tenší spací vak s krátkym body.

Detské spacie vaky

Má strava a hydratácia vplyv na vznik a priebeh potničiek u detí?

Miera hydratácie dieťatka významne ovplyvňuje jeho schopnosť regulovať telesnú teplotu. Ak dieťatko v horúcom počasí nepije dosť vody, vie horšie regulovať výkyvy teplôt. Nielenže sa ľahšie jeho telo prehreje, ale je aj vyššia šanca, že sa u neho vyskytnú potničky.

Na množstvo vody v tele môžu mať vplyv aj určité jedlá. Ak dieťatko prijíma dostatok ovocia bohatého na ovocné šťavy, alebo jedlá vo forme polievok či riedkych kaší, má to pozitívny vplyv na jeho hydratáciu. Na druhej strane, príliš slané alebo príliš sladké jedlá môžu množstvo vody v tele znižovať.

Aké je odporúčané ošetrenie potničiek u novorodencov, dojčiat a starších detí?

Pri liečbe potničiek platí pravidlo: Čím skôr si to všimnete a zasiahnete, tým lepšie. Pokiaľ ste si všimli, že sa vaše bábätko alebo dieťatko spotilo, snažte sa ho čím skôr prezliecť alebo aspoň odsať pot pomocou papierovej vreckovky.

Dieťa čím skôr odneste do chladnejšieho prostredia, oblasť opláchnite čistou vodou a veľmi jemne osušte. Vyhnite sa použitiu mydla, alebo iných prostriedkov, ktoré by mohli pokožku vysušiť. Dbajte na zvýšený pitný režim a prezlečte ho do voľného vzdušného oblečenia z prírodných materiálov.

Potničky u novorodenca sú špecifické tým, že jeho koža je ešte veľmi citlivá a veľmi rýchlo môže dôjsť k podráždeniu. Čím je dieťatko staršie, tým lepšie zvláda aj nadmerné potenie. U novorodencov a bábätiek preto venujte zasiahnutej oblasti väčšiu pozornosť a snažte sa, aby okolo nej čo najviac cirkuloval vzduch. Voľte ľahké vzdušné oblečenie a novorodenca pravidelne polohujte.

Ak je zasiahnutá aj oblasť pod plienkou, dieťatko prebaľujte častejšie a intenzívne ošetrujte ochranným krémom.

Krém na potničky

Existujú vhodné kozmetické produkty alebo ošetrenia na liečbu potničiek u detí?

Na ošetrenie potničiek u novorodenca, či bábätka môžete použiť ten istý typ krémov, aký používate na ochranu pokožky zadočka pri prebaľovaní a na zapareniny. Ochranné krémy s obsahom zinku skvelo absorbujú pot a upokoja aj pokožku zasiahnutú potničkami. Dobré skúsenosti sú s CHICCO Krém na detský zadoček upokojujúci bez parfému, Sudocremom alebo Bepanthenom.

Prípravky na zapareniny

Pokožku môžete oplachovať odvarom z byliniek, ako je harmanček alebo repík, ktoré pomôžu zmierniť prebiehajúci zápal. Ak dieťatko trápi intenzívne svrbenie, môžete prípadne zvoliť ovsený kúpeľ.

Kedy je potrebné navštíviť lekára?

Lekára navštívte, ak sa potničky nezačnú zlepšovať do troch dní, prípadne priebeh nie je úplne typický. Taktiež, ak dieťatko má súčasne zvýšenú teplotu, jeho stav sa vám nepozdáva, oblasť sa zdá byť infikovaná, či sa pridružia iné príznaky.