Rozvíjanie správnych stravovacích návykov u detí

Rozvíjanie správnych stravovacích návykov u detí>

Pokiaľ dieťaťu nezavedieme zdravé stravovacie návyky hneď od začiatku, v dospelosti na ne nabehne výrazne ťažšie. Najlepšie je začať už v úplne ranom detstve a nenaučiť dieťa nezdravým zvykom. Ako pristupovať k zdravej strave pre deti?

Ako ovplyvňuje strava rast a vývoj detí?

Zdravá výživa dokáže priaznivo ovplyvniť telesný aj psychický vývoj dieťaťa. Podporuje úspešný rast, duševný rozvoj a zvýšenie odolnosti voči infekčným chorobám. Stravovanie detí môžu najviac ovplyvniť dospelí ľudia v jeho okolí, teda rodičia, prarodičia, učitelia a ďalší. Tí môžu ovplyvňovať vzťah dieťaťa k jedlu rôznymi spôsobmi:

  • Malé dieťa sa učí najmä príkladom: Pokiaľ sa stravujete zdravo vy, vaše dieťa to bude brať ako samozrejmosť.
  • U škôlkarov a starších detí pomáha aj vysvetľovanie. Dieťaťu zdravú stravu pravidelne predstavujte a vysvetľujte mu, ako je pre neho prospešná a zdravá. Preto má slovné vyjadrovanie dospelých o jedle veľký vplyv.
  • Gestá, mimika a pohyby: aj keď si ich dospelý človek vo svojom správaní neuvedomuje, u dieťaťa môžu vyvolať nechcené pocity a pred pokrmom ho môžu skôr varovať, než povzbudzovať. Dieťa si veľmi všíma, ako sa rodič pri jedle chová a aký má k nemu postoj.

Rodičia sa veľmi často dopúšťajú vážnych chýb, ktoré môžu prameniť z neznalosti o zložení potravy, ale aj z ich vyčerpanosti.

Aký je význam zdravej stravy pre deti?

Zdravá strava má pre deti obrovský a nenahraditeľný význam. Ovplyvňuje snáď každú časť ich vývoja, zdravia a dokonca aj neskorších študijných výsledkov.

Deti, ktoré prijímajú dostatok živín, sa dokážu lepšie sústrediť, mať lepšiu pozornosť, spánok a ovplyvňuje taktiež ich správanie. K zdravému jedálničku pre deti preto pristupujte uvážlivo.

Aké sú najdôležitejšie zložky zdravej stravy pre deti?

Pri príprave pokrmov si všímajte v prvom rade ich nutričnú hodnotu a pestrosť. Dbajte na dostatočné zastúpenie makroživín, ako aj mikroživín, vo forme minerálov, vitamínov, vlákniny či iných prospešných rastlinných látok. Nezabúdajte, že deti prechádzajú intenzívnym rastom a vývojom, pre ktorý potrebujú dostatok živín vo forme vyváženej stravy.

Deťom prospieva strava zložená z čo najprirodzenejších potravinových zdrojov. Čím menej sa daná potravina upravuje, tým lepšie. Základom ich stravy by mali byť rôzne typy ovocia, zeleniny, strukovín, celozrnných potravín, mäsa, či nesladených mliečnych produktov. Výber musí, samozrejme, brať do úvahy ich prípadné alergie a stravovacie obmedzenia.

Vysoko spracované jedlá sú na druhej strane pre deti nevhodné, ba priam škodlivé. V súčasnosti je k dispozícii čoraz viac výsledkov klinických štúdií, ktoré potvrdzujú, že vysoko spracované potraviny majú súvislosť s neskorším rozvojom chronických ochorení. Najlepšie, čo pre svoje dieťa môžete spraviť, je ho na takúto stravu nenaučiť.

Ako by mal vyzerať zdravý jedálniček pre deti?

Pre malé deti je najlepšie materské mlieko. Pokiaľ dojčenie nie je možné, vyberte vhodné dojčenské mlieko prispôsobené veku dieťaťa. Prvé príkrmy pripravujte buď sami doma z potravín čo najvyššej možnej kvality, alebo dávajte dieťaťu kúpené príkrmy od overených výrobcov.

Detské príkrmy

Staršie dieťa by malo stravu prijímať minimálne 5- krát za deň v porciách primeraných jeho veku a energetickému výdaju.

Tak, ako dospelá osoba, aj dieťa by malo denne prijať minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny v dávke podobnej veľkosti, akú má jeho zavretá päsť. V ideálnom prípade, by takto prijaté ovocie a zelenina mali byť v surovom stave, ale ráta sa aj varená alebo mrazená verzia. Čím pestrejšiu skladbu za deň príjmu, tým lepšie. Deťom ich však nešúpte. V šupke sa nachádza vysoká dávka zdravej vlákniny, ktorá má pre ich trávenie nenahraditeľný prínos.

Ak môžete, vždy radšej zvoľte celozrnnú verziu potravín, či už ide o pečivo, cestoviny, cereálie, ryžu, či iné obilniny. Energiu budú vášmu dieťaťu dodávať vyrovnanejším spôsobom a zasýtia ho na dlhšiu dobu. Určite po nich siahnite, ak u vášho dieťaťa začína hroziť riziko nadváhy či obezity.

Pokiaľ dieťa nemá stravovacie obmedzenia z hľadiska prijímania mlieka, sú mliečne produkty vhodnou zložkou stravy. Používajte však také verzie, do ktorých nebol pridaný dodatočný cukor.

U detí sledujte aj množstvo prijatých bielkovín a zdravých tukov. Nezanedbávajte ani príjem omega mastných kyselín.

Ako motivovať deti ku konzumácii zeleniny a ovocia?

Nie všetky deti obľubujú ovocie a zeleninu okamžite. Vo väčšine prípadov mamy bojujú s tým, aby čo najpestrejšiu paletu týchto jedál zaradili do jedálnička detí.

Jednotlivé typy ovocia a zeleniny musíte zaradiť do stravovania hneď od začiatku vo forme prvých príkrmov. Ľahšie sa začína najprv so zeleninou a k sladšiemu ovociu pristupujeme až po nej.

Ak niektorú potravinu neprijme dieťa ihneď, nezúfajte. Mnohé typy zeleniny a niekedy aj ovocia musíte dieťaťu ponúknuť opakovane. Hlavne sa nevzdávajte.

Motivovať deti k lepšiemu stravovaniu, pomáha aj pekný detský príbor, či tanieriky s detským motívom. Deťom sa to páči a zvyknú z takéhoto tanierika zjesť viac.

Detský riad a pomôcky na kŕmenie

Ako sa prejavuje, ak dieťaťu v strave niečo chýba?

Pokiaľ dieťa nepapá dostatok pestrého jedla, môžu mu časom chýbať určité látky. Nedostatok určitých zložiek v strave zistíte u dieťaťa tým, že zrazu začne mať zdravotné ťažkosti. Zmeny môžu byť mierneho typu, ale aj tak naznačujú nezrovnalosti v prijímanom jedle.

K základným príznakom patrí:

  • Častejšia chorobnosť na infekčné ochorenia,
  • Vyššia lámavosť nechtov, biele fľaky na nich, alebo zmeny na pokožke,
  • Nechutenstvo,
  • Bledosť, vyššia únava, či afty v ústach,...

Príznakov môže byť viacero a môžu naznačovať aj iné zdravotné ťažkosti. Ak však u svojho dieťaťa spozorujete zmenu, skúste sa pozorne pozrieť na mieru jeho zdravého stravovania.

Ako doplniť deťom potrebné vitamíny a minerály, ktoré neprijmú v strave?

Nie všetky deti obľubujú všetky potrebné typy potravín. U niektorých ich zaradenie do jedálnička trvá dlhšiu dobu a je nutné im ich v strave pravidelne, opakovane ponúkať počas dlhej doby. Dovtedy by im však niektoré vitamíny a minerály mohli chýbať.

V tomto prípade, môžeme dočasne siahnuť po vhodných výživových doplnkoch s ich obsahom. Dieťaťu však stále naďalej ponúkajte zdravú stravu, pretože prijímať živiny v ich prirodzenej podobe je pre neho podstatne lepšie.

Ktoré zložky stravy sú pre deti nevhodné?

Výber zdravých potravín do zdravého stravovania je len jednou časťou. Rovnako dôležité je vyhýbať sa tým nevhodným. V potrave dieťaťa by nemali byť vysoko spracované potraviny vo vysokom množstve. Dbajte na to, aby dieťa jedlo cez deň najmä hlavné jedlá. Ak je medzi nimi hladné, zvoľte zdravú alternatívu, napríklad vo forme pohára mlieka, jogurtu, ovocia, zeleniny, prípadne u starších detí hrsť orechov a semiačok.

Určite sa snažte vyhnúť fast food jedlám, sladkostiam, údeninám, koláčom, či chipsom. Pamätajte, pre deti najlepšia domáca pestrá strava, pripravená zo základných surovín.