Zubný kameň sa tvorí aj na mliečnych zúbkoch. Aká je prevencia a ako ho odstrániť?

Zubný kameň sa tvorí aj na mliečnych zúbkoch. Aká je prevencia a ako ho odstrániť?>

Aj keď mliečne zúbky ešte vypadnú a nahradia ich zuby trvalé, dodržiavať správnu zubnú hygienu by ste u svojho dieťatka mali už od prvého prerezaného zúbka. Zubný kameň sa totiž tvorí už na mliečnych zuboch a ľahko môže byť vhodnou živnou pôdou pre neskorší zubný kaz. Ako vyzerá zubný kameň a ako ho u detí odstrániť?

Čo je to zubný kameň?

Zubný kameň vznikne zo zubného plaku, pokiaľ ho nebudete včas, správne a dostatočne zo zubov odstraňovať. Neodstránený zubný povlak totiž po istom čase na zube začne mineralizovať, čím stvrdne a vytvorí príliš pevnú hmotu na to, aby ste ho dokázali zo zuba svojpomocne odstrániť.

Najčastejšie ho vidíme na menej dostupných miestach na čistenie, ako je okolie ďasien horných a dolných stoličiek, alebo vnútorná strana spodných rezákov. Sú to všetko miesta, kde sa s kefkou nedostanete úplne ľahko, najmä ak na dočistenie nepoužívate malú jednozväzkovú kefku, ale len obyčajnú detskú.

Prečo zubný kameň vzniká?

Vznik zubného kameňa prirodzene nastáva po nedostatočnom umytí zubov. V ústnej dutine nájdeme mnohé kazotvorné baktérie, ktoré sa neustále usadzujú na povrchu zubov. Tam vytvárajú ideálny podklad na udržiavanie zvyškov z jedla a vytvorenie zubného povlaku.

Súčasne, na zuby pôsobia sliny. V nich bývajú rozpustené rôzne minerálne látky, napríklad fosforečnan vápenatý, ktorý by za normálnych okolností mal slúžiť na zachovanie a spevnenie zubnej skloviny. Ak sa však táto látka nedostane priamo na povrch zuba, ale v ceste mu prekáža zubný povlak, začne sa usadzovať v ňom.

Ako vyzerá zubný kameň u detí?

Zubný kameň sa nevytvára iba u dospelých, ale môžete ho nájsť aj u malých detí.

Ak sa detailne pozriete na zuby dieťatka v oblasti okolia ďasien, možno pri nich zbadáte tenučkú vrstvu nánosu. Pokiaľ sa tento nános dá zo zuba zoškrabať, ide o zubný povlak. Ak už je zatvrdnutý, môžeme po ňom škrabať bez akéhokoľvek efektu, tak sa mu už na zúbkoch vytvoril zubný kameň.

Ten môže mať  tmavšiu bielu, žltú až hnedú farbu. Čím je na zuboch dlhšie, tým zvykne byť tmavší. Pokiaľ objavíte zubný kameň aj pod úrovňou ďasien, môže mať tmavšiu farbu, a to hnedú až čiernu.

Ako predchádzať vzniku zubného kameňa u detí?

Vzniku zubného kameňa u detí môžeme ľahko predísť dôkladnou zubnou hygienou. Pokiaľ budete svedomito odstraňovať zo zubov akýkoľvek zubný povlak, zubný kameň nemá ako vzniknúť. So zubnou hygienou odporúčame začať ihneď po prerezaní úplne prvého mliečneho zuba a umývanie zubov nevynechať ani jeden deň.

Vieme, že umyť zuby deťom je veľakrát pre rodiča boj. Väčšina detí to neobľubuje a najmä v batoľacom veku s tým intenzívne bojuje. Určite to však nevzdávajte, pretože zanedbanie ústnej hygieny vedie veľmi rýchlo k tvorbe zubného kameňa, alebo priamo k vzniku zubného kazu. Aj keď mliečne zuby dieťaťu ešte vypadnú, zubný kaz na nich môže spôsobiť zápal, aj vážne poškodiť zdravie trvalých zubov. Pri umývaní zubov je dôležitá dôslednosť a pravidelnosť.

Proces tvorby zubného kameňa začína na zubnom plaku už po 24 až 72 hodinách. Vytvorenie vytvrdnutého zubného kameňa trvá približne 10 až 14 dní.

Preto je veľmi dôležité zuby pravidelne, niekoľkokrát za deň poriadne umývať. Odborníci odporúčajú umývanie zubov 2 až 3 – krát za deň, vrátane čistenia medzizubných priestorov. Dôkladné kompletné umytie zubov musí prebehnúť minimálne raz za 24 hodín.

Malým deťom by zuby mali vždy umývať rodičia. Už u škôlkarov začíname s nácvikom umývania si vlastných zubov, ale takto malé dieťa si ich ešte poriadne umyť nedokáže. Preto je dôležité vždy zuby dočistiť. Dôslednú motoriku rúk a správne návyky získa dieťa až na konci prvého stupňa školy, preto by sme s dočisťovaním zubov mali pokračovať až do veku 8 až 10 rokov.

Aké sú možnosti odstránenia zubného kameňa u detí?

Keď sa už zubný kameň na detských zuboch vytvoril, nie je možné ho odstrániť v domácich podmienkach bežnými spôsobmi. Určite neskúšajte domáce spôsoby na jeho zoškrabanie, pretože hrozí, že by ste mohli svoje dieťatko zraniť. Ako teda odstrániť zubný kameň u detí?

Zatvrdnutý zubný kameň dokáže odstrániť iba zubný lekár alebo dentálna hygienička špeciálnymi nástrojmi. Odborníci na to zvyčajne používajú ultrazvukový prístroj, ktorý pomocou ultrazvukových vĺn dokáže tento zubný kameň rozbiť a oddeliť ho od zuba. Výhodou je, že ultrazvukové vlny pôsobia aj v inak ťažko prístupných miestach, ako sú oblasti v tesnej blízkosti ďasien alebo pod nimi.

Aké sú možné dôsledky zubného kameňa u detí?

Zubný kameň nie je len estetickou záležitosťou, ale môže mať negatívny vplyv na zdravie ústnej dutiny u detí. Drsný povrch zubného kameňa je ideálnym miestom, na ktorom sa následne usádza viac zubného plaku a hromadia sa na ňom kazotvorné baktérie. Tento zubný kameň takto postupne rastie a naberá na objeme. Časom môže spôsobiť zápal ďasien, alebo viesť k tvorbe zubného kazu.

Ak teda u  dieťaťa spozorujete vrstvu zubného kameňa, zvážte návštevu zubnej hygieničky a čím skôr ho dajte odstrániť.

Ako na správne čistenie mliečnych zúbkov?

Zubný kameň netreba podceňovať, a je lepšie sa jeho vytvoreniu úplne vyhnúť. Ideálnym spôsobom je dôsledná zubná hygiena, ktorá by sa mala riadiť týmito pravidlami:

  • Zuby začnite čistiť hneď, ako sa vášmu dieťatku prereže prvý zub.
  • Vyberte dieťatku vhodnú zubnú kefku a zubnú pastu, prispôsobenú jeho veku.
  • Používajte fluoridovanú zubnú pastu. Ak dieťatko pastu ešte vypľúvať nevie, dávame na kefku veľkosť ryžového zrniečka. U detí, u ktorých už prehĺtanie nehrozí, dávame veľkosť hrášku.
  • Zuby čistite dostatočne dlho, minimálne po dobu 2 minút.
  • Ak si menšie dieťa už čistí zuby samé, vždy mu zuby dočistite. Sústreďte sa najmä na ťažko prístupné miesta v okolí stoličiek, zadných plôch zubov a medzizubné priestory.
  • Na dočistenie používajte jednozväzkovú zubnú kefku.
  • Pokiaľ sa dva zuby v ústnej dutine už navzájom dotýkajú, začnite čistiť medzizubné priestory špeciálnou medzizubnou kefkou alebo zubnou niťou. Väčšinou k tomu najskôr dochádza medzi mliečnymi stoličkami (štvorkou a päťkou) a to vo veku 4 až 5 rokov.
  • S dieťaťom chodievajte pravidelne na preventívne zubné prehliadky, minimálne dvakrát ročne. Zubné kazy je potrebné opraviť aj na mliečnych zuboch a to čím skôr.

Venujte pozornosť výberu správnej detskej kefky a jej pravidelnému meneniu. Kefka by mala mať malú hlavičku, ktorou sa ľahko dostanete do každej časti detských úst. Štetinky musia byť pevné, dostatočne ohybné, aby sa dostali na každé miesto.

Kefka by sa mala meniť vždy, keď dôjde k jej rozstrapkaniu. Aj keď si kefka drží svoj tvar, tak ju vymieňajte minimálne každé 3 mesiace, prípadne hneď po doliečení sa z infekčného ochorenia.

Produkty pre starostlivosť o detské zuby

Pokiaľ máte pocit, že s obyčajnou kefkou nedokážete dieťaťu správne zuby vyčistiť, alebo u neho pozorujete vyššiu náchylnosť na tvorbu zubného kameňa a kazov, môžete zvážiť elektrickú zubnú kefku. Podľa štúdií s ňou dokážete odstrániť až o 75 % viac povlaku ako s manuálnou detskou kefkou. Deti to s ňou navyše viac baví. Investícia do nej sa vám raz dva vráti, pretože účty za zubára budú nižšie.

Elektrická zubná kefka Philips

Okrem správnej starostlivosti o zuby, by ste taktiež mali dbať na správne stravovanie. Riziko tvorby zubného kameňa a zubných kazov zvyšujú sladené jedlá a sladené nápoje. Cukor obsahuje aj materské a dojčenské mlieko, prípadne niektoré lieky vo forme sirupov. Aj po nich by bolo vhodné deťom zuby vyčistiť, alebo im po nich aspoň dajte napiť čistej vody.