Top 10 položiek v zimnej a jesennej výbavičke pre novorodencov

Top 10 položiek v zimnej a jesennej výbavičke pre novorodencov>

Čakáte alebo už máte jesenné či zimné bábätko? Potom vám možno vŕta hlavou, ako ho ochrániť pred chladným počasím, dažďom aj snehom. Čo by mala obsahovať zimná výbava pre novorodencov? Prinášame vám zoznam 10 vecí, ktoré by v nej určite nemali chýbať.

Výbavička pre novorodencov v zime má svoje špecifiká, pričom hlavným cieľom je, aby bolo bábätko v teple. Najmenšie deti nemajú ešte úplne vyvinutú termoreguláciu a imunitu a ľahko prechladnú. Na čo pri nákupe určite nezabudnúť?

Zoznam potrebných položiek pre jesennú/zimnú výbavičku

Zimný fusakfusaky zaistia vášmu drobčekovi dokonalé teplo a pohodlie na každej zimnej prechádzke. Pre novorodencov je vhodný novorodenecký fusak, prípadne rastúci, pri ktorom je možné si dĺžku prispôsobiť. Aby vám tento parťák na zimné obdobie vydržal čo najdlhšie, potrebuje aj správnu starostlivosť.

Teplá dečka - pre ešte väčšie pohodlie a teplo siahnite po teplej dečke. Na chladné obdobie sú vhodné hrejivé materiály ako napríklad flanel, fleece alebo mikroplyš.

Vaky na spaniespacie vaky či vaky na spanie majú tú výhodu, že z dieťatka v noci neskĺznu, nemusíte sa tak báť, že by mu bola zima. Vhodné sú do všetkých ročných období, obzvlášť na jeseň a v zime s nimi ale rozhodne nešliapnete vedľa.

Pláštenka – na jeseň dážď jednoducho patrí. Aby vám ale nepokazil plány, kúpte si pláštenku na kočík či autosedačku, ktoré ochránia vášho drobčeka pred nepriazňou počasia.

Zavinovačka – teplo a pohodlie, ale aj užší priestor, ktorý poznajú bábätká z obdobia pred narodením. Zavinovačky sú stálicami v detskej výbave už mnoho generácií.

Zimné kombinézy a bundy - favoritom mnohých rodičov je v zime určite kombinéza. Poskytuje ochranu celého tela a pomáha tak udržať dieťa v teple. Variantom sú aj zimné bundičky.

Dojčenské body – klasických „bodýčiek“ budete mať v detskom šatníku asi najviac. Na zimu rozhodne odporúčame body s dlhým rukávom. V kombinácii s dupačkami zaistíte, že bude dieťatku teplúčko aj v chladnejších dňoch.

Zimný overal - výbavička pre bábätko narodené v zime by určite mala obsahovať niekoľko pohodlných overálov. Obľúbené sú overaly na zips, ktoré sa dajú rozopnúť po celej dĺžke, čo oceníte najmä pri prebaľovaní.

Čiapočka, šál, rukavice – ochrana hlavičky je u najmenších detí veľmi dôležitá, práve hlavička je totiž jedným z najcitlivejších miest na ich tele. Náchylný na zimu je aj detský krk a ručičky. Preto pri robení oblečenia pre novorodencov v zime nezabudnite na zimnú čiapočku, šál a rukavičky.

Zimná kozmetika - krémy proti chladu a vetru vytvára na detskej pokožke ochranný film, ktorý ju chráni pred nepriazňou počasia. Je prevenciou podráždenia, začervenania a dehydratácie.

 

Ako bábätko obliecť do kočíka?

Nebude mu veľmi horúco? Veľmi zima? S týmito otázkami si rodičia lámu hlavu asi v akomkoľvek ročnom období, na jeseň a v zime ale predsa len možno o trošku viac. Najlepším spôsobom, ako dieťatko obliecť, je podľa vzoru cibule – vrstvíme. Pokiaľ budete mať pocit, že je mu horúco, jednoducho len zložíte jednu z vrstiev, teplota dieťaťa sa vám tak bude regulovať ľahšie.

A ako spoznať, či je dieťaťu teplo? Zistíte to na zátylku. Pokiaľ ho má teplý, nemusíte sa báť, že by mu bola zima. Naopak, úplne bežné je to, že má dieťatko chladnejšie ručičky či tváre. Teplo sa v chladnejšom počasí sústredí v strede tela a v mozgu.

 

Ďalšie rady a tipy pre starostlivosť o jesenné/zimné bábätká

Vhodná teplota na kúpanie - pri kúpaní myslite na to, aby v miestnosti bolo dostatočne teplo (približne okolo 24 ° C), po kúpeli dieťatko rýchlo osušte a zabaľte.

Vybavte si lekárničku - hovorí sa, že kto je pripravený, nie je prekvapený. S prvou detskou chorobou je určite lepšie môcť rovno siahnuť po teplomere a prípadných liekoch, než ich začať ešte len zháňať. 

Obliekanie do autosedačkyNIKDY nepútajte dieťa do autosedačky, keď má na sebe zimnú bundu či kombinézu. Medzi pásmi a telom dieťaťa vzniká nežiaduci priestor. Pásy sa tiež väčšinou vyrábajú z hladkých a klzkých materiálov a v prípade prudkého brzdenia môžu skĺznuť. V prípade, že máte pocit, že by bábätku mohla byť zima, najskôr ho pripútajte a následne ho prikryte dečkou.

Vyskúšajte nosenie nosítka aj šatky nadobúdajú stále viac na obľube a nie je sa čomu diviť. Voľné ruky, absencia nutnosti riešiť bezbariérovú cestu, v zime navyše možnosť vzájomne sa s dieťatkom zahrievať. Dbajte však na správny výber materiálu vášho oblečenia aj oblečenia bábätka, aby ste neboli ihneď spotení a obaja ste sa nenachladili. Ideálna je napríklad merino vlna.

Či už vás čaká zaobstarávanie celej výbavičky alebo vám chýba už len pár posledných kúskov, radi vám s výberom poradíme na našich Feedo predajniach. Budeme sa na vás veľmi tešiť a prajeme krásne jesenné aj zimné obdobie!