Trápia vás ranné nevoľnosti? 7 tipov ako ich prekonať!

Trápia vás ranné nevoľnosti? 7 tipov ako ich prekonať!>

Tehotenstvo so sebou prináša radosti, ale aj starosti. Medzi tie prvé a pre niektoré mamičky najhoršie patria ranné nevoľnosti. Máte overený recept, ktorý vám vždy zabral, alebo ste sa to snažili „prežiť“?

Prečo tehuľky trápia ranné nevoľnosti?

Ranné nevoľnosti nemusia byť tak úplne ranné, u niektorých nastávajúcich mamičiek sa nevoľnosť môže objaviť počas dňa. A nie vždy ho musí prevádzať vracanie. Toto obdobie väčšinou začína okolo šiesteho týždňa tehotenstva a končí približne o 7 týždňov neskôr. Patrí medzi prvé symptómy tehotenstva, takže je to vlastne "dobré". Nevoľnosti bývajú znakom, že placenta sa vyvíja dobre. Ranné trápenie býva zväčša výsledkom zvýšených hormónov v tele budúcej matky, prispievajú k tomu aj iné fyzikálne zmeny. Možnými príčinami býva:

  • hormón choriogonadotropín - zvyšuje sa najmä v počiatočných fázach tehotenstva a hoci lekári nevedia zodpovedne povedať, že je presnou príčinou, jeho hladina sa zvyšuje práve počas počiatočnej fázy tehotenstva
  • estrogén - tento hormón tiež odborníci "upodozrievajú" z toho, že za nevoľnosti môže, jeho hladina sa totiž zvyšuje na začiatku tehotenstva
  • chúlostivý žalúdok - tráviaci trakt zrejme tehotenstvo "najviac" postihuje a žalúdok je na zmeny v rannom tehotenstve najviac citlivý
  • citlivosť na pachy - rôzne "smrady" bývajú dôvodom, prečo sa vám prevracia žalúdok. A pritom to bola vaša obľúbená omáčka alebo ste ten parfém mali od manžela ako vianočný darček. Určitý druh vôní okamžite vyvoláva dávivý reflex, či tehuľka chce alebo nie.

Čo pomôže?

  • Dodržujte pitný režim

Pitný režim je dôležitý, či ste alebo nie ste tehotná. Dodržiavať pitný režim ale neznamená, že budete piť denne litre vody, aby žalúdok plný tekutiny tlačil na dieťatko v brušku. Hydratácia je dôležitá tak pre vás ako pre dieťaťa. Ak chcete ostať hydratované, vyhýbajte sa soleným jedlám, ktoré smäd umocňujú. Na druhej strane dodrživať režím neznamená iba nutne piť vodu. Chrúmte kúsky ladu, popíjajte rôzne nápoje v rôznej teplote.

  • Máte radi zázvor? Máte šťastie!

Je jedno, ako si zázvor pripravíte. Ako osvieženie do nápoja, ako korenie do polievky. Zázvor všeobecne upokojuje žalúdok pri rôznych problémoch. Takže smelo do toho!

  • Vôňa ovplyvňuje všetko

Stačí jeden nádych vône (či smradu) a problém je na svete. Pri to nemusí byť nič ťažké, niekedy proste vôňa dokáže „obrátiť“ žalúdok naruby. Ranné nevoľnosti sú s vôňou úzko spojené. Za všetko „môže“ estrogén, hormón, ktorý je zodpovedný za čuchové vnemy a ich vplyv na organizmus. Ak čakáte potomka, práve tento hormón má za následok fakt, že sa vám pri niektorých vôňach urobí nevoľno. Čo pomôže? Jednak odísť z miestnosti, kde sa zápach nachádza a miestnosť poriadne prevetrať. Ak sa bojíte, že sa vám zdvihne žalúdok niekde v meste či na návšteve, ak budete mať možnosť, noste v taške rozmarín. Má síce výraznú vôňu, no pomôže neutralizovať pachy.

  • Zamestnajte sa

Je síce veľmi ťažké nesústrediť sa na nevoľnosť, nájdite si činnosť, ktorou sa zamestnáte. Čítajte si, lúštite krížovky, prejdite sa. Robte jednoducho všetko možné aj nemožné preto, aby ste nemysleli na to, ako veľmi zle vám je. Niektoré mamičky dokonca tvrdia, že cvičenie im pomohlo prekonať ranné nevoľnosti, samozrejme sa ale predtým poraďte s lekárom, či to môžete a či je to vo vašom počiatočnom štádiu bezpečné. Ak by ste sa cítili veľmi zle, prestaňte.

  • Nebojte sa robiť niečo nezvyčajné

Počiatočná fáza tehotenstva je niekedy spojená s opatrnosťou. Tej totiž nikdy nie je dosť. Pod slovom "nezvyčajné" ale myslíme niečo iné. Zo skúseností mamičiek vieme, že niektoré bežné rituály, ako napríklad umývanie zubov, sa z jedného dňa na druhý stanú doslova horor. Zo zubnej pasty sa vám začne dvíhať žalúdok a vy neviete, čo teraz budete robiť. Nebojte sa robiť zmeny. Prispôsobte život novým možnostiam, ktoré váš stav sprevádzajú. Ak to znamená vyhodiť drahú a obľúbenú pastu, nech je tak.

  • Ľahnite si

Znie to sice vtipne, najmä preto, že „ranné“ nevoľnosti, no oddych je pri vyčerpaní celkom podstatný. A po pravde, nie je nič jednoduchšie. Ľahnite si, uvoľnite sa, zavrite oči a odpočinte si. Ak chcete, zhlboka dýchajte, to pomôže. Spánok je jako druh odpočinku odporúčaní nie len lekármi, ale aj samotnými mamičkami. Ak vám prekáža svetlo, skúste masku na spanie, závesy, jednoducho ale buďte v pokoji a oddychujte.

  • Jedzte menej

Chuť do jedla pri ranných nevoľnostiach nehrozí, no nesmieme zabúdať nato, že jesť sa musí. Dieťa totiž rastie každým dňom a živiny potrebuje. Lekári odporúčajú jesť šesťkrát denne. Ak máte prázdny žalúdok, žalúdočné kyseliny nemajú čo tráviť a nevoľnosti ešte zhoršujú. Jesť by ste mali v malých množstvích a pravidelne, aby v žalúdku vždy niečo bolo, ale zase aby ste neboli prejedené. Majte pri sebe vždy niečo menšie. Krekry, sušené ovocie, oriešky. Zasýtia vás. Malé občerstvenie tiež vyrovnáva hladinu cukru v krvi, takže vám nehrozia závraty a mdloby.