Aký je ideálny váhový prírastok v tehotenstve?

Aký je ideálny váhový prírastok v tehotenstve?>

Priberanie v tehotenstve je úplne prirodzené a pre vyvíjajúci sa plod aj nutné. Prioritou pre budúcu maminku je donosiť a porodiť zdravé bábätko, preto tehotná žena by v žiadnom prípade nemala držať žiadne diéty ani nadmerne cvičiť. Koľko je však ešte normálne pribrať v tehotenstve a ako si to po mesiacoch sledovať?

Koľko priemerne priberie žena počas tehotenstva?

Ako priemerný prírastok na váhe na konci tehotenstva sa v tabuľkách uvádza rozsah od 9 do 15 kg. Pokiaľ sa jedná o dvojičky, prírastok sa zvyšuje na 15 až 20 kg. Lenže, každá žena je iná a do priberania zasahuje viacero faktorov. Priberanie v druhom tehotenstve môže byť úplne iné ako v tom prvom.

Pri odporúčanom rozsahu pribratia berú lekári do úvahy aj počiatočné BMI ženy pred tehotenstvom. Uvedené rozsahy sa týkajú žien s normálnou hmotnosťou, čiže pri BMI pred tehotenstvom v rozsahu 20 – 24,9. Pri ženách s podváhou môže byť prírastok na váhe vyšší, u žien s nadváhou by zas mal byť o čosi nižší.

Svoju hodnotu BMI vypočítate ľahko. Vašu hmotnosť pred tehotenstvom v kilogramoch vydelíte svojou výškou uvedenou v metroch na druhú.

Vzorec vyzerá takto: BMI = hmotnosť v kg / (výška v m)²

Priberanie v tehotenstve a kontrola v poradni

Aké faktory ovplyvňujú priberanie počas tehotenstva?

Okrem už spomínanej hmotnosti pred tehotenstvom, zasahujú do priberania počas tehotenstva aj iné faktory.

Asi najvýraznejšie do toho zasahuje počet vyvíjajúcich sa plodov. Nárast hmotnosti pri tehotenstve s jedným dieťaťom býva, samozrejme, nižší ako pri viacpočetnom tehotenstve.

Nárast hmotnosti tiež ovplyvňujú genetické faktory, ktoré celkovo vplývajú na metabolizmus tela a jeho kompozíciu počas tehotenstva. Ak vaša mama a sestra pribrali počas tehotenstva o čosi viac alebo menej ako sa odporúča, je možné, že sa to bude týkať aj vás.

Individuálne faktory zahŕňajú spôsob výživy, fyzickej aktivity, faktorov životného štýlu a iné pridružené ochorenia.

Počas tehotenstva je veľmi prospešné myslieť na dodržiavanie zásad zdravého stravovania. Lenže, tehotenstvo prináša aj rôzne nutkavé chute alebo nevoľnosť. Nie je ľahké s nimi bojovať, ale aj tak sa snažte dodržiavať zvýšený prísun vitamínov, minerálov, bielkovín, tukov, cukrov či iných prospešných látok. Tieto mesiace sú pre vývoj bábätka kľúčové, pretože z dostupných živín vytvára základ na celý život.

Pokiaľ tehotenstvo prebieha bez ťažkostí, je pohyb pre tehotnú ženu veľmi prospešný. Samozrejme, vyššie štádiá si vyžadujú isté úpravy pohybových aktivít, ale aj v tomto období sa odporúča tráviť primeraným pohybom minimálne 150 minút do týždňa. Nie je to dôležité len z hľadiska priberania na váhe, ale aj celkovej fyzickej a psychickej kondície ženy. Ak sa však vyskytnú počas tehotenstva ťažkosti, pohybovú aktivitu je nutné prediskutovať so svojím gynekológom.

Priberanie môžu ešte ovplyvniť aj zdravotné ťažkosti ženy, ako je cukrovka, ochorenia štítnej žľazy, preeklampsia či iné choroby. Taktiež do váhy ženy, ale aj budúcej pôrodnej hmotnosti dieťaťa, zasahujú látky ako alkohol, nikotín, či iné drogy. Snáď nemusíme zdôrazňovať, že týmto látka je nutné sa v tehotenstve vyhýbať.

Starostlivosť o mamičku

Ako sa priberanie v tehotenstve mení po jednotlivých mesiacoch?

Žena nepriberá každý týždeň tehotenstva rovnaký počet gramov, ale v jeho priebehu sa tento prírastok na váhe mení. Lekár bude sledovať vaše priberanie v tehotenstve po mesiacoch pravidelným vážením na každej poradni.

V priebehu prvého trimestra je vyvíjajúce sa bábätko veľmi maličké a do výslednej hmotnosti ženy veľmi nezasahuje. Navyše, je to obdobie, počas ktorého ženu zvyknú trápiť nevoľnosti. Aj keď sa volajú ranné, u mnohých žien trvajú celý deň. Väčšina žien v tomto trimestri priberie pomerne málo. Výnimkou sú niekedy ženy, ktoré mali príliš nízku hmotnosť s BMI pod 20, či aktívne športovkyne s nízkymi tukovými zásobami v tele. Hmotnostný prírastok by však nemal presiahnuť 2 kilogramy na konci 3. mesiaca.

Najvyšší prírastok hmotnosti nastáva zvyčajne v druhom trimestri tehotenstva. Každý mesiac priberie žena priemerne 2 až 2,5 kg. Za celý druhý trimester môže očakávať približne 6 až 8 kg naviac.

V treťom trimestri sa priberanie mierne spomalí, za mesiac to u väčšiny žien predstavuje približne1,5 kg. Za celý tretí trimester môžete očakávať plus 4 až 7 kg.

Čo všetko sa počíta do pôrodnej váhy?

Pokiaľ berieme do úvahy pôrodnú váhu dieťatka, uvádza sa iba jeho hmotnosť tesne po narodení. Zväčša sa tento údaj píše v gramoch a hodnota sa pohybuje okolo 3400 g (3,4 kg).

Pôrodná hmotnosť dieťatka

Lenže, pribratie na váhe sa netýka iba čistej hmotnosti dieťatka. Bábätko na svoj vývoj potrebuje plodové obaly s plodovou vodou, placentou a zväčšujúcou sa maternicou. Na jeho narodenie sa pripravujú prsníky prispôsobením sa na budúce dojčenie. Prsníky sa zväčšujú, taktiež naberajú na váhe a napĺňajúce sa pomaly mliekom.

Aby telo matky túto záťaž zvládlo, musí si upraviť aj krvný obeh, zvýšiť objem krvi, tekutín mimo buniek, aj tukových zásob. Počas tehotenstva predsa vyživuje dve bytosti a nie iba jednu. Ak sa to všetko spolu načíta, je úplne jasné, že žena musí pribrať a je to úplne v poriadku.

Čo je najčastejším dôvodom rýchleho priberania v tehotenstve?

Aj keď pribrať v tehotenstve je v poriadku, príliš vysoké a rýchle priberanie môže narobiť ťažkosti. Najčastejšie je za tým:

  • Prejedanie sa a nie príliš správna voľba potravín: Tehotenské chute a neprekonateľná túžba po sladkých a vysoko kalorických jedlách zvyčajne prináša rýchle a nadmerné priberanie. Riešením je voľba zdravších jedál s primeranou kalorickou dávkou za deň.
  • Nedostatok fyzickej aktivity: Pokiaľ to váš zdravotný stav dovoľuje, určite sa fyzickej aktivite počas tehotenstva nevyhýbajte, ale dbajte na dostatočný pohyb. Ak je vaše tehotenstvo rizikové a pohyb možný nie je, upravte počet prijatých kalórií za deň.
  • Niektoré lieky môžu taktiež prispieť k zvýšenej hmotnosti. Skúste sa o tom poradiť s vašim lekárom, ale lieky si sami nevysaďte, ani neupravte dávkovanie.
  • Psychický stav: Nadmerné emočné jedenie, ale aj zmeny stresových hormónov spôsobené vplyvom zvýšeného stresu, úzkosti, depresií či iných ťažkostí môžu vplývať na spôsob, akým priberáte.
  • Genetické faktory a vplyv hormónov môžu tiež ovplyvniť ručičku na váhe. S týmito faktormi veľa urobiť nemôžete, ale môžete viac dbať na zdravé stravovanie a primeranú fyzickú aktivitu. Určite to však nesmie viesť k prehnanej diéte či neprimeranému cvičeniu.

Chute na sladké v tehotenstve a priberanie

Ako si udržať zdravý prírastok na váhe počas tehotenstva?

Z hľadiska ovplyvnenia hmotnosti počas tehotenstva máte vo svojich rukách príjem a výber potravín, mieru fyzickej aktivity a psychickú pohodu. V ideálnom prípade nájdete ten správny balans, ktorý vám bude vyhovovať aj po hmotnostnej stránke.

Hlavnou zásadou, ktorej je dobré sa držať, je normálne jedenie ako pred tehotenstvom. Aj keď ide o špecifické obdobie, pri ktorom sa kalorický príjem jemne zvyšuje, to navýšenie je malé a určite neplatí, že máte jesť za dvoch.

Pomáha jesť zdravú vyváženú stravu, častejšie cez deň. Stavte na vyšší príjem ovocia a zeleniny, vyhýbajte sa soleným, údeným, tučným a vyprážaným jedlám. Ani sladkosti nie sú dobrou voľbou a radšej ich nahraďte ovocím.

Nemenej dôležité je dodržiavať zdravý pitný režim. Denne prijmite 2 až 3 litre nesladených nápojov. Ideálne sú čistá voda a nesladené ovocné čaje. Určite sa vyhýbajte ochuteným a sladkým nápojom.

Dbajte aj na dostatočnú pohybovú aktivitu. Odborníci aj v tehotenstve odporúčajú aspoň 150 minút primeraného cvičenia za týždeň.

Aké sú možné dôsledky príliš rýchleho, či pomalého priberania v tehotenstve?

Príliš rýchle alebo nedostatočné priberanie na váhe ovplyvňuje zdravie matky aj nenarodeného dieťatka.

Príliš slabé priberanie môže negatívne vplývať na vývoj plodu. Ak trpí nedostatkom živín, môže to viesť k nízkej pôrodnej hmotnosti či predčasnému pôrodu. Sú to vážne stavy, ktoré môžu skončiť dlhodobými zdravotnými ťažkosťami dieťatka. Riaďte sa pokynmi od vášho gynekológa, ktorý vývoj dieťatka detailne sleduje.

Ak priberáte málo, nepanikárte však hneď. Pokiaľ je vaše stravovanie v poriadku, prijímate dostatok živín, nepreháňate to s pohybom a dieťatko sa podľa ultrazvukových vyšetrení vyvíja správne, môžete patriť k tej skupine žien, čo v tehotenstve síce priberú málo, ale na dieťatko to nemá žiadny vplyv.

Príliš vysoký prírastok hmotnosti zas ovplyvňuje najmä zdravie ženy. Môže viesť k tehotenskej cukrovke, vysokému krvnému tlaku a preeklampsii, vysokej pôrodnej hmotnosti dieťatka, bolestí chrbta a kĺbov, rýchlemu zadýchaniu, či ťažkostiam s pohybom. Navyše, po pôrode môžete mať ťažkosti nabraté kilá následne zhodiť.

Ako vo všetkom v živote, aj tu preto platí, že všetko treba robiť s mierou a žiadny extrém nie je dobrý. Prajeme vám pohodové tehotenst