Sprievodca tehotenstvom - 9. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 9. týždeň>
Spolu s deviatym týždňom sa vaše tehotenstvo presúva do tretieho lunárneho mesiaca. Kým fakt, že čakáte bábätko viete pravdepobone ešte iba vy a váš lekár, vo vašom tele sa dejú úžasné zázraky. V budúcom mesiaci napríklad plod svoju hmotnosť až zdesaťnásobí! Neuveriteľné, že?! Drvivá väčšina mamičiek, ak je to ich prvé dieťa, nemá nijako zvlášť viditeľné bruško. Maximum zmien väčšina žien pozoruje na prsiach - sú plnšie, rysujú sa žilky, na dotyk môžu byť citlivé a prsný dvorec s bradavkou výrazne tmavnú. Ak cítite, že sa prsia rýchlo a výrazne zväčšujú, nezabudnite sa pravidelne mazať krémom proti striám alebo zvláčňujúcim krémom či olejom. Pomaly sa začnite obzerať po tehotenskej podprsenke. Okrem toho môžete pozorovať aj zvýšenú citlivosť. Kde čo vás rozplače, ste emočne nestabilná, striedajú sa vám nálady. V tomto období, resp. medzi 8. a 11. týždňom, dosahuje hladina hCG tehotenského hormónu svoj vrchol.

Vaše telo prechádza mnohými zmenami

Možno si už začínate všímať, že vám je oblečenie trochu tesnejšie ako predtým. Je to dané tým, že brušná dutina sa zväčšuje a maternica sa od tej doby, čo ste dieťa s partnerom počali, zdvojnásobila! Vaša telesná teplota neklesá pod 37°C. V ústach sa vám pravdepodobne tvorí nadbytok horkých slín. Tomuto javu sa hovorí ptyalizmus a objavuje sa v prvej polovici tehotenstva. Najčastejšie postihuje tie ženy, ktoré trpia rannými nevoľnosťami. Medzi typické príznaky patrí tuhý jazyk, opuch tváre v dôsledku zväčšenia slinných žliaz a zhruba dvojnásobné množstvo horkých slín. Ak je to aj váš prípad, odporúčame príznaky mierniť ovocím, mätou, žuvačkami, častými malými porciami jedla či sušienkami. Snažte sa znížiť príjem potravín obsahujúcich škrob a mliečne výrobky.

Lomcujú vami hormóny

Hladina hormónov stúpa, to je prirodzené. Najviac sa zvyšuje množstvo už existujúcich hormónov a ďalej sa vylučujú hormóny typické pre tehotenstvo. Tým je napríklad ľudský choriogonadotropín (HGC), ktorý vylučuje placenta od chvíle, keď sa oplodnené vajíčko uchytí v maternici. Ten spúšťa produkciu ďalších hormónov, ktoré udržujú tehotenstvo a zabraňujú spustenie menštruačného krvácania. Vysoké hladiny dosahujú tiež ženské pohlavné hormóny - progesterón a estrogén. Oba sú veľmi dôležité! Progesterón bráni maternicovým kontrakciám, udržuje funkciu placenty, spevňuje steny panvy a naopak, pomáha uvoľniť niektoré väzy a svaly. Zároveň je príčinou prípadného pálenia záhy. Estrogén pomáha na začiatku tehotenstva pripraviť sliznicu maternice, podporuje množenie ciev a žliaz. Vďaka nemu dochádza k zväčšeniu objemu krvi. Medzi ďalšie hormóny, ktoré majú v tehotenstve nezastupiteľnú úlohu, patria HCS hormón dôležitý pre vývoj dieťaťa, kalcitonín, ktorý zvyšuje tvorbu vitamínu D a zabraňuje vyplavovaniu vápnika z vášho tela. Ďalej tiež inzulín, ktorý pomáha ukladať živiny a regulovať cukor plodu. Zabudnúť nesmieme ani na prolaktín, napomáhajúci pripraviť mliečne žľazy na dojčenie, a v priebehu pôrodu sa uvoľňuje oxytocín, ktorý spôsobuje kontrakcie rozširujúceho hrdla maternice. sprievodca-tehotenstvom-6-tyzden Plod už začína vyzerať ako bábätko Od temena po zadoček meria približne 22 až 30 milimetrov, váži asi 4 gramy a pomaly sa začína podobať dieťaťu, však stále má tvar písmena "C". Pri detailnom skúmaní by ste si všimli primitívneho nošteka s dierkami. Vývoj nosa sa dokončuje a dvíha sa nad úroveň tváre. Rovnako tak sa vyvíjajú aj oči a presúvajú sa zo strán hlavičky do stredu. Stále sú však široko otvorené. Vznikajú očné bábiky, šošovka i sietnice a očný nerv začína byť funkčné. Tvorí sa základy brady aj ušných lalokov. V brušku rastie do dĺžky tenké črevo a skladá sa v kľučky. Vyvíja sa aj pupočník, ktoré bude až do pôrodu akúsi komunikačnú tepnou medzi vami a vaším zlatíčka. Najrýchlejšie sa však teraz vyvíjajú horné a dolné končatiny. Sú na nich viditeľné ohyby, na prstoch sa vytvárajú bruška. Na rukách sa ryhy medzi prstíky stenčujú a tie sú zatiaľ spojené tenkými plávacími blanami. Na nožičkách sa prstíky ešte len zakladajú. V nasledujúcich niekoľkých dňoch sa vyvinie základ bránice, čo je hlavný dýchacie sval. A chvostík? Ten už takmer zmizol a jeho zvyšok zostane dieťaťu ako budúci kostrč.