Sprievodca tehotenstvom - 25. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 25. týždeň>
Vstupujete do 7. lunárneho mesiaca vášho tehotenstva. Bábätko už rozlišuje spanie a bdenie a začína reagovať na podnety zvonka.

Ako rastie bábätko

sprievodca-tehotenstvomBábätko váži asi 700 gramov a je 22 centimetrov dlhé. Pomaly sa otvárajú nozdry. Okrem pľúc, tráviacej sústavy a mozgu je vyvinutá väčšina dôležitých orgánov. Na dolnom konci ušnice rastie ušný lalôčik, ktorý sa založil na laloku ako posledný. Hlboko v ďasnách je založené na trvalé zúbky. Tie sa ale prerezávajú až po mliečnych zuboch okolo šiestich rokov veku dieťaťa. Nervy okolo pusinky sa stávajú citlivejšie, aby po pôrode boli schopné vyhľadať vašu bradavku. Plodová voda sa vymení približne každé tri hodiny. Pupočník je už silný a pružný, vedú v ňom dve tepny a jedna žila, ktoré sú obklopené rôsolovitou hmotou, ktorá bráni zauzleniu. Dieťa už dokáže zaťať pästičku.

Ako sa máte vy?

Maternica sa končí asi 3 prsty nad pupkom. Bruško vás už začína obmedzovať v pohybe. Tlak na iné orgány spôsobuje napríklad časté nutkanie na toaletu. Pokiaľ je ale močenie bolestivé, mohlo by ísť o ochorenie obličiek alebo močových ciest, ktoré je potrebné vyliečiť. Môžete tiež trpieť dýchavičnosťou - budete sa často zadýchavať. Dostatočne pite a odpočívajte. V najbližších troch týždňoch priberiete asi ďalšie tri kilá.

Tipy pre mamku

Ste v strese? Využite upokojujúce účinky aromaterapie a po kúpeli si urobte krátku masáž tváre. Do základného oleja (napríklad mandľového, slnečnicového, kokosového) kvapnite jednu kvapku esenciálneho oleja (levanduľa, mandarínka, jazmín...) a chvíľu sa rozmaznávajte. Prečítajte si o základoch aromaterapie >> Alebo dajte úlohu oteckovi - použite napríklad mätový olej a nechajte si namasírovať nohy :-)

Cestovanie

Cestovanie verejnou hromadnou dopravou na krátke vzdialenosti je bezpečné. Na dlhé vzdialenosti hrozí riziko prehriatia, dehydratácie alebo tromboembolizmu (tvorby krvných zrazenín v cievach, predovšetkým v žilách na nohách a ich možným odtrhnutím do krvného obehu s následným upchatím). Aj s ohľadom na nevoľnosti a časté močenie môže byť cestovanie dosť nepríjemné. Cestovanie lietadlom sa nedoporučuje mamičkám v III. trimestri kvôli riziku predčasného pôrodu pri tlakových zmenách vo vyšších nadmorských výškach a vyššiemu nebezpečenstvu tromboembólie. Letecké spoločnosti väčšinou na palubu tehotnú nad 36. týždňov nepustia. Cestovanie autom sa z dôvodu vyššie spomenutých ťažkostí javí ako najvhodnejšie, ale len pri dodržiavaní bezpečnosti. Používajte vždy bezpečnostný pás, ktorý veďte pod bruškom, nie cez neho.