Sprievodca tehotenstvom - 24. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 24. týždeň>
Bábätku sa oddeľujú očné viečka, od teraz sa jeho rast do dĺžky začne spomaľovať, ale zrýchli sa váhový prírastok. Ak v tomto týždni dôjde k predčasnému pôrodu, má od tohto týždňa vaše bábätko šancu prežiť.

Čo asi robí vaše bábätko?

priebeh-tehotenstvaTento týždeň tvorí jeden z medzníkov vo vývoji. Hovoríme o takzvanej hranici viability plodu. To znamená, že od tejto chvíle je plod prvýkrát schopný prežiť mimo maternice. Ale v skutočnosti je šanca vášho dieťaťa na prežitie pri predčasnom pôrode asi 1:4 alebo 1:5. V tomto období meria bábätko od temena po zadoček asi 21 cm a váži 500 až 600 gramov. Hlavným problémom sú teraz nedozreté pľúca. V tých sa začínajú vyvíjať krvné cievy a pokračuje dozrievanie pľúcnych mechúrikov, ktoré budú potrebné pri výmene kyslíka. V pľúcach sa začína tvoriť látka, ktorá zabraňuje zlepeniu stien pľúcnych mechúrikov. Formujú sa dýchacie cesty. Vývoj tváre je skoro dokončený. Oči má bábätko stále zatvorené, ale v najbližších týždňoch sa otvoria. Na viečkach sú riasy a hlavičku pokrývajú jemné vlásky. Na jazyku sa vyvíjajú chuťové poháriky. Mozog bábätka sa neustále dotvára. Koža je stále tenká, začína sa v nej ukladať pigment, pod ňou sa tvorí vrstva tuku.

Čo sa deje s vami?

Stále priberáte na váhe, týždenne asi pol kilogramu. Snažte sa častejšie odpočívať, pokiaľ možno s podloženými nohami. Kvôli zadržiavaniu vody, ku ktorému teraz môže dochádzať, môžete mať mierne opuchnutú i tvár. V týchto dňoch sa pomaly začínajú dostavovať dôsledky priberania na váhe. Dochádza k uvoľneniu v oblasti panvy. To sa môže prejaviť bolesťami v podbrušku a v krížoch, niekedy bolesťami v slabinách a na vnútornej strane stehien. Dochádza aj k zmene chôdze (tzv. kačacia chôdza). Rastúce bruško spôsobuje tiež zvýšené prehnutie v bedrách. Snažte sa stále o správne držanie tela. Spolu s bruškom sa zväčšujú aj prsia. U niektorých mamičiek prsia dosiahnu na konci tehotenstva až dvojnásobného zväčšenia. Nezabúdajte si postupne upravovať veľkosť podprsenky, najvhodnejšie je podprsenka so širokými ramienkami. Tým tiež trochu uľavíte chrbtici. Tento týždeň pôjdete opäť na vyšetrenie v prenatálnej poradni, absolvujete počúvanie oziev plodu. Gynekológ vás pošle na test na tehotenskú cukrovku.

Tipy na záver

Kedy kontaktovať detského lekára? Najlepšie už v polovici tehotenstva. Vami vybraný pediater už nemusí nových pacientov prijímať. Nájdite si lekára v mieste vášho bydliska. Je dôležité, aby bol v dosahu pri náhlom ochorení. Zistite si služby, ktoré poskytuje (napríklad možnosť telefonickej konzultácie mimo ordinačné hodiny, návšteva doma v akútnych prípadoch, alebo či vykonáva nadštandardné očkovanie či nastreľovanie náušníc). Ak lekár bude ochotný vaše dieťatko zaregistrovať, nezabudnite si poznamenať jeho meno, adresu a telefonický kontakt. Budete ho potrebovať už v pôrodnici. Po pôrode pediatrovi ihneď zavolajte a dohodnite sa na prehliadke (pokiaľ možno u vás doma). Lekár chodí na návštevu domov po prepustení z pôrodnice do 48 hodín. Ak domov nedochádza, budete sa musieť s bábätkom dopraviť na kontrolu sama.