Sprievodca tehotenstvom - 18. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 18. týždeň>
Ak čakáte svoje druhé (a ďalšie) dieťatko, zrejme už cítite jeho prvé pohyby. Ak ide o prvého potomka, budete si musieť vo väčšine prípadov ešte zhruba dva týždne počkat. Počas 18. týždňa tehotenstva začínate o niečo rýchlejšie naberať kilogramy. Od teraz to bude zhruba pol kilogramu týždenne. S tým súvisia možné bolesti v chrbte, preto je najvyšší čas začať s cvikmi, ktoré posilňujú oblasť chrbtice. Zároveň je potrebné začať si strážiť držanie tela.

Naberanie na hmotnosti

Nielen prípadné bolesti chrbta by vás ale mali prinútiť premýšľať nad tým, čo jete a koľko priberáte. Myslite na to, že nabrané kilá budete musieť po pôrode zhadzovať. V priemere sa uvádza, že by ste mali nabrať okolo 12 kilogramov. Niektoré ženy však priberajú 20 aj viac, a napriek tomu neskôr nemajú problémy dostať sa na svoju pôvodnú váhu (ak nie dokonca nižšie). Je to veľmi individuálne. Ak sa vám ale bude zdať, že priberáte príliš, nedržte žiadne diéty - lepšie urobíte, ak začnete jesť pestro a zdravo a pridáte nejakú primeranú fyzickú aktivitu. Obmedziť môžete prípadné maškrtenie sladkostí či sladených nápojov.

Vlasy a pleť sa dostávajú do formy

Možno už ste sa všimli, že nielenže máte naraz viac energie, ale že sa zlepšila aj kvalita vašich vlasov a pleti. Je to spôsobené tým, že počas tehotenstva je váš krvný obeh asi šesťkrát výkonnejší, teda je pleť viac ako obvykle zásobovaná kyslíkom a získava tak zdravší vzhľad. Na zlepšenie pokožky má ale vplyv aj to, že ste v tehotenstve obmedzili "jedy", teda kofeín, alkohol, silné čaje a zrejme tiež nefajčíte (ak ste teda predtým bola vášnivou fajčiarkou). Nie je ničím výnimočným, že sa vám tiež môže zmeniť typ pleti, napr. zo suchej na mastnú a naopak. Počas šestonedelia sa však všetko zase vráti do pôvodného stavu.

Jedinečný odtlačok prstov

Okrem toho, že vaše zlatíčko rastie ako z vody, má už svoj jedinečný odtlačok prsta. Bábätko je v bruchu veľmi aktívne a už čoskoro jeho vykopávanie nožičiek či kotrmelce pocítite. Na horných aj dolných končatinách sa dieťaťu už vytvorili kĺby a postupne sa mu vyvíjajú aj pevné kosti. S tým tiež súvisí vývoj sluchových kostičiek v strednom ušku dieťaťa. Tie začínajú prenášať zvuk do vnútorného uška, čo znamená, že bábätko už začína počuť. Načúva teda, ako tlčie vaše srdce, počuje váš hlas či hudbu, ktorú počúvate. Dávajte preto pozor, v akom prostredí sa pohybujete. Hlasné či neočakávane ostré zvuky môžu dieťa vyľakať. Je ale najvyšší čas začať sa s drobčekom rozprávať alebo mu spievať. Najväčší vývoj v tomto týždni zaznamenáva mozog dieťaťa. Tvorí sa totiž mozgová kôra. Zároveň rastú aj pľúca a pomaly sa v nich tiež vyvíjajú drobné vzduchové vačky. V črevách sa hromadí prvá stolic, tzv. smolka. U chlapcov sa vytvára prostata. Oči sa presúvajú na svoje miesto, bližšie k sebe. Vaše bábätko meria od temena k zadočku 12 až 14 centimetrov a váži približne 150 gramov!

Nebojte sa intímností

Stále platí, že ak nemáte žiadne ťažkosti či bolesti, môžete sa podľa ľubovôle oddávať nežnostiam s vaším partnerom. Navyše by ste sa teraz mali cítiť v pohode a plná energie. Vďaka tomu, že je v tehotenstve panvová oblasť viac prekrvená vplyvom zvýšenej hladiny estrogénu, môžete zažívať častejšie a dokonca aj intenzívnejšie pocity vzrušenia. O druhom trimestri sa hovorí ako o bezpečnom z hľadiska intímneho života, preto sa nemusíte ničoho báť. Teda v prípade, že nemáte rizikové tehotenstvo alebo vám lekár neodporučil sexuálny pôst.