Sprievodca tehotenstvom - 12. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 12. týždeň>
Teraz už môžete oznámiť rodine tú skvelú novinu! Je až neuveriteľné, čo dieťa v tomto štádiu dokáže - je schopné pohybovať končatinami, vie, ako sa smiať, mračiť a dokonca si dokáže cmúľať palec.

Čo sa deje s vaším telom?

Asi ste si všimli, že v poslednej dobe máte vlasy hustejšie a silnejšie - to je vplyvom hormonálnych zmien vo vašom tele. Tie však tiež môžu spôsobovať vznik škvŕn na koži a prudké zmeny nálad, prípadne zvýšenú citlivosť. Budete cítiť častejšie nutkanie na močenie. Môžu vás potrápiť zmeny krvného tlaku. Tie spôsobujú pocit slabosti, prípadne závraty.

Čo vás čaká u lekára?

Približne v tomto období podstúpite ďalšie vyšetrenie v prenatálnej poradni. Lekár vám urobí utrazvukové vyšetrenie, vyšetrenie prsníkov, zmeria vám panvu a vystaví vám tehotenský preukaz, ak ho ešte nemáte. V prípade podozrenia na Downov syndróm môže byť vykonané ultrazvukové vyšetrenie nazývané ultrazvukové prejasnenie šije plodu. ultrazvuk

Ako sa dieťa vyvíja?

Dieťa meria 6 - 7 cm a váži asi 8 - 14 g. Vaše bábätko je veľmi citlivé na podnety zvonku, a preto je pre neho veľmi dôležité pokojné prostredie. Dieťa je úplne vyvinuté, hoci vývoj orgánov stále pokračuje. Genitálie sa vyvíjajú, ale pohlavie zatiaľ nie je možné zistiť. Výživu bábätka a zásobovanie kyslíkom v 13. týždni preberá placenta. Pomaly tiež začína pracovať imunitný systém, produkujú sa hormóny, vytvárajú sa hlasivky. Čo sa týka končatín, bábätku sa oddeľujú prstíky, začínajú rásť nechty aj jemné ochlpenie. Celá kostra sa postupne spevňuje.