Priebeh správneho priberania v tehotenstve

Priebeh správneho priberania v tehotenstve>

V predošlých článkoch sme riešili váhový prírastok v tehotenstve.

Teraz by sme vám radi názorne ukázali, ako by malo byť oných 7,5 - 15 kilogramov ideálne rozložených v priebehu celého tehotenstva.

Ak nezapadajú presne do tabuliek, netrápte sa. Veď každá mamička je trochu iná. Ak by ste mali ohľadom svojej váhy akékoľvek pochybnosti, obráťte sa na svojho gynekológa.

Počas tehotenstva by ste sa mali zamerať na to, čo jete. Je totiž vedecky podložené, že to, čo v tehotenstve jete, má veľký vplyv na zdravie vášho dieťaťa.

Ako správne priberať?

Počas prvého trimestra gravidity nie je nutné zvyšovať energetický príjem.

Od druhého trimestra by už mal byť navýšený zhruba o 200 - 300 kcal (840 - 1260 KJ) denne. Pre vašu lepšiu predstavu, 200 kcal zodpovedá napríklad jednému väčšiemu jablku a jednému stredne tučnému jogurtu.

Celkový priemerný energetický príjem tehotnej ženy by sa ma pohybovať okolo 2 400 kcal denne.

Najlepšie urobíte, keď si denný príjem jedla rozdelíte do niekoľkých menších dávok. V ideálnom prípade by ste mali jesť 5 - 6-krát denne. Nielenže tým znížite pravdepodobnosť naberanie "zbytočných" kíl, ale navyše vám odpadnú problémy s trávením, nevoľnosťou a možno aj pálením záhy.

Vyberajte si ľahké pokrmy a nezabúdajte ani na dostatok ovocia a zeleniny. Snažte sa svojmu dieťaťu "posielať" do bruška len to najlepšie!

Priebeh správneho priberania v tehotenstve

Priebeh priberania

1. trimester

Toto obdobie je veľmi ovplyvnené vonkajšími faktormi. U každej mamičky je to veľmi individuálne. Na začiatku tehotenstva môžete trpieť nevoľnosťami, nadúvaním, zažívacími problémami, neustálym pocitom hladu, neskrotnými chuťami a niekedy príde všetko naraz. Veľmi dôležitú úlohu zohráva tiež kondícia budúcej mamičky - či ste cvičili, mali nadváhu alebo podváhu apod. Avšak počas prvých troch mesiacov je optimálne, aby ste nabrala okolo 2 kilogramov.

2. trimester

Vo väčšine prípadov je telo mamičky už na tehotenstvo zvyknuté. Ustaľuje sa hladina hormónov. HGC tzv. tehotenský hormón už dosiahol svoj vrchol a teraz klesá.

Ustávajú pocity vlčieho hladu, nevoľnosti aj zvláštne chute, a tak vám nič nebráni nabehnúť na bežný jedálniček. Počas druhej tretiny tehotenstva priberie budúca mamička zhruba 500 g za týždeň.

Celkový váhový prírastok by mal na konci šiesteho mesiaca byť okolo 8 kilogramov.

3. trimester

Môže sa stať, že váha bude nejaký čas stagnovať, ale nemalo by to trvať dlho. Ak by ste zaznamenali úbytok alebo naopak rýchle naberanie kilogramov, konzultujte svoju situáciu s lekárom. V posledných troch mesiacoch pred pôrodom by ste mali pribrať 4 - 7 kilogramov.

Vždy majte na pamäti, že každá sme originál a nie je možné, aby sme všetky priberali rovnako. Obzvlášť, ak má jedna žena nadváhu, ďalšia trpí podváhou a iná je zas chorá. Každý prípad je jedinečný, a ak by vás čokoľvek ohľadom vašej váhy v tehotenstve trápilo, nehanbite sa obrátiť na svojho gynekológa.