Pomoc pri pôrode: Čo môžete urobiť?

Pomoc pri pôrode: Čo môžete urobiť?>
Už ste vymaľovali detskú izbu, pôrodná taška je zbalená niekoľko týždňov a cesta do nemocnice detailne lobisticky naplánovaná. Tým, že odveziete partnerku do nemocnice sa však vaša iniciatíva nekončí. Podpora, ktorú dodáte partnerke priamo v pôrodnej izbe, sa cení najviac. Čo teda robiť, aby ste boli najväčšmi nápomocný?

Role, ktoré môžete hrať

Tréner / Režisér verzus Tichý spoločník

Niektorí budúci oteckovia chcú byť na pôrodnej sále čo najaktívnejší a viesť svoju partnerku do šťastného konca. Iní preferujú radšej rolu tichého spoločníka, ktorý je síce prítomný, ale to je tak všetko. Ideálny je stav kdesi uprostred - byť spoluhráčom, ktorý je v prípade potreby zdrojom podpory.

Role, ktoré radšej vynechať

Všetci rodičia, a obzvlášť prvorodiči, sú nervózni z blížiaceho sa dátumu pôrodu. Doteraz vám bolo zle už len pri pomyslení na odber krvi. Viete však, že v deň D sa na sále rozhodne omdlieť nepatrí. Pôrodná sestrička je tam pre vašu polovičku, nie pre vás. Až vám príde nevoľno, radšej sa čo najrýchlejšie vyparte na čerstvý vzduch a doplňte tekutiny.

Sústreďte sa na jej potreby.

Základné potreby vašej partnerky počas pôrodu môžu byť:

  • úľava od bolesti (aké má možnosti)
  • fyzická podpora
  • mať pri sebe stále niekoho, kto ju upokojí
  • mať pri sebe stále niekoho, kto ju bude informovať, čo sa deje
Základom je zamerať sa na potreby, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý priebeh pôrodu. Vašou prítomnosťou a podporou partnerky môžete skrátiť dobu pôrodu, znížiť potrebu utlmujúcich liekov či dokonca spríjemniť prvé kontakt vášho potomka s týmto svetom.

Ako to teda docieliť?

Buďte čo najdlhšie čo najbližšie.

Aj keby pôrod trval dlhé hodiny či dokonca viac ako deň. Murphyho zákon však hovorí, že aj keď sa vyparíte iba po nový toaletný papier, práve v tej chvíli vás bude vaša polovička najviac potrebovať. Nepanikárte však, budete mať čas na oddych. Najmä v prvotnom štádiu a medzi kontrakciami.

Premasírujte ju.

Jemný fyzický kontakt je v týchto chvíľach upokojujúci. Masáž boľavého chrbta jej môže tiež na čas dožičiť aspoň čiastočnú úľavu. Stačí, že si ľahne na chvíľu na bok a boľavé partie jej zľahka uvoľnite. Alebo jej pod chrbát môžete položiť vankúš, deku či teplý uterák. Mnoho žien oceňuje aj masáž nôh.

Neprehliadnite!

V neskorších fázach pôrodu, naopak, vaša partnerka nemusí zniesť žiaden dotyk. Povestné filmové zvriesknutie "nedotýkaj sa ma!" nie je tak úplne vymyslené.

Pohybujte sa spolu s ňou.

Najmä v skorých fázach pôrodu, keď je toho partnerka ešte schopná. Čiastočne jej to môže zmierniť bolesť chrbtice.

Osviežujte ju.

Vaša partnerka môže mať pravidelne sucho v ústach. Majte stále po ruke pohár vody alebo džúsu či obyčajnú kocku ľadu či pomádu alebo balzám na pery. Bude tiež potrebovať extra dávku energie, takže ani obľúbená maškrta nie je na zahodenie.

Schlaďte ju.

Opakované kontrakcie zabezpečia, že bude vaša drahá rozhorúčená a spotená. Doprajte jej krátke schladenie studeným uterákom či vodným sprejom. Alebo si rovno pribaľte vodnú pištoľ. Buď ju tým rozosmejete alebo sa vám ujde jedno za ucho.

Relaxujte.

Teraz je ten jedinečný čas aplikovať všetky prenatálne prípravné cviky, ako napínanie a uvoľňovanie svalov celého tela. Rovnako dôležité je neprejaviť vlastné vyčerpanie či úzkosť. Aj keď máte v sebe zmes najrôznejších pocitov.

Dýchajte.

Správne dýchacie techniky pomáhajú regenerovať telo v prestávkach medzi kontrakciami. Dlhé nádychy a hlboké výdychy môžu prečistiť organizmus pred prílevom ďalšej bolesti.

Zachytávajte spomienky.

Fotografujte a kamerujte. Ale iba ak s tým vaša polovička súhlasila. Predchádzajúcou dohodou, ale aj priamo na mieste. Niektoré budúce mamičky chcú mať na tento deň aj hmatateľné spomienky, iné preferujú nechať foťák a kameru mimo pôrodnej miestnosti.