Obezita v tehotenstve - týka sa aj vás?

Obezita v tehotenstve - týka sa aj vás?>
Ak sa tento problém týka aj vás a obávate sa, ako vaša nadváha môže ovplyvniť zdravie vášho budúceho dieťatka, snažte sa byť čo najviac aktívna a ešte pred naplánovaním samotného tehotenstva sa o seba starajte a upravte si životosprávu. Čo vám ale hrozí v priebehu tehotenstva? Počas tehotenstva úpravu jedálnička konzultuje radšej s vaším ošetrujúcim lekárom. To je totiž základ pre docielenie zdravého tehotenstva a bezpečného pôrodu pre vás i vaše dieťa.

Čo vám hrozí, ak máte nadváhu v tehotenstve?

Ženy s nadváhou alebo obezitou počas tehotenstva môžu čeliť zvýšenému riziku. 6 - 10% z nich hrozí cukrovka, 13 - 19% ohrozuje vysoký krvný tlak. Ak vám lekár počas tehotenstva zistí tehotenskú cukrovku, je dôležité si kontrolovať hladinu cukru po prebudení aj po jedle. Ak lekár neurčí inak, aplikovať si môžete aj inzulín. Pri každej návšteve poradne je tehotná žena monitorovaná kontrolovaním hladiny cukru. Lekár pozorne sleduje príznaky, ktoré ju môžu trápiť. Ak sa počas tehotenstva objaví vysoký krvný tlak, liečba môže siahať od jednoduchých opatrení až po vyvolanie predčasného pôrodu vo veľmi vážnych prípadoch. Takéto ženy môžu mať dokonca aj zvýšený predpoklad pôrodu cisárskym rezom (z rôznych dôvodov). tabletky-v-tehotenstve

Nadváha alebo obezita matky ohrozuje aj plod

Vyššia hmotnosť mamičky môže potenciálne ohroziť nenarodené dieťa predčasným pôrodom a aj inými, oveľa horšími dôsledkami. Preto pre všetky tehotné mamičky (nielen tie obézne) sa odporúča podrobné USG vyšetrenie medzi 18.-20. týždňom tehotenstva. V prípade potreby je možné sonografické vyšetrenie kedykoľvek zopakovať pre kontrolu rastu dieťaťa, resp. či sa má bábätko dobre v danom trimestri.

Koľko pribrať počas tehotenstva?

Vzorový návod pre ideálne udržanie hmotnosti v tehotenstve je od 11,34 - 15,88 kg pre ženy s normálnou hmotnosťou, 6,8 - 11,34 kg pre ženy s nadváhou a 4,99 - 9,07 kg pre obézne ženy. Ale pozor! Toto odporúčanie berte s rezervou, každé telo je iné. Dôležité pre všetky tehotné ženy je to, aby nevynechávali jedlo a všetky kroky konzultovali s lekárom, pretože vyvážená strava je jedným z predpokladov zdravého tehotenstva. Ak máte pochybnosti v súvislosti s vaším jedálničkom, pýtajte si odporúčania od nutričného špecialistu, ktorý vám okrem iného môže odporučiť pravidelné a primerané cvičenie v dňoch, keď sa cítite dobre, a v podstate vám ušije plán cvičení na mieru. Hoci obézne a ženy s nadváhou môžu byť vo vyššom riziku tehotenských komplikácií, vďaka pozornej a najmä dôslednej starostlivosti, včasnými testami, pravidelnými poradňami a monitorovaním plodu, môžu zabezpečiť zdravé tehotenstvo aj bezproblémový pôrod.