Komunikácia v brušku: Kedy dieťa začne vnímať vaše dotyky?

Komunikácia v brušku: Kedy dieťa začne vnímať vaše dotyky?>

S dieťaťom je matka spojená od počiatku. Najskôr nevedome, keď sa dozvie, že je tehotná už aj vedome. Ako fyzicky, tak psychicky. S drobcom, ktorého nosíte pod srdcom treba komunikovať už od začiatku. A to nie len v myšlienkach.

Prvé pohyby sú „odpoveďou"

Ak sa žena dozvie, že je tehotná, zrejme to, načo prvé pomyslí, je ten drobný človiečik, ktorý sa vyvíja v jej vnútri. Prispôsobuje mu všetko. Životosprávu, voľný čas venuje plánovaniu jeho detskej izbičky, nakupuje výbavu, číta a vzdeláva sa. Nebojte sa, to všetko dieťa cíti a vie, že chcete pre neho to najlepšie. Prvou „odpoveďou“ sú asi prvé pohyby. Hoci ich dieťa zatiaľ nerobí „zámerne“, vy viete, že je v poriadku. Prvé pohyby bábätka môžete pocítiť okolo 20. týždňa tehotenstva. Ak čakáte druhé, zrejme už nebudú pre vás taká „novinka“. Prvorodičky si ale tento stav budú užívať naplno. Pocity, ako keby ste mali v bruchu motýle sú spôsobené pohybom ručičiek, „boxovanie“ sú pohyby nožičiek a tiež pohyb lakťov. Ak budete mať v bruchu „aktívne“ dieťa, časom sa naučíte rozoznávať, či je všetko v poriadku. Drobec vám to dá určite najavo.

„Vidím ťa"

Síce drobec vo vašom brušku vidí iba ružové „niečo“, jeho očká sa začínajú vyvíjať tak, že dokáže na niektoré podnety reagovať. Najskôr sa síce vyvinie hmat, takže dieťa vie, že sa bruška dotýkate a preto na dotyk reaguje aj ono. Ak ste niekedy na sone boli smutní, že bábo dalo akurát rúčku do záberu, vedzte, že to vôbec nebolo naschvál. Proste vnímalo pohyb a videlo, že niečo na brušnej stene je a chcelo sa toho dotknúť. Okolo 20. týždňa sa začína vyvíjať čuch a vedci predpokladajú, že dieťa vie vnímať aj čuchom rôzne vône z plodovej vody. Čuchom sa tiež dieťa spozná s matkou a preto keď sa narodí, ju „spozná“ podľa čuchu. Pretože už to tak má „zafixované“ z maternice.

 "Počujem ťa"

V rovnakom čase sa dieťaťu vyvíja aj sluch, takže prihováranie sa vníma, vníma aj zvuky z okolia, najviac si ale užíva tlkot matkinho srdca a jej obehový systém. V neposlednom rade jej hlas. Vyhýbajte sa ale hlučný miestam, koncertom, pretože to dieťaťu neprospieva. Na hluk je ešte priveľmi citlivé aby si to užívalo ako vy. Stimulácia zvukom dodáva mozgu 70% energie, no hudba ako taká nerozvíja iba psychický či intelektuálny vývoj, no najmä hudobnú inteligenciu dieťaťa. Tým, že dieťaťu púšťame hudbu už v brušku, pripravujeme ho na dobré vnímanie a učenie. Dieťa rozoznáva hudbu a spev v rozmedzí 20 - 30 decibelov. To, čo dieťaťu v brušku púšťate, k tomu sa rado vracia aj po narodení, pretože to pozná. Francúzski vedci priznávajú, že nenarodeným deťom čítanie rozprávok spôsobuje zrýchlenie a spomalenie tepu, v závislosti od rozprávky. Zaujímavé, však? Pred rockovými vypalovákmi uprednostnite jemné a rytmické "uspávanky" od Mozarta či Vivaldiho, nevhodný je Brahm alebo Beethoven. Prečo? Ich hudba je príliš hlučná, nepôsobí dobre ako na matkino vnímanie, tak na prostredie drobca v brušku.