Čo by ste rozhodne v tehotenstve nemali jesť?

Čo by ste rozhodne v tehotenstve nemali jesť?>

Počas deviatich mesiacov, keď nosíte pod srdcom nový život, sa môžu vaše chute celkom zásadne striedať. Musíte ale myslieť na to, že živíte nielen seba, ale aj svoje nenarodené dieťa. Je preto nanajvýš dôležité premýšľať nad tým, čo jete a niektorým potravinám sa radšej vyhýbať úplne.

Základom všetkého je zdravá a vyvážená strava. Vďaka nej bude dieťa prijímať dostatok kvalitných živín, potrebných pre jeho správny vývoj. Dávajte si preto naozaj dobrý pozor na to, čo jete. Vyberajte len kvalitné a čerstvé potraviny. Ak máte podozrenie, že je ovocie alebo zelenina nahnitá, neodkrajujte z nej, ale rovno ju celú vyhoďte. Takto by ste mali postupovať nielen v tehotenstve.

Poďme sa pozrieť na potraviny, ktoré by ste mali počas tehotenstva obmedziť alebo vyradiť z jedálnička úplne.

Sladkosti

Každý asi niekedy zhrešil. Čím ďalej tým častejšie sa ale stretávame s tvrdením odborníkov, že sladké nie je vhodné ani pri bežnom stravovaní, nieto ešte počas tehotenstva. Rafinovaný cukor je akousi civilizačnou drogou. Nedáva nášmu telu okrem krátkodobej energie vôbec nič. Navyše rôzne sladkosti a cukrovinky obsahujú chemikálie, dochucovadlá a stužené tuky. Nikto samozrejme nehovorí, že si nesmiete dať vôbec nič, ale všetko s mierou. Pamätajte na to, že keď to so sladkým preženiete, budete sa po pôrode trápiť s nabranými kilami.

isiifa-105938500

Alkohol a fajčenie

Na svete sa uskutočnilo množstvo prieskumov na tému konzumácie alkoholu v tehotenstve. Došli k jednoznačnému záveru. Tehotná žena by mala výrazne obmedziť alebo úplne vynechať alkoholické nápoje. Tie totiž prechádzajú cez placentu až k dieťaťu. Alkoholizmus v tehotenstve vedie k vzniku fetálneho alkoholového syndrómu dieťaťa, tzn. nízkej pôrodnej hmotnosti. Spomalený rast dieťaťa potom pretrváva aj v detstve.

isifa-125172545

Ani fajčenie sa tehotným ženám neodporúča. Vdychovaním tabakového dymu sa dostáva do tela okrem nikotínu aj oxid uhoľnatý. K dieťaťu sa vďaka tomu dostane menej kyslíka a živín. U fajčiarok hrozí riziko, že sa dieťa narodí skôr alebo s nižšou pôrodnou váhou.

Surové mäso a ryby

Na pozore by mala budúca mamička byť aj pri konzumácii mäsa a rýb. Morské ryby (žralok, mečúň, tuniak, makrela, šťuka, zubáč) môžu obsahovať ortuť. Sladkovodné, naopak, pesticídy a toxíny. Rovnako tak sa vyhnite rybe pangasius, ktorý sa chová pri použití veľkého množstva chémikálii vo Vietname. Naopak, lososa, ktorý sa chová v Nórsku a obsahuje omega-3 kyseliny, si pokojne dajte. Zabudnite ale na tatarák alebo sushi. Ani vnútornosti hospodárskych zvierat nie sú vhodné. Môžu obsahovať toxické látky alebo zvyškové hormóny.

Mäso by malo byť vždy dobre uvarené alebo upečené. Pri grilovaní si dávajte pozor na nedostatočne upravené kuracie mäso, ktoré by vám mohlo spôsobiť závažné zdravotné problémy. Surové alebo zle tepelne spracované mäso totiž obsahuje veľké množstvo baktérií a toxoplasmu. Tie sú pre plod veľmi nebezpečné.

Káva a čaj

Kto nepije kávu, nie je vraj Slovák. Či je to pravda alebo nie, necháme na vás. Je však známe, že je veľmi obľúbeným nápojom, a to najmä u žien. Obsahuje ale prírodný alkaloid, kofeín. Ten sa ale nenachádza len v káve, ale aj v čaji a kakau. Viac ako čokoľvek iné, býva pre ženy veľmi ťažké vzdať sa svojej pravidelnej dávky tohoto zaručeného života budiča. Je to ale nanajvýš vhodné, pretože kofeín prestupuje, rovnako ako alkohol, skrz placentu až k dieťaťu, a tým aj do jeho krvi. Zvyčajne je naše telo schopné odbúrať kofeín za 3 - 4 hodiny. V tehotenstve je to až 18 hodín. Kofeín zrýchľuje tlkot srdca nielen mamičke, ale aj dieťaťu. Snažte sa preto kofeínové nápoje obmedziť alebo ich úplne vylúčiť.

Syry a vajcia

Pokiaľ holdujete vajciam, dajte si dobrý pozor, aby boli vždy dobre uvarené. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú surové vajcia, ako šľahané hmoty z bielkov či rôzne dezerty. V lete sa radšej vyhýbajte aj nechráneným zmrzlinám. Medzi syrmi, ktoré nie sú vhodné v tehotenstve, patria tučné smotanové syry a tiež balkánsky syr, ktoré obsahujú veľké množstvo soli. Nekonzumujte ani plesňové syry! Nevhodné sú tiež čerstvé a nepasterizované mlieko a syry. Sú zdrojom baktérií. Bez obáv môžete jesť fetu, goudu, mozzarellu alebo sójové varianty syra, napr. tofu.