Cisársky rez krok za krokom: Čo vás čaká?

Cisársky rez krok za krokom: Čo vás čaká?>

V súčasnej dobe cisárskych rezov pribúda čím ďalej, tým viac. Jedná sa o najčastejšie praktizovanú pôrodnícku operáciu a dosť možno aj najčastejšiu brušnú operáciu vôbec.

Napriek tomu ide o zákrok veľmi rizikový, ktorý kladie na operujúceho lekára vysoké nároky. Najmä preto, že býva vykonávaný akútne, v strese a v situáciách, keď môže ísť o každú minútu, a v stávke sú ľudské životy.

Dôvodov, prečo lekár k cisárskemu rezu pristúpi, môže byť viacero. Hlavným zmyslom zákroku je vždy zabrániť ohrozeniu zdravia alebo života dieťaťa alebo matky.

V slovenských pôrodniciach je cisárskym rezom ukončených takmer 25% všetkých pôrodov. Existujú prípady, kedy môžu lekári nechať konečné rozhodnutie, či sa k zákroku prikloniť alebo nie, na budúcej mamičke. Spravidla ak ide o pôrod koncom panvovým. Nie je možné vykonať "cisársky rez na želanie".

Nie je rez ako rez

Ak sa cisársky rez robí plánovane, ešte pred samotným nástupom maternicových kontrakcií, hovoríme o plánovanom cisárskom reze. Ak je pôrod v priebehu, potom je cisársky rez označovaný ako akútny. Rovnako, ako každá operácia, má aj cisársky rez presne stanovené hranice, kedy je možné ho vykonať. Z časového hľadiska je jeho prevedenie možné kedykoľvek pred začiatkom pôrodu alebo v jeho priebehu (teda počas prvej doby pôrodnej - otváracej). Ak už sme v štádiu druhej doby pôrodnej, je vykonanie zákroku obmedzené tým, ako hlboko už zostúpila hlavička bábätka do pánvy.

Ako sa robí?

cisarsky rezCisársky rez sa vykonáva v celkovej anestézii alebo v tzv. spinálnej či epidurálnej, kedy sa anestetikum aplikuje do chrbticového kanála a zaistí znecitlivenie celej dolnej polovice tela. Potom lekár otvorí dutinu brušnú najčastejšie priečnym rezom. Rez je vedený v podbrušku, takže sa nemusíte báť, že by jazva bola napríklad v plavkách vidieť. Býva schovaná tesne pod lemom spodného prádla. Maternica je následne otvorená tiež spravidla priečnym rezom dolnej oblasti. Rez na maternici musí byť dostatočne veľký, aby mohol operujúci lekár bez problému bezpečne vybrať vaše dieťatko. Potom je vyňatá aj placenta a nasleduje uzavretie, najprv maternice a potom samotného brucha. Koža na bruchu sa väčšinou zošíva jedným dlhým stehom. Ak nenastanú žiadne komplikácie, trvá zákrok okolo 45 minút.

Čo nasleduje?

Po zákroku je mamička prevezená na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde ju lekári sledujú jeden až dva dni. Po cisárskom reze, ak je všetko v poriadku, je matka aj s dieťaťom zvyčajne šiesty deň prepustená domov. Nemusíte sa báť, že by ste bábätko na JIS-ke nevidela. Sestričky ho nosia v pravidelných intervaloch na priloženie k prsníku, aby sa vytvorilo citové puto a podporila sa tvorba materského mlieka.

Rad mamičiek tvrdí, že radšej by podstúpili cisársky rez, než rodiť "prirodzene". Je to prekvapujúce, pretože popôrodné obdobie po cisárskom reze je oveľa ťažšie a bolestivejšie, než po klasickom pôrode. Ak viete, že vás pôrod cisárskym rezom čaká, pripravte sa na to, že tvorba mlieka môže nastúpiť neskôr.

Dôvody pre cisársky rez

Vždy záleží na odporúčaní lekára. Cisársky rez vám môže byť indikovaný, napríklad ak čakáte príliš veľké bábätko, v minulosti ste už tento zákrok prekonala (po cisárskom reze opätovne rodí spontánne len 10% žien), rodíte predčasne extrémne nezrelé bábätko, dieťatko sa nestihlo otočiť a je v polohe koncom panvovým (takmer 90% všetkých koncov panvových sa narodí cisárskym rezom). K zákroku môže dôjsť neplánovane v akútnych prípadoch, keď je ohrozený život mamičky alebo dieťaťa (napríklad hypoxia).