Bude to dievčatko alebo chlapček?

Bude to dievčatko alebo chlapček?>

Každá budúca mamička si samozrejme želá, aby sa jej narodilo hlavne zdravé bábätko. Lenže zvedavosť je neuveriteľne mocná čarodejka, a tak nás celé tehotenstvo napadá - bude to chlapec alebo dievča? Vďaka modernej technológii máme možnosť do bruška nakuknúť. Ako to ale robili v čase, keď nebol ultrazvuk?

Predtým sa ženy pokúšali odhadnúť rôzne príznaky, čo sa mamičke v brušku ukrýva. Niektoré praktiky odhalenia pohlavia dieťaťa hraničili doslova s ​​magickými rituálmi. Vešal sa napríklad prstienok na šnúrke nad dlaňou tehotnej. Keď opisoval koliesko, znamenalo to, že je v brušku zrejme dievčatko. Ak sa húpal zo strany na stranu, ukazovalo to na chlapčeka. A to nie je zďaleka všetko! Čo všetko napovedalo, či to bude dievča alebo chlapec?

  • Keď mala mamička bruško "dopredu", mal sa narodiť chlapček, ak sa zaguľatila tehotná žena aj v bokoch, tak dievčatko.
  • Mala chuť na sladké? Potom jej lono skrývalo malú princeznú. Ak túžila po slanom alebo kyslom, očakávalo sa narodenie syna.
  • Krásna budúca mamička nosila pod srdcom chlapca. Tá, ktorej krásy ubúdalo, zase dievčatko.

Ako sa určuje pohlavie?

Posledné slovo má v každom prípade lekár, nech už si babské reči hovoria, čo chcú. Počas tehotenstva majú odborníci dve možnosti, ako určia pohlavie nenarodeného dieťatka - buď pomocou UTZ alebo vyšetrenia krvi budúcej mamičky. V prípade ultrazvukového vyšetrenia je možné už od 15. týždňa tehotenstva (ak je bábätko uložené tak, aby bolo možné zobraziť jeho genitálie) povedať s 97% úspešnosťou, či ide o chlapčeka alebo dievčatko. Nie každý ale chce pohlavie dieťaťa poznať. Niektorí budúci rodičia si chcú nechať prekvapenie až na samotný pôrod. "Od prvej chvíle, kedy som zistila, že som tehotná, som vedela, že to bude dievča. Kupovala som len ružové veci a typické vybavenie pre dievčatko. Všetci hovorili, že som blázon, že budem mať určite chlapca a bude nosiť volániky. Ale intuícia ma nesklamala. Navyše mi aj pani doktorka v 17. týždni na UTZ potvrdila malú princeznú," priznala mamička Tereza N. "V našom prípade to bolo také zmätené. Syn sa schovával a nikto nemohol s istotou povedať, čo to vlastne čakám. Tak sme to prestali riešiť a aj napriek tomu, že nám pán doktor tvrdil, že to vyzerá na dievčatko, narodil sa nám takmer päťkilový chlapec ako buk," zverila sa mama dnes už sedemročného Jáchyma, Markéta S. "Ako staršiu mamičku s udávaným rizikovým tehotenstvom ma čakal odber plodovej vody. Takže mi lekári so stopercentnou istotou po odbere prezradili pohlavie dieťaťa. Nechala som si to ale pre seba a ani manželovi som to neprezradila," povedala dvojnásobná mamička Jaroslava H. Druhou možnosťou, ako odhaliť pohlavie dieťatka je rozbor krvi matky pomocou takzvaného prenatálneho testu. Ten sa vykonáva najskôr od ukončeného 10. týždňa tehotenstva. Dôvodom, prečo ho lekári robia, ale nie je primárne zistenie pohlavia, ale vyšetrenie genetických porúch plodu. Tak či tak, najdôležitejšie je, že bude bábätko zdravé. Nezabúdajte v tehotenstve na vitamíny a doplnky stravy a starajte sa o svoje telo!