Ako spoznať prvé pohyby v brušku

Ako spoznať prvé pohyby v brušku>
Snáď každá tehotná žena netrpezlivo čaká na okamih, keď prvýkrát ucíti pohyby svojho bábätka. Do tejto chvíle je možné preukázať, že je dieťatko živé, iba pomocou ultrazvukového vyšetrenia. Čo nám ale hovoria pohyby bábätka? Ako často by mali prebiehať? Kedy ich ženy cítia najsilnejšie? A ako podľa pohybov poznáme, že niečo nie je v poriadku a je vhodné vyhľadať lekára? Prvé pohyby plodu je možné pozorovať na ultrazvuku už okolo siedmeho týždňa tehotenstva, ale nastávajúce mamičky zvyčajne začínajú prvé kopanie bábätka v brušku cítiť v období okolo 20. - 22. týždňa tehotenstva (viacrodičky môžu prvé pohyby bábätka zaznamenať aj o niečo skôr). Prvé pohyby popisujú ženy obvykle ako bublanie, vlnenie alebo trochu poeticky ako dotyky motýlich krídel. V skutočnosti nie sú tieto prejavy aktivity bábätka príliš odlišné od rozbúrenejšej črevnej peristaltiky (a aspoň na úplnom začiatku nie je vždy ľahké rozlíšiť pohyby bábätka od tráviacich procesov v bruchu). Ako plod rastie, intenzita pohybov sa zvyšuje, až dôjde ku klasickému a ničím nezameniteľnému kopaniu, ktoré vzniká dotykom končatín o stenu maternice. Najintenzívnejšie žena pociťuje pohyby medzi 24. - 34. týždňom tehotenstva. Neskôr už bábätko nemá v maternici toľko miesta, a preto je úplne normálne, že sú jeho pohyby menej zreteľné alebo sa zmení ich charakteristika (napríklad z kopania na prevaľovania).

Pohyby dieťatka v neskorších fázach tehotenstva

● 24. až 28. týždeň tehotenstva - nie je nič nezvyčajné, keď pocítite, ako vám dieťatko čká v bruchu. Aj keď hlasné zvuky zvonku nemôžu bábätku uškodiť, môžete cítiť, ako vám zrazu v bruchu "nadskočí" úľakom napríklad pri zahúkaní auta. ● okolo 29. týždňa tehotenstva - vo vašej maternici začína byť trochu tesno, takže dieťatko už nemôže vykonávať také veľké pohyby, zato vy ich vnímate oveľa intenzívnejšie ako doteraz. ● okolo 32. týždňa tehotenstva - vaše dieťatko bude možno ešte aktívnejšie, pretože sa okolo 36. týždňa tehotenstva chystá otočiť do finálnej polohy pred pôrodom (dúfajme, že hlavou dole!). Voľného priestoru v maternici už veľa nezostáva a vaše dieťatko má teraz väčšiu silu, takže je možné, že vám jeho pohyby budú trochu nepríjemné - hlavne keď vás bude kopať alebo tlačiť do bránice! ● 36. až 40. týždeň tehotenstva - ku koncu tehotenstva je obvyklé, že je intenzita pohybov menšia. Stále je ale dosť dôležité, aby ste cítili, že sa vaše dieťatko pohybuje.

Ako často?

Budúce mamičky zaujíma, ako často by mali pohyby svojho bábätka vnímať. Každé bábätko je iné a platí to aj o tých nenarodených. Pri plode sa počas dňa striedajú obdobia pokoja a aktivity, ktoré trvajú v priemere zhruba 20 - 40 minút. Plod reaguje na rôzne podnety ako napríklad na zvuky zvonku, na fyzickú aktivitu matky a čiastočne aj na množstvo cukru v tele matky. Ženy zvyčajne najintenzívnejšie pociťujú pohyby plodu po prebudení, po obede a večer. Nastávajúca mamička tak môže čoskoro vypozorovať "denný režim" svojho bábätka.

Čo keď necítite pohyby?

Príčina vymiznutia pohybov môže byť rôzna. Niekedy vnímaniu pohybov bráni placenta umiestnená na prednej stene alebo väčšie množstvo plodovej vody v maternici. Inokedy však dôvody, prečo žena prestane cítiť pohyby bábätka, môžu byť oveľa závažnejšie. Vymiznutie pohybov môže poukazovať na zlé zásobenie plodu kyslíkom, na nedostatočne vyživovaný plod či v najhoršom prípade dokonca na úmrtie plodu v maternici.

Príliš veľa pohybov

Tehotné ženy sa väčšinou strachujú, ak sa bábätko hýbe málo. Ale ak je pohybov príliš alebo ak sa náhle zvýši ich obvyklá intenzita, je tiež potrebné spozornieť. Zvýšenú aktivitu pohybov plodu môžeme zaznamenať, keď je plod nedostatočne zásobený kyslíkom (akútna hypoxia). Plod reaguje kŕčovitými búrlivými pohybmi rovnako ako pri malom množstve plodovej vody v maternici.

Ako sledovať pohyby

Približne od 28. týždňa tehotenstva by už pohyby plodu mali byť jasne rozpoznateľné a zreteľné. Neexistuje žiadna predpísaná norma, ktorú by bábätko malo splniť, ale pre približnú predstavu, či sa mu v brušku dobre darí, môžeme brať ako informačnú hodnotu desať pohybových epizód za dve hodiny. Nesleduje sa intenzita pohybov, keďže tá môže byť ovplyvnená mnohými faktormi, napríklad množstvom plodovej vody, umiestnením placenty, polohou plodu v maternici a ďalšími. Počíta sa každý prejav bábätka, teda nielen kopanie, ale napríklad aj zášklby, prevaľovanie sa či pošteklenie. Vhodné je počítať pohyby bábätka každý deň približne v rovnakom čase, napríklad večer, kedy zvyčajne žena vníma pohyby najlepšie, pretože je v pokoji a môže sa sústrediť na svoje pocity. Pravidelné sledovanie pohybov bábätka nemusí byť len nutnou rutinou, ale aj možnosťou, ako spolu s nenarodeným bábätkom stráviť príjemnú chvíľku.

Ako povzbudiť pohyby

Ak sa vám zdá, že sa bábätko hýbe málo, skúste si ľahnúť na ľavý bok - v tejto polohe bývajú bábätká aktívnejšie. Rozhýbať bábätko môže aj vaša vlastná fyzická aktivita (môžete sa skúsiť napríklad prejsť) alebo zásielka sacharidov - môžete teda vypiť pohár džúsu alebo iného sladkého nápoja či zjesť kúsok čokolády.

Kedy by ste mali vyhľadať lekára

Ak tehotná žena vôbec necíti pohyby bábätka alebo ak ich frekvencia klesla pod desať epizód za dve hodiny (a nepomohli ani vyššie uvedené spôsoby na povzbudenie pohybov bábätka), je vhodné okamžite kontaktovať lekára. So svojím ošetrujúcim gynekológom alebo pôrodnou asistentkou skonzultujte všetky nezvyklé odchýlky v pohyboch bábätka.