Ako sa zotaviť po cisárskom reze?

Ako sa zotaviť po cisárskom reze?>
Bola som pripravená na prirodzený pôrod. Po kontrolnom ulrazvuku mi však povedali, že musím zvoliť cisársky rez. Hoci som sa s tým nechcela zmieriť, pre zdravie dieťatka by som to podstúpila pokojne tisíckrát. Aj napriek bolesti. Tiež ste počuli, že pri cisárskom reze necítite bolesť? Je to pravda - tá príde až potom. Preto si myslím, že je každá mamička hrdinka. Nezáleží na tom, akým spôsobom dieťatko na svet privedie, je to rovnaká hrdinka ako všetky ostatné. Čo vás ale čaká po cisárskom reze? Čítajte ďalej.

Musíte ležať

Videla som mamičky, ako po klasickom pôrode vstávali a pracovali na rýchlom zotavení. My, po cisárskom reze, sme museli ležať. Odkázané len na pomoc sestričiek, ktoré každú sekundu kontrolovali tlak. Keď nám priniesli bábätka, bolo to hneď lepšie. Hoci aj v tomto prípade ste odkázané na informácie z internetu či z predpôrodného kurzu alebo na pomoc sestier, aby ste mohli dieťatko priložiť na prsník a začať dojčiť. Dojčenie nie je jednoduché, ale personál nemocnice vám môže veľmi pomôcť. Aj preto sa oplatí starostlivo vyberať, kde chcete rodiť. Pamätám si na svoje prvé priloženie. Bolo nádherné, ale zároveň ťažké, pretože som len ležala a bez pomoci sestier by som to len ťažko zvládla.

Prvé kroky

Pamätám si, že po 24 hodinách som konečne vstala a išla sa osprchovať. Opäť s pomocou sestry. Po tomto jednoduchom úkone som bola unavená, akoby som urobila päťdesiat klikov a ubehla kilometer. Aj keď vstanete, musíte odpočívať, jazva vás bude bolieť. Keď však uvidíte svoj malý poklad, bude vám hneď lepšie.

Dojčenie

Dojčenie, či už po klasickom pôrode alebo po cisárskom reze, je bolestivé. Maternica sa sťahuje a mamičky sú zoslabnuté. Je však dôležité, aby ste nepoľavili a dojčili kedykoľvek, keď vám bábätko prinesú. Je to veľmi dôležité preto, aby sa dojčenie rozbehlo. Vám to zároveň pomôže k rýchlejšiemu zotaveniu. Tretí alebo štvrtý deň možno budete mať podráždené bradavky. Mne osobne veľmi pomohol krém a sprcha, ktorá uvoľňuje napätie.

Strava

Nie každá nemocnica vám ponúkne ideálne jedálniček. Často je medzi jednotlivými chodmi oneskorenie aj 5 hodín. Ja som jedla dva dni šunkovú penu z malého kelímku. Bola som hladná ako vlk. Vtedy ma zachránili dojčenské výživy, pudingy, voda a čaj pre dojčiace mamičky. Ak budete mať na niečo chuť, v prvých dňoch môžete len tekuté veci. Pretože však potrebujete nabrať silu, odporúčam slepačiu polievku, dostatok tekutín a veľa optimizmu.

Ide sa domov

Aj po prepustení z nemocnice musíte veľa odpočívať. Aj keď vás vaše dieťatko bude potrebovať, nezabúdajte, že máte za sebou operáciu. Dbajte na zvýšený príjem tekutín, dostatok spánku cez deň a malé prechádzky na čerstvom vzduchu. Poproste o pomoc partnera, svojich rodičov, súrodencov či priateľov. Určite vám ich prítomnosť pomôže.

Keď bude problém

Počas šestonedelia si všímajte, či sa s vami nedejú nejaké zmeny. V prípade bolesti jazvy, teploty, začervenania, vaginálnej infekcie či ďalších vecí, by ste sa mali poradiť s lekárom. Prajem vám bezproblémový pôrod a rýchle zotavenie!