8 krokov na ceste ku zdravšiemu chrupu v tehotenstve

8 krokov na ceste ku zdravšiemu chrupu v tehotenstve>
Zuby v tehotenstve netreba zanedbávať. Poradíme vám, ako tehotenstvo ovplyvňuje vaše zuby a ďasná a na čo si dávať pozor.

1. Zistite, ako hormonálne zmeny ovplyvňujú vaše zuby a ďasná.

Tehotenstvo je krásne obdobie v živote ženy. Avšak mnoho zmien, ktoré sa v našom tele v tomto období dejú, ho občas môžu celkom pekne vykoľajiť. Zvýšené množstvo hormónov v našom tele priamo úmerne zvyšuje riziko ochorenia ďasien. Ďasná sú citlivejšie a náchylnejšie. Neošetrované ďasná môžu neskôr ohroziť rozvíjajúci sa plod v brušku.

2. Vystríhajte sa pred paradentózou.

Počas tehotenstva je bežné okúsiť zápal ďasien. Môžete sa stretnúť s nepríjemnými opuchmi, krvácaním, začervenaním a zmäknutými ďasnami. Neliečené a zhoršujúce sa parodontózy neskôr môžu ohroziť rozvíjajúci sa plod. Dieťatko sa môže narodiť predčasne alebo bude pri narodení príliš ľahké. Takže pozor na to a ak máte podozrenie, že ste tehotná a zároveň "paradontozovaná", ako vraví 9 z 10 odborníkov, navštívte svojho lekára. :)

3. Vyhýbajte sa sladkostiam.

Rada č. 3 je najťažšia, ale o to zásadovejšia. Ak je to možné, je fajn aspoň raz za čas nahradiť presladené karamelové tyčinky a cukrovú vatu niečím menej fatálnym pre rozvoj zubného kazu a bujaré orgie zubného povlaku a mikrobaktérii. Zvlášť, ak bolo dokázané, že baktéria, ktorá spôsobuje zubný kaz je možné prenášať z matky na dieťa. Zároveň netreba zabúdať, že platí - jedlo, ktoré jete v tehotenstve, ovplyvňuje aj neskôršie preferencie vášho bábätka.

4. Vyhnite sa aj dentálnym zákrokom.

Nie počas celého tehotenstva, ale najmä počas prvého trimestra a druhej polovice tretieho trimestra. Váš lekár tiež o vašom stave musí vedieť a pravidelne by na vás mal dohliadať.

5. Jedzte zdravú a vyváženú stravu.

Jedzte zdravú a vyváženú stravu. :)

6. Venujte dostatočnú pozornosť akýmkoľvek zmenám na zuboch alebo ďasnách počas tehu.

7. Majte správne hygienické návyky.

Zabránite alebo obmedzíte tak vznik ďalších dentálnych neduhov. 8. Ak kvôli ranným nevoľnostiam už nezvládate svoju

pôvodnú zubnú kefku a pastu, skúste ich vymeniť za jemnejšie a citlivejšie.