7 mýtov a faktov v starostlivosti o pleť počas tehotenstva

7 mýtov a faktov v starostlivosti o pleť počas tehotenstva>

Ako si zachovať čistú, hydratovanú pleť v čase, keď nami lomcujú hormóny a naše telo prechádza širokou škálou zmien? Ako zároveň používať prípravky, ktoré nevystavujú rozvíjajúci sa plod najmenšiemu riziku a sú vhodné pre jeho blaho? Zaujíma vás toto všetko? Čítajte ďalej.

1. FAKT. Opaľovací krém. Áno alebo nie?

Áno.

Keďže tehotenstvo trvá väčšinou 9 mesiacov, je ťažké vyhnúť sa všetkým teplejším mesiacom. A vlastne dobrá správa je – nie je na to ani dôvod. Hurá ku vode! Ak sa ale slníte, pravidelne sa mažte opaľovacím krémom. Dnes už zloženie opaľovacích krémov nie je nebezpečné. Látky, ktoré z nich presakujú do pokožky, vám ani vašemu bábätku nemôžu ublížiť. Samozrejme buďte racionálna a pribaľte si slnečné okuliare, klobúk a v najväčšom hice sa skryte do tieňa.

7 mýtov a faktov v starostlivosti o pleť počas tehotenstva

2. FAKT. Krémy proti striám. Sú vôbec účinné? Áno alebo nie?

Áno.

Spojivové tkanivo sa počas tehotenstva prispôsobuje meniacemu sa objemu tela. Poriadne zabrať dostáva najmä naše brucho. Proti vzniku brušných strií už dnes existuje pomoc - hydratačné tehotenské krémy a oleje proti striám. Najlepšie je nanášať ich po kúpeli alebo kedykoľvek máte pocit suchej pokožky na bruchu, alebo iných namáhavých častiach tela (stehná, ruky). Účinné krémy by mali obsahovať najmä olivový olej, olej z avokáda, bambucké maslo a peptídy.

3. MÝTUS. Na akné rovnako ako v puberte. Áno alebo nie?

Nie.

Ak ste doteraz používali proti jeho vzniku orálne tabletky. Najmä počas prvého trimestra, keď kolíše hladina estrogénov, sa vaša pleť môže zhoršiť. Prejdite ale radšej na ľahšiu variantu – krémy, odličovacie vody a séra. Vyhnite sa prípravkom, obsahujúcim kyselinu salicylovú alebo retinoidy. Zvoľte prípravky s obsahom kyseliny mliečnej alebo glykolovej. To isté platí aj pre výrobky na peeling tváre.

4. MÝTUS aj FAKT. Prejsť na ekologické bio produkty: Áno alebo nie?

Áno aj nie.

Ak ste sa nestretli so žiadnou konkrétnou komplikáciu pri používaní konvenčných výrobkov, nie je to vôbec nevyhnutné. Ak sa už rozhodnete pre organické produkty, vyhnite sa takým, ktoré obsahujú zvýšené množstvo vitamínu A, retinolu a kyseliny salicylovej

5. MÝTUS. Prípravky s prírodným zložením, obsahujúce sóju. Áno alebo nie?

Nie. 

Všeobecne sú kozmetické produkty na sójovej báze neškodné. V čase tehotenstva sa však príliš neodporúčajú. Vďaka estrogénnym účinkom majú totiž tendenciu výrazne zhoršiť tmavé pigmentové škvrny na tváre, známe aj ako tehotenská maska alebo melasma.

7 mýtov a faktov v starostlivosti o pleť počas tehotenstva

6. FAKT. Minerálny make-up: Áno alebo nie?

Áno.

Je vhodný najmä na precitlivenú kožu. Neobsahuje zbytočné konzervačné látky a vône, ktoré by mohli pokožku zbytočne podráždiť. Pri bežných druhoch make-upu sa vyhnite tým, ktoré obsahujú retinoidy a kyselinú salicylovú.

7. MÝTUS aj FAKT. Kúpele alebo salón krásy: Áno alebo nie?

Áno aj nie.

Ak sa chystáte navštíviť kúpele alebo salón krásy, uistite sa, aké konkrétne prípravky v stredisku používajú. Zbytočne neriskujte, keď si nie ste istá.

Rekapitulácia

Áno

  • Výrobky, ktoré obsahujú glycerín, kyselinu hyalurónovú, mliečnu a glykolovú, bambucké maslo, olivový olej a olej z avokáda
  • Opaľovacie krémy, krémy proti striám
  • Tieto posilňujú schopnosť spojivového tkaniva prispôsobiť sa meniacemu sa objemu tela v oblasti bruška, ale aj v iných partiách, dostatočne hydratujú a sú šetrné k pokožke a pleti

Nie

  • Výrobky, ktoré obsahujú kyselinu salicylovú, retinoidy a sóju
  • Orálne tabletky proti akné
  • Neodporúčajú sa spevňovacie a celulitídové krémy