36. týždeň tehotenstva

36. týždeň tehotenstva>
Vaše bábätko sa začalo usmievať, mračiť a využívať ďalšie výrazy svojej malej tváričky. Do pôrodu, do ktorého zostáva mesiac, priberie ešte zhruba jeden kilogram.

Vývoj vášho bábätka

Plod zaujal definitívnu polohu, priestor v maternici už je pre neho veľmi tesný. Pohyby sú silnejšie a výraznejšie. Pod kožou môžete cítiť obrysy lakťov alebo pätičiek. Jeho tvár je vyhladená, mení výrazy. Páperie, ktoré malo bábätko na pokožke, na väčšine časti tela už nie je. Nechty na rukách dosahujú už brušká prstov. Od temena k zadočku meria asi 34 cm (celková dĺžka už dosahuje asi 45 cm), váži okolo 2,75 kilogramu. Väčšina detí už je pripravená na pôrod v polohe hlavičkou dole.

Čo sa deje s mamičkou

Vaše mäkké pôrodné cesty sa začínajú pomaly pripravovať na pôrod. Vaše prsia sú väčšie a ťažšie. Začínate čím ďalej tým viac premýšľať nad pôrodom, môže sa objavovať úzkosť. Strach má svoju funkciu a zmysel, predovšetkým ak je súčasťou pudu sebazáchovy, ale rozhodne by vás nemal paralyzovať. V týchto týždňoch tehotenstva ženy väčšinou pociťujú čoraz častejšie a silnejšie kontrakcie maternice, ktoré sú prípravou na pôrod. Doteraz pevné a dlhé maternicové hrdlo sa musí pred začiatkom pôrodu skrátiť a hlavička bábätka už niekedy koncom tohto týždňa zostúpi o niečo nižšie do panvy, obzvlášť u žien, ktoré nerodia prvýkrát. Chorobný strach z pôrodu, tokofóbia, je ale patologický jav. Ak máte veľký strach z pôrodu či materstva vo všeobecnosti, mali by ste tento problém vyriešiť s odborníkom čo najskôr. Skúste o tom hovoriť aj s partnerom. Čaká vás kultivačné vyšetrenie z pošvy zamerané na streptokoky skupiny B (v 36. až 37. týždni). V prípade výskytu tejto baktérie v pošve budete pri prijatí k pôrodu zaistená antibiotikami, ktoré dostanete do žily. Cez placentu sa dostanú k vášmu bábätku, a to potom bude chránené pri prechode pôrodnými cestami. Ide o takzvanú GBS pozitivitu. Preliečenie pred pôrodom či už tabletami alebo vaginálnymi čipkami nemá efekt. Riziko pre plod nastáva až počas pôrodu. Nákaza novorodenca môže mať rôzne formy závažnosti (zápal pľúc, zápal mozgových blán alebo celková sepsa tj. prítomnosť baktérií v krvi bábätka). Budete odovzdaná do ambulantnej starostlivosti pracoviska, ktoré povedie pôrod, a to najneskôr do termínu pôrodu. Od tohto týždňa budete chodiť na prehliadky každý týždeň až do pôrodu. Vyvarujte sa dlhého ležania na chrbte. Maternica totiž utláča cievy, ktoré vedú krv k srdcu. Mohlo by sa vám robiť mdlo a prípadný pád teraz rozhodne nie je žiaduci. Ak nie ste s parterom manželia, vyplňte na príslušnom mestskom úrade Dohodu o priezvisku dieťaťa a priznanie otcovstva. Ak si to nezariadite, bude sa bábätko volať po vás a otec nebude uvedený v rodnom liste.