Ako sa starať o detský nos, ušká a nechtíky?

Ako sa starať o detský nos, ušká a nechtíky?>

Keď sa človek pozrie na to malé stvorenie, bojí sa, aby mu neublížil. Starostlivosť o noštek, ušká aj nechtíky sa môže zdať so začiatku zložitá. Poradíme vám tipy a triky, ako všetko vykonať ľahko a hlavne bezpečne.

Čistíme noštek

Noštek nemusíte čistiť pravidelne. Stačí, keď vidíte, že je to potrebné. Nepoužívajte vatu, pretože v nošteku zostane veľa chĺpkov, ktoré môžu dieťa dráždiť. Vhodná je buničina, gáza alebo vatové tyčinky. Vyberajte však len tie, ktoré sú špeciálne určené pre deti. Spoznáte ich podľa toho, že sú na konci zosilnené, aby sa zamedzilo hlbšiemu priechodu do uší či nošteka.

Ako na to?

Dieťa držte zozadu za hlavičku a jemne noštek čistite. Nezájdite príliš hlboko. Toto čistenie nie je vhodné pri nádche.

Čistíme ušká

Po kúpaní stačí ušká vysušiť opatrne aj osuškou, aby ste dieťaťu neporanili vonkajší zvukovod. Čistenie ušiek nebýva úplne najobľúbenejšou činnosťou bábätiek - môžu sa ošívať a šklbať, dajte preto dobrý pozor. Odstraňovanie vody a ušného mazu je bežnou súčasťou hygieny, však majte na pamäti, že detské uško je veľmi citlivý orgán.

Ako na to?

  1. Na čistenie ušiek je najvhodnejšie používať buničinové štvorčeky. Jeden utrhnite a preložte ho napoly.
  2. Potom preložte jeden jeho roh smerom doprostred, ako keby ste skladali napr. lastovičku. Protiľahlé konce spojte.
  3. Zložený štvorček vložte dieťaťu do uška len na okraj a vytrite vodu po kúpaní. Nezájdite hlbšie do uška.
  4. Rovnako ako pri starostlivosti o noštek, môžete aj v tomto prípade použiť špeciálne vatové tyčinky.

isifa-153934046

Strihanie nechtíkov

Starostlivosť o nechtíky novorodencov a bábätiek nie je jednoduchá, ale je nutné ju vykonávať. Malé nechty môžu rásť skutočne rýchlo a ak prerastú, nebudú bolestivé škrabance vás ani vášho bábätka žiadnou výnimkou. Krátko po pôrode sú nechtíky bábätka mäkké a rastú spravidla pomalšie. Napriek tomu aj tie sa musia pravidelne skracovať, aby sa predišlo ich zarastaniu. Samo sebou je potreba strihanie vykonať tak, aby nedošlo k poraneniu prstov na ručičkách ani nožičkách novorodenca / bábätka, a preto je potrebné používať špeciálne nožnice, klieštiky (klieštiky) a pilníček.

Starostlivosť o nechtíky v prvých týždňoch

Zhruba v prvých štyroch týždňoch po pôrode nie je strihanie nechtov nutné. Akonáhle ale zistíte, že už sú nechtíky dlhé, je potrebné začať a na rukách ich skracovať asi 2x týždenne. Nechty na ručičkách zastrihávajte nakrátko a doguľata - deti sa v spánku často škrabú a ak by na nechtíkoch zostali ostré rožky a hranky, mohlo by sa poraniť. Oproti tomu nechtíky na nožičkách sa strihajú tak asi 2x za mesiac a zastrihávate rovno, aby sa predišlo zarastaniu. Je dôležité strihať nechtíky tak, aby nedošlo k poraneniu kože, avšak nie každé dieťa na tejto procedúre dobre spolupracuje a nie vždy je priebeh hladký. Veľa rodičov preto na strihanie nechtov rado využíva pokojnejšie situácie - napríklad, keď bábätko spí. Od ukončeného šiesteho až ôsmeho týždňa života bábätka je praktické zaobstarať k úprave nechtíkov špeciálnej "detskej" nástroje, pretože nechty začínajú byť tvrdšie.

Ako zamedziť poraneniu

3304014-8426420304016-MODRE

Môže sa to stať veľmi rýchlo - dieťatko šklbne prstíkom, nožnice sa zvezú a zrazu sa na brušku prstíku objaví krv. Bábätko to veľmi pravdepodobne nijak moc nebolí, ale môže to zapríčiniť ďalší odpor zo strany bábätka pri budúcich pokusoch o úpravu nechtíkov. Z tohto dôvodu je pre strihanie nechtov dobré voliť situáciu, pri ktorej je bábätko čo najviac pokojné a uvoľnené. Ďalším tipom môže byť, že po kúpaní nielenže sú nechtíky bábätka zmäknuté a lepšie sa strihajú, ale dieťatko môže byť po kúpeli aj unavené a uvoľnené, takže aj tento moment by mohol byť vhodný pre pokus o manikúru. Pri strihaní držte prstík dieťaťu pevne, stlačením ľahko oddiaľte bruško prsta od nechtíka a používajte na strihanie nožnice so zaoblenými hrotmi. Ak sa napriek tomu objaví na špičke prstíku krv, nie je to dôvod na paniku. S pomocou kúsku gázy, ktorú na ranku pritlačíte, sa krvácanie rýchlo zastaví. Pri väčších poraneniach je potreba vyhľadať pomoc lekára.

Vhodné nástroje

Zvyčajne sa k úprave nechtov používajú nožnice, klieštiky (klieštiky) a pilníček. Pre novorodencov a bábätká existujú špeciálne nástroje navrhnuté tak, aby presne zodpovedali potrebám pre úpravu nechtíkov malých detí. Dajú sa zaobstarať ako samostatne,

tak aj v sade. Detské nožnice by mali byť vyrobené z vysoko kvalitných, nerezových materiálov a mali by mať zaguľatené hroty. Rukoväť by mala byť tak veľká, aby nožnice dobre padli do ruky. Naopak strihacia plocha by mala byť kratšia, než je obvyklé u bežných nožníc. V ideálnom prípade by na seba strihacie plochy mali dokonale doliehať a mali by byť dostatočne ostré, aby nechty odstrihli rýchlo a čisto. Alternatívou k nožniciam sú klieštiky (klieštiky) na skracovanie detských nechtíkov. U oboch je výhoda, že pri dosadnutí na prstík zaisťujú, že sa bruško prsta od nechtíka ľahko oddiali. Pilník na nechty sa hodí, keď je potreba zapíliť nerovnosti alebo ostré hrany nechtov. Tu je potrebné dať pozor na to, aby nedošlo k poškodeniu okolitej kože.

edbd3108cb2a678ff6f37c3273cda839

     

Ako na to?

Ak je bábätko schopné hlboko spať, nie je problém mu ostrihať nechty v spánku. Keď je bábätko bdelé, skúste mu pustiť          napríklad obľúbenú pieseň, u ktorej zvyčajne odpočíva. "Neprepadávajte" bábätko s nožnicami či klieštikmi. Namiesto toho radšej skúšajte navodzovať opakujúce sa príjemné rituály. Pokúste sa vytvoriť pre bábätko príjemnú situáciu, v ktorej môžete procedúru pohodlne vykonať. Postupom času sa starostlivosť o nechtíky stane bezproblémovou záležitosťou všedných dní a pôjde vám to čím ďalej lepšie.

Záver

  • Využívajte momentov, kedy bábätko tvrdo spí alebo, keď je uvoľnené a pokojné.
  • Používajte len nástroje, ktoré sú určené pre novorodencov a bábätká.
  • Nechtíky na rukách strihajte od 6.- 8. týždňa veku bábätka 2x týždenne (doguľata).
  • Nechtíky na nohách pravidelne kontrolujte a strihajte asi 2 x mesačne (zastrihujte rovno).
  • Zabráňte riziku zranenia v dôsledku ostrých hrán na nechtoch.