Ako podať liek dieťaťu? Tu sú triky, ako to pôjde jednoduchšie!

Ako podať liek dieťaťu? Tu sú triky, ako to pôjde jednoduchšie!>

Blíži sa obdobie, v ktorom síce všetci dúfame v posledné slnečné dni, avšak aj obdobie, kedy vo veľkom prepuknú všemožné virózy a najviac to schytajú práve detičky. Ako bez zbytočných slzičiek podať dieťaťu liek a nestratiť pri tom nervy? Dočítate sa v článku.

Každý to už zažil. Od lekárky dostanete tabletky, sirup či kvapky a váš drobec akoby cítil, že sa s nimi blížite a odmieta sa na vás aj pozrieť. Skúšate to po dobrôtky, potom už aj s mierne zvýšeným hlasom. Najčastejšie je po ruke lyžička a lietadielko, ako keby ste sa kŕmili. Pomôcť by mohlo aj kvapkadlo a rozprávka o tom, ako statočná princezná tiež zvládla podávanie medicíny. Občas pomôže striekačka a k tomu tiež príbeh o statočnom dievčatku, ktoré sa nebálo. Alebo chlapček, čo vám zrovna vyhovuje :-) Akonáhle však drobec zistí, že chuť lieku nie je cukríková, ako ste tvrdili, na druhýkrát to budete mať o niečo ťažšie.

Tabletka – postrach všetkých chorých

Kým tabletka nepripomína obľúbený vitamín alebo nie je sladká ako cukrík, pre väčšie deti to bude skôr strašiak. Tabletku môžete rozdrviť a zmiešať ju s niečím ovocným – šťavou alebo džúsom. A potom už vééééľké ústa a je to.


POZOR: Niektoré tabletky musí dieťa zapiť vhodnou tekutinou. Prečítajte si príbalový leták. 


Pri tých najmenších to bude menší boj, ale dá sa to. Postupujte ako pri zavádzaní prvého príkrmu. Jemne lyžičkou pritlačte na jazyk, aby sa dieťaťu zaktivoval prehĺtací reflex a dieťa prehltne rozdrvenú tabletku aj s celým obsahom lyžičky. Môžete drobcovi aj pridržať jemne hlavičku, najmä ak je rozkokošené a bojíte sa, že obsah lyžičky prídete. Ak už je choré väčšie dieťa, skúste tabletku rozlomiť. Tam to však bude o dohode :-) Na čo zaberajú vaše deti? Dajte nám vedieť v komentároch alebo na Facebooku.

Ako to sebe a dieťaťu uľahčiť?

  • Mali by ste sa usmievať a byť pokojní – dieťa totiž vycíti, že sa niečo deje a čím nervóznejší budete, tým viac to bude mať vplyv aj na jeho vnímanie. Vytvorte situáciu, v ktorej sa dieťa bude cítiť dobre. 
  • Ak je už dieťa väčšie, vezmite ho do lekárne – má možnosť si vybrať „príchuť“, tvar tabletky či sirupu. Bude mať pocit, že to môže ovplyvniť a povie vám, čo si prosí.
  • Ak chcete, dajte mu na výber – kedy si vezmete lieky, kde sa tak stane – opäť bude mať pocit, že si môže vybrať a ovplyvniť tak situáciu – bude sa cítiť prirodzenejšie a zrejme bude aj spolupracovať. Aby vás však neprechytračilo – zdôraznite mu, že nevziať si liek nie je možnosť.
  • Niečo za niečo – ak sa dieťa rado hrá, napríklad na lekára, máte možnosť mu „na vlastné oči“ ukážať, čo to je dať si liek. Najskôr tak spravte u vás – dajte si cukrík alebo niečo, čo pripomína kvapky, potom to tak spravte s dieťaťom. Vytvoríte si tak situáciu, kedy je prirodzené, že si zoberie liek.

Kvapky budú prijaté o niečo lepšie

Hoci ich tiež budete musieť podávať na lyžičke, ich textúra je prijateľnejšia a trúfame si povedať, že aj vizuálne zaujímavejšia.


POZOR: Niektoré kvapky sa neznesú s kovovou lyžičkou, môžu spolu reagovať.


Ak sa hra na lietadielko neosvedčí, niektoré kvapky alebo sirupy majú v balení špeciálnu striekačku alebo použite klasickú striekačku zo zdravotníckych potrieb.

Čapíky – pre koho je to nepríjemnejšie?

Výhodou tohto spôsobu podávania medicíny je, že dieťa nemusí ochutnať liek a tak sa mu „nesprotiví“. Nevýhodou je, že je to pomerne nepríjemné. Určite ste sa s nimi už stretli pri horúčkach v útlom veku, tak sa totiž najčastejšie zráža. Keď dieťatku zavediete čapík do konečníku, jemne mu stlačte obe polovičky zadočka a chvíľu pridržte. Čapík sa začne rozpúšťať skôr a dieťa ho nevytlačí.

Kvapky do nosa, do uší, do očí

Prvé odporúčanie je, aby dieťa pri kvapkaní kvapiek do nosa ležalo alebo bolo v horizontálne polohe. Ak sedí, skúste mu zakloniť hlavu, pretože tak sa im kvapky dostanú hlbšie do nosa. Tým najmenším je lepšie dávať olejové kvapky, ktoré im neztečú priamo do dýchacích ciest. Spýtajte sa ale svojho lekára na možnosti. O niečo náročnejšie to bude pri kvapkách do očí. Tak to už chce nejakú tú spoluprácu. Opäť sa odporúča, aby bola hlavička v záklone. Očká by mali smerovať do jednej strany, ukazovákom odtiahnite dolné viečko a aplikujte kvapky do tej strany, kam sa nepozerá. Potom, ak už vám rozumie, mu povedzte, aby očkami pogúľalo. Ak máte úplného drobca, vysvetľovanie a vymýšľanie si historiek asi nepomôže, preto si počkajte na pomoc a podržte dieťaťu hlavičku. Bolesť uší tiež nie je veľmi príjemná, ale studené kvapky do uší tiež nie sú bohviečo. Riadiť by ste sa mali tým, čo je v príbalovom letáku. Niektoré druhy kvapiek je možno nakvapkať na vatičku či gázu, čo však môže ale nemusí byť výhra. Cudzie teleso v ušku dieťaťu bude prekážať.