7 dôvodov, prečo je dôležité dojčiť

7 dôvodov, prečo je dôležité dojčiť>

O tom, že je dojčenie najprirodzenejšou stravou pre vaše dieťatko, bolo napísané už naozaj veľa. My vám ale povieme, prečo je dojčenie dobré nielen pre dieťa, ale aj pre vás samotnú. Ste zvedavá? Potom rozhodne čítajte ďalej!

Odborníci sa zhodujú, že by ste mali svoje dieťa dojčiť aspoň do jeho pol roka. Pravda je taká, že je to skutočne tá najlepšia strava pre novonarodené bábätko. Ale dôvodov, prečo kŕmiť dieťa materským mliekom, je oveľa viac!

1. Posilňujete imunitu

V období chrípok, prechladnutí alebo počas peľových alergií, reaguje materské mlieko svojím zložením na zvýšené riziká a posilňuje imunitné zložky pre ochranu dieťaťa. Rovnako tak reaguje aj v prípade, keď sa vo vašej blízkosti objavia nejaké vírusové ochorenia.

2. Jedlo máte po ruke

Kto nikdy nemusel v noci pripravovať umelé mlieko, nedocení to pohodlie, ktoré dojčenie matke prináša. Žiadne vyváranie fľaštičiek, miešanie, preváranie a chladenie. Materské mlieko máte pripravené vždy a v každej situácii! 

3. Lepšie sa vám chudne

Významný efekt má dojčenie aj pri tak ťažkej činnosti, ako je snaha čerstvých mamičiek vrátiť sa na pôvodnú váhu. Počas dojčenia dochádza k vylučovaniu hormónov, ktoré podporujú metabolizmus a spaľovanie prijatej energie.

4. Prevencia rakoviny

Bolo preukázané, že vďaka dlhodobému dojčeniu sú ženy chránené pred rakovinou prsníka, vaječníkov a krčka maternice, najmä v období menopauzy. Skvelé je, že zatiaľ čo teraz pomáha materské mlieko vášmu dieťaťu, neskôr pomôže aj vám!

5. Obmedzuje stres a napätie

Kontakt tzv. "kože na kožu" počas dojčenia so sebou prináša veľmi príjemné pocity. Tie dokážu obmedziť stres, súvisiaci s čerstvým materstvom a obavami či strachom z neho. Dojčenie navyše prehlbuje citové puto medzi vami a dieťaťom, pričom pre neho je tento kontakt veľmi upokojujúci.

6. Nebudete menštruovať

Niektoré ženy veria tomu, že počas dojčenia nemôžu otehotnieť. Nie je to tak celkom pravda, avšak pri plnom dojčení je pravdepodobnosť počatia len veľmi malá. A ako bonus môžete chápať aj to, že nemenštruujete a neubúdajú vám tak zásoby železa v krvi.

7. Zabraňujete vzniku alergií

Mnoho štúdií dokázalo, že kŕmenie materským mliekom má významný vplyv na potlačenie rozvoja alergií na niektorú zo zložiek kravského mlieka (napr. kravskú bielkovinu). Mamička by si ale mala starostlivo strážiť svoj jedálniček, aby nepožívala práve tie potraviny, ktoré ako alergény fungujú.