Tipy na hlavné jedlá pre dojčatá

Tipy na hlavné jedlá pre dojčatá>

Hlavné jedlá by mali byť výdatné a bohaté na živiny, ktoré deti v období rastu najviac potrebujú. Ak budete variť s láskou a fantáziou, uvidíte, že detičky vašu snahu s chuťou ocenia. Pomôcť by vám mohli aj naše plnohodnotné recepty na hlavné jedlá pre najmenších.

Brokolicová kaša s kuracím mäsom (od ukončeného 7. mesiaca, nedojčené dieťa od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny: 2 zemiaky, 50 g kuracieho mäsa, 3 kúsky brokolice, štipku petržlenovej vňate, štipku rasce. Postup: Zemiaky ošúpte a uvarte vo vode, do ktorej ste pridali drvenú rascu. Ešte horúce ich roztlačte vidličkou spolu s malým množstvom vody, v ktorej sa varili. Kuracie mäso uvarte vo vode a rozmixujte. Brokolicu pripravte v pare a roztlačte vidličkou. Všetko zamiešajte dohromady a posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Ovsené vločky s mäsom (od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 0,5 l čerstvého kuracieho vývaru, 2 polievkové lyžice ovsených vločiek, pár kvapiek olivového oleja, 50 g vareného kuracieho mäsa, 1 mrkva Postup: Ovsené vločky prepláchnite pod tečúcou vodou a nasypte ich do kuracieho vývaru. Za stáleho miešania varte asi 15 minút. Pridajte nadrobno nakrájané uvarené kuracie mäso a premiešajte. Na záver pridajte nastrúhanú mrkvu a znovu krátko povarte.

Kuracie prsia s mladou mrkvou (od ukončeného 7. mesiaca, nedojčené dieťa od ukončeného 6. mesiaca) 

Suroviny: 80 g kuracích pŕs, 2 mladé mrkvy, pár kvapiek rastlinného oleja Postup: Kuracie prsia umyte a varte v pare alebo vo vode. Mrkvu očistite, nakrájajte na kolieska a tiež uvarte v pare. Mäso s mrkvou prepasírujte alebo rozmixujte, pridajte rastlinný olej a premiešajte.

Morčacie mäso s brokolicovou omáčkou (od ukončeného 7. mesiaca, nedojčené dieťa od ukončeného 5. mesiaca) 

Suroviny: 50 g uvareného morčacieho mäsa, 5 kúskov brokolice, 100 ml materského alebo dojčenského mlieka, pár kvapiek rastlinného oleja, 1 malý zemiak Postup: Brokolicu rozoberte na ružičky, umyte ju pod tečúcou vodou a pripravte v pare spolu so zemiakmi. Uvarenú brokolicu a zemiak roztlačte vidličkou. Mäso nakrájajte na malé kúsky, pridajte ho k zelenine a zamiešajte. Do hotového jedla primiešajte mlieko a rastlinný olej.

Morčacie mäso s krupicou (od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 200 ml čerstvého zeleninového vývaru, 50 g morčacieho mäsa, 20 g detskej krupice, pár kvapiek olivového oleja, 1 mrkva Postup: Mrkvu očistite, nakrájajte na hrubšie kolieska a spolu s chudým morčacím mäsom uvarte v pare do mäkka. Zeleninový vývar dajte vrieť. Pomaly pridávajte detskú krupicu. Za stáleho miešania nechajte zhustnúť. Krupičnú kašu, mäso a mrkvu spoločne s olivovým olejom roztlačte alebo rozmixujte ručným mixérom.