Ako sme sa mali na seminári s Petit Lulu?

Ako sme sa mali na seminári s Petit Lulu?>
Čo vám prvé napadne, keď sa povie látková plienka? Zrejme hromada bielizne, dlhé hodiny strávené pri práčke, únava a bolesť v krížoch. Tak to fungovalo kedysi. Vo Feedo.sk sme sa mali možnosť presvedčiť, že prebaľovať dieťa s pomocou látkových plienok už nie je taký "horor". Viaceré dnešné mamičky sa vracajú sa k starému a osvedčenému. Hoci naše staré mamy by boli "radi" za jednorázové plienky, dnes sú trendy úplne iné. A látkové plienky patria nepochybne k jednému z týchto trendov. Hoci prevláda názor, že je to "otrava", benefitov je viacero. Od ušetrených peniažkov až po ochranu životného prostredia.

Nápad mamičky na materskej

Ak ste mamička na materskej dovolenke, zrejme je vašou primárnou povinnosťou postarať sa o svoje dieťa. Voľný čas je skôr vzácny, vždy je však miesto na realizáciu. Podobný scenár bol aj pri vzniku značky Petit Lulu. Lucia Hladíková látkové plienky riešila pri svojom prvom synovi. Zistila, že na českom trhu chýba značka, ktorá by "zastrešovala" látkovanie.  Začínala spolu s manželom doslova doma na kolene, z Petit Lulu sa postupne stala prosperujúca firma s niekoľkými desiatkami zamestnancov. Väčšina ich výroby síce putuje do zahraničia, no pri každom výrobku viete, kde bol vyrobený - v Českej republike. A lokálne (aj keď susedské) značky treba podporovať. petit.lulu

Výhody látkových plienok

Prvú sme už uviedli. Je to podpora lokálnej značky, hoci sa môže zdať okrajová. Jednou z najdôležitejších predností látkových plienok je najmä jednoduchá údržba. Preto zabudnite na výváranie. Plienky môžete pokojne prať v práčke na bežnom pracom programe, ktorý by nemal byť ekologický. Prečo? Môže sa stať, že by samotná plienka nasala vodu a prala by sa na sucho. Používať môžeme klasické detské pracie prášky, nikdy nie aviváž. Je síce pravda, že jednorázové plienky prať nemusíme a teda "ušetríme" vodu, no na druhej strane šetríme životné prostredie. Aj to je jeden z argumentov, prečo používať látkové plienky. Od "babičkovských" plienok sa odlišujú najmä materiálom (využíva sa bambus, biobavlna),  ktorý je dnes iný ale aj tým, že sú pre dieťa pohodlnejšie. Látkové plienky sú dizajnovo krajšie, pestrejšie, takže aj zaujímavejšie. Aké výhody presvedčili látkovú poradkyňu k tomu, aby prešla z jednorázových plienok na látkové? "Pre mňa sú výhodné jednoznačne po zdravotnej stránke, pretože látkové plienky sú zdravšie. Jednorázové plienky sú chemicky balené, obsahujú chemikálie, ktoré sa uvoľnujú do tela. Výhoda je aj cena, hoci sme začali neskôr, stále nás vychádzajú lacnejšie ako jednorázovky. V neposlednom rade je to ekológia, jednorázové plienky sa totiž rozložia podobne ako PET fľaše za 250 rokov, nie je riešená ich likvidácia a jedno dieťa za 2 roky "vyprodukuje" 2,5 tony odpadu. Bola by som nerada, keby sa naše deti hrali na hromade jednorázových plienok," povedala Katarína Kinzlerová, látková poradkyňa Petit Lulu.  pett

Ako s látkovými plienkami začať?

Primárnym cieľom nášho semináru s Petit Lulu bolo oboznámiť mamičky o tom, čo vlastne látkové plienky sú, ako fungujú, prečo sú lepšie ako jednorázové plienky, aké sú medzi nimi rozdiely - látková poradkyňa im povedala všetko, čo považovala za dôležité a dychtivo očakávala otázky z pléna. A nebolo ich málo! Pre mnohé mamičky je táto metóda neznáma a sú radi, ak sa nejaké zaujímavé triky, tipy dozvedia a pomôžu im pri priesviedčaní partnera o tom, prečo nezačať od prvého dňa s jednorázovými plienkami. Katarína Kinzlerová priniesla obrovské množstvo modelov, na ktorých nám na názorných ukážkach ukázala, ako jednotlivé vrstvy fungujú a čo by mala plienka "obsahovať", aby splnila svoj účel. Porozprávala nám, ako jednotlivé vrstvy fungujú, slúži, prečo sú dôležité.
  • Prvá vrstva mala byť nepriepustná,  najčastejšie sú to vrchné nohavičky (ak to berieme zospodu, tak prvé bývajú nohavičky)
  • Druhá vrstva by mala byť savá - aby nasala všetku tekutinu a dieťa bolo "v suchu"
  • Tretia vrstva chráni plienku od stolice - používajú sa buď fleecové separačky - ktoré odvádzajú vlhkosť, alebo celulózová separačka - ktorú môžete prať.
Druhou možnosťou je minimálna plienka, ktorá je vhodná aj na bezplienkovú metódu. Do tohto druhu plienky môžeme dať vkladačku - dlhú alebo krátku. Látkové plienky môžeme rozdeliť nie len podľa dizajnu ale aj podľa veľkosti - pre väčšie deti od 4 kilogramov sú už tieto plienky jednoveľkostné. Upravujú sa pomocou cvočkov alebo suchého zipsu.

Záznam zo semináru si môžete pozrieť na českom Facebook profile Feedo.cz - Lehčí život maminkám 

Ako látkové plienky udržiavať?

Ako výhodu sme uviedli najmä ekologickosť. Spočíva najmä v tom, že plienky nevyhadzujeme, ale môžeme ich prať a pri tom nepotrebujeme smart práčku s ekologickým programom. Plienky pokojne môžete dať aj do sušičky. Ak sa stane, že plienka je znečistená alebo dieťa prebaľujete, v koši plienka vydrží dva, maximálne tri dni. Viac nie, pretože by mohol nastať problém s močom, ktorý sa v plienke udržuje. Mohol by povrch plienky poškodiť a znefunkčniť ju. Ak rozmýšľate nad tým, že by ste si zaobdstarali základnú výbavu, tu je pár tipov od samotnej poradkyne. "Základná výbava je individuálna, najradšej ju zostavujem dotyčnej maminke na mieru, podľa informácií a jej preferencií. Základná výbava by mala obsahovať 24 "savých" vrstiev, teda buď nohavičkové plienky, SIO, viacvrstvé plienky. Môžete ich ale nakombinovať aj s klasickými štvorcami. A najlepšie je nemať len jeden druh. Ďalej maminka určite potrebuje optimálne 5 vrchných nohavičiek, aby ich mohla obmieňať aj v prípade, ak sa iné budú prať," povedala pani Kinzlerová.  Čo by ešte výbava mala obsahovať? "Vhodné sú aj fleecové separačky (tá je súčasťou každej nohavičkovej plienky) aspoň 20 kusov a ďalej sú vhodné celulózové separačky, zachytia stolicu, môžete ich vyhodiť aj s obsahom do WC. Potrebné sú ešte doplnky, ktoré je dobré mať po ruke: látkové obrúsky, látkové vložky do podprsenky, prebaľovaciu podložky a vrecko na plienky." petitt Ako sa sa k látkovým plienkam dostali vy? "Tak ako k mnohým veciam, aj k látkovaniu ma priviedla moja dcéra. V lete, keď mala pol roka, sa jej na chrbátiku vytvorili zapareniny a bolo potrebné to nejako riešiť. O látkových plienkach som už predtým počula, ale prišlo mi to príliš zložité, drahé a časovo náročné. Z chaty sme to mali kúsok do Jablonca, kde sídli Petit Lulu. Objednali sme sa tam, nechali si poradiť, nakúpili sme časť výbavy a tým začalo naše látkovanie. Dcére sa okamžite zlepšili zapareniny a do dvoch mesiacov sme od jednorázových plienok úplne upustili" dodala látková poradkyňa pani Kinzlerová. 
Výrobky Petit Lulu môžete nájsť aj na našom e-shope!