Veľký sprievodca výberom dojčenského mlieka

Veľký sprievodca výberom dojčenského mlieka>
Ak ste už svojmu bábätku predstavili dojčenské mlieko alebo sa na to zatiaľ chystáte, určite viete, že na trhu je široký výber. A práve to je niekedy ten najväčší problém. Vďaka nášmu sprievodcovi správnym výberom sa nestratíte. Uľahčite si život :-)

Aké sú druhy dojčenského mlieka?

Kojenecká mlieka môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín:isifa-147049590
  • Počiatočné mlieka (sú označené číslom 1) Počiatočné mlieka sú určené pre novorodencov, ktorí nemôžu byť výlučne dojčené. Toto mlieko je odporúčané používať do 6 mesiacov, ale samozrejme ho môže dieťa piť aj neskôr, napríklad pri prechode z dojčenia na umelé mlieko práve krátko po šiestom mesiaci veku.
  • Pokračovacie mlieka (sú označené číslom 2) Pokračovacie mlieka sú pre deti staršie ako 6 mesiacov, ktoré už nie sú výlučne dojčené. Začínajú sa obvykle podávať v čase, keď dieťaťu predstavujete prvé nemliečne príkrmy. O prípadnom skoršom podaní pokračovacieho mlieka by mal rozhodnúť lekár, v závislosti na prospievaní dieťaťa.
  • Batoľacie mlieka (sú označené číslom 3) Sú to pokračovacie mlieka s prídavkom vitamínov, minerálov, stopových prvkov a iných látok vhodných pre zdravý rast dieťaťa.
  • Špeciálne dojčenské mlieka (napr. hypoalergénne, bezlaktózové)
  • Dojčenské mlieka na noc Tie sú hutnejšie než bežné mlieka a vaše bábätko tak zostane dlhšie sýte.
Ako správne pripraviť dojčenské mlieko z prášku? Na každom balení nájdete odporúčaný postup. Základom je zriediť správny pomer prášku so správnym množstvom vody, aby ste dostali zmes, ktorá nebude príliš silná, ale dostatočne vaše dieťatko nasýti a vyživí. Mrknite sa napríklad na prípravu Nutrilonu. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=3cqfMDUzRNQ[/embed] Takéto mliečko môžete hneď po dorobení aj uskladniť do chladničky. Najdlhšie na dobu 48 hodín a len v prípade, že ho vaše dieťa už nezačalo piť.

Koľko to stojí?

Najmä tá špeciálne (hypoalergénne a pod.), ale aj bežné dojčenské mlieka, môžu značne zvýšiť rozpočet pre vaše dieťatko. Spolu s plienkami predstavujú v prvom období života najvyššiu položku. Preto je vhodné porovnať cenu rôznych mliek, ale tiež nakupovať do zásoby. Hromadné balenie často vychádza lacnejšie, a vy tak môžete ľahko ušetriť.

Držte sa svojej značky

Ak dieťatko na dojčenské mlieko, ktoré ste zvolili, reaguje bezproblémovo, nie je dôvod značku meniť. Ak máte z nejakých dôvodov chuť experimentovať, poraďte sa so svojím pediatrom. Keď naopak vaše dieťatko na istú značku nereaguje dobre a má problémy s trávením, môžete skúsiť zvoliť inú značku alebo typ mlieka. Pozor ale na syndróm prvej fľaštičky - ak vaše bábätko novú značku neprijíma, vytrvajte a nesnažte sa striedať mlieka ani fľaštičky. To, že dieťatko nechce piť, nemusí znamenať, že mu nové mlieko nechutí. Značí to iba, že je niečo inak a musia si na novú chuť zvyknúť.

Mohlo by vás tiež zaujímať

Reaguje na začiatku vaše dieťatko na dojčenské mlieko precitlivelým bruškom? Väčšine zdravých bábätiek kravské alebo sójové mliečko výborne chutí. Ak by však vaše dieťatko reagovalo na zmenu z materského na dojčenské mlieko s odporom, skúste siahnuť po citlivom mliečku proti nadúvaniu. Účinne pomáha s lepším trávením. Vyskytla sa vo vašej rodine alergia na kravské mlieko? V tom prípade skúste zvoliť radšej sójové alebo bezlaktózové mlieko. Klasické dojčenské mlieka (okrem tých zo sóje) sa totiž zakladajú na upravenom kravskom mlieku. Poraďte sa s lekárom a možno práve sója bude tá správna voľba pre vaše bábätko. Klasické kravské mlieko z obchodu v tomto období nie je vhodné. Klasické kravské mlieko, na aké sme zvyknutí my, dospeláci, sa neodporúča pravidelne piť deťom mladším ako rok. V prvom roku života sú pre neho vhodné iba dve alternatívy: materské alebo dojčenské mlieko.