Ako vybrať bezpečnú detskú postieľku?

Ako vybrať bezpečnú detskú postieľku?>

Aj keď kvalitná detská postieľka patrí medzi základnú výbavu každého nového rodiča, nie je úplne jednoduché vybrať tú správnu. Aj keď sa zdajú byť podobné, predsa len sú medzi nimi významné rozdiely. Ako rozlíšiť, ktorá z nich zabezpečí bábätku bezpečnosť, kvalitný spánok a vám významne uľahčí život?

Čo musí detská posteľ spĺňať?

Pre zdravý vývoj a bezpečnosť by každé malé bábätko malo spať vo svojej vlastnej detskej posteli a nie v spoločnej posteli s rodičmi. Malé bábätko sa ešte nevie samé pretočiť, ani odkryť, a preto pri spoločnom spaní hrozí viacero rizík. Vlastná posteľ, ktorá spĺňa bezpečnostné požiadavky, je pre neho tou najlepšou voľbou. Pokiaľ chcete mať svoje dieťa v noci blízko pri sebe, vhodnou alternatívou je detská postieľka k rodičovskej posteli.

Výberu detskej postele by sme mali venovať zvýšenú pozornosť. Z celej výbavy malého človiečika je totiž práve detská postieľka tou, ktorú bude používať najčastejšie. Väčšina detí v nej spinká minimálne do veku 2 rokov, pričom novorodenec zo dňa prespí takmer 18 hodín, neskôr tento čas poklesne na 14 hodín za deň.    

Základom, ako vybrať detskú postieľku, je okrem bezpečnosti dieťatka, aj jeho komfort pri spánku, podpora jeho správneho vývoja a pohodlné používanie pre vás, rodičov. S dieťatkom budete počas prvých rokov veľa manipulovať a kvalitná postieľka vám to uľahčí.

Bezpečnosť postieľky

Detské postieľky dostupné na našom trhu by mali spĺňať požiadavky technickej normy STN EN 716-1 alebo EN 1130:2019, čím by malo byť zaistené, že sú pre dieťa pri správnom používaní absolútne bezpečné. Táto norma kladie vysoké nároky na zhotovenie, konštrukciu a výber materiálov detských postelí, tak, aby nebolo ohrozené zdravie detí. Pri vytváraní tejto normy sa myslelo naozaj na všetko:

  • Všetky súčasti detskej postele musia byť zhotovené tak, aby nemohlo dôjsť k zachyteniu hlavičky dieťatka, ani k pricviknutiu prstov či končatín v medzerách;
  • Rošt a matrac musia v postieľke sedieť pevne, nesmie hroziť ich prepadnutie či preváženie na niektorú zo strán;
  • Dostatočným vetraním úložných priestorov sa zabraňuje riziku udusenia pri náhodnom uzavretí dieťaťa v nich, napríklad počas hry detí;
  • Postieľka nesmie mať žiadne ostré súčasti. Všetky časti detskej postieľky musia byť hladké, prípadne všetky kovové súčasti a mechanizmy prekryté tak, aby sa k nim dieťa nedostalo;
  • Vysoké nároky sa kladú aj na nízku mieru horľavosti použitých materiálov, najdôležitejšie súčasti musia mať zhotovený atest;
  • Všetky súčasti postieľky sa musia dať ľahko čistiť bežnými čistiacimi prostriedkami a byť dostatočne vetrané, aby nedochádzalo k množeniu plesní a roztočov;
  • Pokiaľ je plocha na ležanie vo výške viac ako 80 cm nad úrovňou podlahy, musia byť postieľky opatrené zábranami proti pádu okolo celého lôžka;
  • Konštrukcia postieľky musí byť natoľko stabilná, aby nehrozilo jej prevrátenie.

Rozmery postieľky a matraca pre bábätko

Klasické detské postieľky sa rozdeľujú do dvoch skupín podľa veľkosti matraca, ktorý do nej môžete vložiť. Častejšie býva používaný rozmer matraca 60 x 120 cm, zriedkavejšie rozmer 70 x 140 cm.

Výber matracov je pri rozmere 60 x 120 cm širší a takáto postieľka bude postačovať dieťaťu približne do veku 3 rokov. Medzi obľúbené klasické postieľky patrí Petite&Mars Moony Pine.  

Pri rozmere matracu 70 x 140 cm budete môcť túto postieľku používať u detí približne do 5 až 6 rokov, pričom po 2 až 3 rokoch veku sa takáto postieľka zvykne mierne upravovať na detskú posteľ so zábranou.  Ak zvolíte tento rozmer, buďte trochu ostražitejší pri nákupe detských plachiet, ktoré sa štandardne vyrábajú skôr na menší rozmer.

Menej časté sú detské postieľky pre najmenšie detičky, buď vo forme detských prútených košov, kolísok alebo detských postieľok k posteli rodičov. Ide o rozmerovo menšie, spratnejšie a ľahko presúvateľné verzie. Obľúbený a cenovo výhodný model je aj Feedo Postieľka detská polohovateľná 2v1.

Pri ich nákupe si však určite pozrite maximálnu odporúčanú hmotnosť dieťaťa v nich. Štandardne ich môžete používať do veku približne 6 mesiacov dieťaťa, respektíve pokým sa dieťa nezačne vrtko otáčať a teda začne hroziť, že sa mu podarí z tejto postieľky náhodou vypadnúť.

V našej ponuke však nájdete aj model detskej postieľky k posteli rodičov Chicco Next2Me Forever, ktorý sa po jemných úpravách dá používať oveľa dlhšie a to dokonca až do 4 rokov.  

Materiál postieľky

Najobľúbenejším materiálom používaným pri výrobe detských postieľok je drevo alebo drevotrieska. Používa sa pevné drevo, ktoré ľahko netvorí triesky. Výrobcovia volia buď bukové, dubové, prípadne borovicové drevo vysokej kvality. Masívne postieľky zvyknú byť jedny z najkvalitnejších. Na trhu však nájdete aj kombináciu dreva s MDF doskami. Pokiaľ postieľka nemá prírodný drevený dizajn, musí byť ošetrená iba zdravotne nezávadnými farbami. Nakoľko je drevo veľmi príjemný materiál, ktorý je navyše vzhľadom na svoju hmotnosť aj stabilný, býva najčastejšou voľbou rodičov.

Menej častými sú postele vyrobené z kovu alebo textílií. Kovové postieľky síce vynikajú ľahkou údržbou a jednoduchým čistením, ale ich nevýhodou je studený pocit pri dotyku. Pokiaľ zvolíte textilnú variantu, tak si pri kúpe overte, akým spôsobom sa dá konštrukcia udržiavať v čistote. Získate však ľahkú, jednoducho presúvateľnú postieľku, do ktorej nebudete potrebovať žiadny mantinel.

Dizajn postieľky

Pred výberom konkrétneho typu zvážte, či potrebujete postieľku s odkladacím priestorom pod ňou, či bude stáť samostatne v miestnosti alebo bude prisunutá k posteli rodičov.

Pri voľbe dizajnu postieľky potom záleží len na vašom vkuse. V ponuke máme klasické detské postieľky aj dizajnové kusy, ktoré zaujmú hneď na prvý pohľad.

Čím postieľku doplniť

Ak už máte vybratú vašu vysnívanú postieľku, je čas na doplnky.

Prvou vecou, ktorú k nej budete potrebovať je kvalitný matrac. Rozmer sa odvíja od jej vnútorných rozmerov, ale na vás ostáva výber preferovaného materiálu. Vyberte si taký, ktorého poťah sa dá ľahko oprať v klasickej práčke.

Pokiaľ chcete používať pre vaše bábätko doskový monitor dychu, pred nákupom matraca si na ňom skontrolujte  odporúčanú hrúbku matraca.

K postieľke budete ďalej potrebovať kvalitné plachty, ideálne také, čo majú nepriepustnú spodnú vrstvu a tým ochránia matrac pred znečistením. Ak volíte radšej klasické plachty, ochrániť ho môžete pomocou samostatného chrániča matraca.

Bábätko v prvých mesiacoch svojho života nebude potrebovať vankúšik, ale určite budete potrebovať spací vak alebo paplónik. Spacie vaky sú medzi mamičkami čoraz obľúbenejšie, pretože majú istotu, že sa bábätko v noci neodkryje. Konkrétny typ vyberajú podľa ročného obdobia a podľa teploty v miestnosti, v ktorej dieťatko spinká.

Detskú postieľku môžete ešte zútulniť hniezdom a baldachýnom. Keď sa už bábätko začne samé otáčať, hniezdo ho bude chrániť pred údermi do zábran. Aby sa vášmu drobčekovi v postieľke páčilo aj v čase bdenia, môžete mu na ňu zavesiť detský kolotoč alebo okrášliť ju inými hračkami nad postieľku.

V našej ponuke nájdete viacero modelov kvalitných a bezpečných postieľok, ako aj príslušenstva. Stačí si len vybrať.