Rozvíjame jemnú motoriku

Rozvíjame jemnú motoriku>
Hoci by sa to nemuselo na prvý pohľad zdať zrejmé, verte, že vývoj hrubej motoriky (obratnosti) úzko súvisí s vývojom motoriky jemnej. Spomeňte si, že dieťa spravidla vysloví svoje prvé slovko v čase prvých krôčikov a v čase, keď začína viac hovoriť a lepšie artikulovať, začína kresliť.

Ako správne rozvíjať jemnú motoriku rúk?

  • Manipulovanie s vecami

    Deti milujú rozoberanie, skladanie a opätovné rozoberanie, a to bez ohľadu na vek. Čím sú predmety menšie, tým väčšiu obratnosť ruky vyžadujú. Medzi najlepšie hračky pre nácvik jemnej motoriky rúk patria hlavne tie z prírodných materiálov, ako je drevo, textil alebo kov, a to hlavne z dôvodu, že sú na dotyk zaujímavejšie ako hračky plastové.
Hračky pre najmenších Dieťa môže rozvíjať jemnú motoriku i pri domácich prácach, napr. preberaní gombíkov podľa farieb a tvarov alebo triedení oteckových skrutiek a matičiek.

Práca s papierom

Papier je vďačný "kamarát", pretože ponúka množstvo možností, ako s ním pracovať. Deti spravidla priťahujú hlavne nožnice a lepidlo. Môžu papier skladať alebo trhať - áno, aj to k rozvoju prispieva. Kúpte detské nožnice s guľatou špičkou a dovoľte dieťaťu s nimi pracovať.

Práca s textilom

Aj textil je vhodný pre spracovanie malými ručičkami. Deti môžu nastrihať rôzne kúsky látky a lepiť z nich koláž.

Spracovávanie prírodných materiálov

Príroda vám poskytne celý rad možností - môžete navliekať jarabiny, z kôry postaviť domček, na jeseň z listov vytvoriť draka alebo listy z jednej strany zafarbiť vodovkami a otisknúť ich na papier. Pri troche fantázie môžete spolu s deťmi vytvoriť z obyčajnej makovice krásnu bábiku.

Spracovávanie potravín

Pravda je, že hovoríme deťom pri obede, že jedlo nie je na hranie, ale občas neuškodí urobiť výnimku. Môžu napr. navliekať nastrihané slamky, korenie alebo cestoviny na povrázok. Z korenín, cestovín, múky a pod. môžu vytvárať zaujímavé obrázky. Možností je naozaj veľa!

Modelovanie

Úprimne - predstava plastelíny zašliapanej v koberci alebo zašpinenej v sedačke, nie je práve najšťastnejšia. Ak na tom ste rovnako, potom sa skúste pozrieť po inom materiáli, ako je modurit alebo napríklad vizovické cesto.

Maľovanie a kreslenie

Vyskúšajte s deťmi rôzne techniky od pasteliek cez voskovky až po temperky. Každá technika vyžaduje zapojenie iných svalov rúk, a tým sa dieťa pripravuje na budúci nácvik písania.