Pre oteckov - Otec versus mama

Pre oteckov - Otec versus mama>
Tiež si ako mnoho iných žien myslí aj tá vaša, že je pre svoje dieťa nenahraditeľnou mamičkou? Že by sa mu bez nej mohlo niečo stať, že ho nikto iný nepostrážil ako ona, neutešil, nenakŕmil... A že keď sa od neho vzdiali len na pár hodín preč, určite sa doma dejú strašné neprístojnosti a vy ako otecko zaručene tápate? Iste, nie každý otec je v starostlivosti o dieťa tak aktívny, ako iný. A rovnako tak nie každá mamička verí schopnostiam svojho muža natoľko, aby mu malé bábätko zverila na dlhšiu dobu, než je nevyhnutné. Faktom ale je, že otcovia nie sú horší ako mamy, len majú iný pohľad "na vec". Osobne za mamičky hovorím: "Dajme im teda šancu. Dieťa vníma a potrebuje oboch rodičov rovnako!" Veď časy, keď úloha otca prichádzala až v neskoršom veku dieťaťa, sú dávno preč.

Moderná doba praje otcom

Otec na rodičovskej dovolenke alebo ako podpora pri pôrode nie je dnes nijak výnimočná vec. Zatiaľ síce nie je veľa takých mužov, ktorí dobrovoľne vstúpia do neznámych vôd "materstva", ale ich rady sa pomaly ale isto rozširujú. A tí, čo sa oddávajú radostiam i starostiam rodičovstva, sú na seba náležite hrdí a rozhodne sa za to nehanbia. Čo na to ženy? Obdarúvajú ich obdivnými pohľadmi a uznanlivo krútia hlavou. Muži skrátka vnímajú starostlivosť o dieťa inak ako ženy. Hrou sa pre nich stáva aj obyčajné prebaľovanie, kŕmenie a vrcholom všetkého je zvyčajne večerné kúpanie. Deti túto zmenu vítajú a neuveriteľne si ju vychutnávajú.

Pohoda je cítiť na míle ďaleko

Otcovia sú pohodovejší a veľa vecí neriešia alebo ich berú so sebe vlastným nadhľadom. Zatiaľ čo mamička behá a vymýšľa, akou hrou ešte skúsi zaujať dieťa a vyberá hračky, ktoré budú pre dieťa čo najprospešnejšie, otec si jednoducho ľahne na pohovku a svoje zlatíčko nechá, nech sa vyblázni preliezaním jeho brucha. Hovoríte si asi, že to nie je žiadne umenie a či skôr nie sú ockoiva leniví niečo vymyslieť? Samozrejme, tento spôsob starostlivosti opatrné a úzkostlivé mamičky občas zdvihne zo stoličky. Hlavne, keď dieťa lieta k stropu, prípadne visí dolu hlavou. Deti  ale bývajú šťastné a spokojné, a o to ide predovšetkým! Mamy sa snažia vychovávať podľa pravidiel, nastoliť režim a zásady. Snažia sa o presný denný rytmus, prísnym okom kontrolujú každú plienku a majú načítaných niekoľko tisíc dobrých rád, ako sa starať o dieťa. Oteckovia to väčšinou príliš neriešia. Hlavne, že sa bábätko usmieva.

Každý má svoje

Obaja rodičia sú pre dieťa dôležití a nie je správne ocka alebo mamu akokoľvek odháňať. Obaja sú vzory, podľa ktorých dieťa spoznáva svet okolo seba, všetky možné emócie, správanie a reakcie. A pre svoj ďalší život je pre malého človiečika dôležité prísť do styku s mužským aj so ženským pohľadom na život. Veď jeden dopĺňa druhého. Otcovia, ak máte strach, odhoďte zábrany a hor sa do toho. Čaká vás to najkrajšie a zároveň najťažšie obdobie vášho života, ale všetko, čo príde, vás ohromne obohatí. A mamičky? Verte svojim partnerom!