Viete, ako sa prejavuje alergia na slnko u detí? Rady a tipy, ako si s ňou poradiť

Viete, ako sa prejavuje alergia na slnko u detí? Rady a tipy, ako si s ňou poradiť>

Konečne prichádza leto a vy sa už tešíte, ako si ho s vaším dieťatkom užijete. Zrazu však po pobyte na slnku spozorujete na jeho pokožke začervenanie až drobné červené vyrážky, ktoré ho svrbia. Môže to byť alergia na slnko u detí? Ako sa jej zbaviť?

Ako rozpoznať príznaky alergie na slnko u detí?

Alergia na slnko nie je len jedna diagnóza, ale podobné príznaky môže vyvolať viacero stavov. Spoločné majú to, že alergia na slnko sa prejaví niekoľko hodín až dní po vystavení sa slnečnému žiareniu. Spôsobuje ju dopadajúce UV žiarenie zo slnka, ktoré v pokožke vyvolá imunitnú reakciu nášho tela a ten zareaguje zápalom.

Základné prejavy alergie na slnko u detí sú:

  • svrbenie,
  • pocit pichania v pokožke,
  • drobné hrbolčeky na pokožke, ktoré môžu splynúť do vyvýšených plôch,
  • sčervenanie postihnutej oblasti,
  • pri vážnom priebehu drobné pľuzgieriky až žihľavka.

Ťažkosti s alergiou na slnko sú u malých detí pomerne časté, pretože ich pokožka je ešte nezrelá a na podráždenie akéhokoľvek druhu reaguje intenzívnejšie ako koža dospelého človeka.

Dôležitý je pri diagnostike fakt, že táto alergická reakcia na slnko vznikne väčšinou na pokožke, ktorá bola vystavená slnku. Na pokožke pod oblečením je menej typická a skôr býva spojená so súčasným užívaním liekov alebo používaním látok vyvolávajúcich fotosenzitivitu.

Existujú špecifické typy alergií na slnko u detí?

Aj keď rôzne typy alergií majú podobné príznaky, vyvolať ich môžu rôzne príčiny:

  • Polymorfná svetelná erupcia: pokožka zareaguje zápalom na vyššiu dávku UV žiarenia, čo býva veľmi časté u malých detí;
  • Fotoalergické reakcie: určité látky z kozmetiky, parfémov, dezinfekcie môžu zvýšiť náchylnosť pokožky na UV žiarenie. Podobne môže pokožka zareagovať aj pri užívaní niektorých liekov alebo po ich lokálnom použití na pokožku;
  • Slnečná žihľavka: ide o typ žihľavky, ktorá sa vytvorí vplyvom slnka.
  • Aktinické prurigo: častejšie sa objaví u ľudí s tmavším odtieňom pleti a môže sa prejaviť aj na miestach, ktoré neboli vystavené slnku.

Väčšia citlivosť pokožky však môže byť spojená aj s iným kožným ochorením, v určitých prípadoch zohráva rolu aj genetický faktor.

Aká je prevencia pred alergiou na slnko u detí?

Alergii na slnko sa dá pomerne ľahko vyhnúť. Dôležité je chrániť pokožku pred UV žiarením. Využiť na to môžeme všetky možnosti:

  • Vyhýbať sa pobytu na slnku v čase najväčšej intenzity UV žiarenia, čiže medzi 10 hodinou ráno a 16:00 poobede.
  • Ak sa pohybujete na slnku, snažte sa byť na ňom čo najmenej a viac sa zdržiavať v tieni. Malé deti nikdy priamo neopaľujte.
  • Chráňte si oči slnečnými okuliarmi a kožu ochranným oblečením s UV ochranou.
  • Pravidelne používajte detský opaľovací krém v období od marca do októbra. Mimo tejto sezóny ho aplikujte vždy, keď idete von a okolo je snehová pokrývka.
  • Pred pobytom na slnku nepoužívajte na odhalené časti pokožky iné kozmetické prípravky, ako je opaľovací krém pre deti.

Ako liečiť alergiu na slnko u detí?

Po prejavení sa príznakov alergie na slnko musíte dieťa držať v tieni, ideálne však počas prvých dní len v interiéri.

Postihnutú pokožku udržujte hydratovanú a používajte na ňu prípravky s upokojujúcimi, protizápalovými a protisvrbiacimi účinkami.

Na umývanie a hydratovanie pokožky voľte čo najšetrnejšie kozmetické prípravky určené na citlivú pokožku. Z kozmetiky CHICCO je vhodný napríklad CHICCO Šampón jemný na vlasy a telo Baby Moments 92 % prírodných zložiek 200 ml.

Určite nevynechávajte po kúpeli ošetrenie pokožky pomocou telového mlieka po opaľovaní. Vhodnou voľbou je CHICCO Mlieko po opaľovaní upokojujúce a ošetrujúce 150 ml, ktoré je hypoalergénne, vodeodolné a vďaka obsahu alantoínu pomáha upokojovať prípadné začervenanie pokožky.

V prípade silného svrbenia zvoľte gély z obsahom antihistaminika z lekárne, prípadne sa poraďte s lekárom ohľadom liekov s ich obsahom. V prípade ťažkého stavu môže lekár zvoliť aj iný typ liečby.

Správne liečená alergia na slnko u detí by mala do pár dní ukazovať výrazné zlepšenie. Slnku sa musíte vyhýbať až do úplného odznenia ťažkostí a aj potom pokožku istý čas poctivo chrániť. Ak sa alergia na slnko u dieťaťa objavila raz, je tu vysoká šanca, že sa v budúcnosti objaví opäť. Na ochranu pred slnkom preto u neho už myslite vždy a do bodky ju dodržujte.

Môže byť alergia na slnko dedičná?

Ak sa alergia na slnko u vás v rodine vyskytuje, je o čosi vyššia šanca, že by ňou dieťatko mohlo trpieť. Väčšina reakcií je však na genetike nezávislá a súvisí skôr s príliš vysokou dávkou UV žiarenia v krátkom čase. Tak či tak, u malého dieťaťa by ste vždy mali myslieť na ochranu pred slnkom.

Čo pomáha pri ochrane pred alergiou na slnko?

Ak chcete dieťa chrániť pred alergiou na slnko, používajte všetky dostupné možnosti:

  • Dieťa držte čo najviac v tieni;
  • Na odhalené časti pokožky vždy aplikujte vhodný opaľovací krém určený na citlivú detskú pokožku. Ochranný faktor zvoľte minimálne 30, ideálne až 50+.
  • Dieťa obliekajte do vhodné voľného vzdušného oblečenia z prírodných materiálov.
  • Vždy používajte pokrývku na hlavu, ideálne vo forme klobúčika s ochranou krku.
  • Zvážte špeciálne oblečenie s UV ochranou, najmä počas pobytu pri vode.
  • Chráňte aj detské oči pomocou kvalitných detských okuliarov.

Pomáhajú opaľovacie krémy pred vznikom alergie na slnko?

Krém na opaľovanie pre deti  je ideálnym prostriedkom na ochranu odhalenej detskej pokožky počas slnečných dní. Pri výbere dbajte na kvalitu opaľovacieho krému.

Pre deti s citlivou pokožkou sú vhodnejšie minerálne opaľovacie krémy, ktoré dopadajúce slnečné žiarenie od pokožky odrážajú preč. Môžu ich používať aj osoby s atopickým ekzémom, či inými kožnými ochoreniami. Ak by ste zvolili opaľovacie krémy na princípe chemických ochranných faktorov, sledujte, či je krém vhodný na citlivú pokožku, je hypoalergénny a dermatologicky testovaný. Pri minerálnych ochranných faktoroch je však predsa len menšie riziko vzniku kožných reakcií. Vhodný opaľovací krém by však nemal obsahovať žiadne parfumy, farbivá, emulgátory alebo konzervačné látky na báze parabénov.

Pre aplikáciou hocijakého opaľovacieho krému na celú plochu pokožky dieťatka vždy spravte test na toleranciou produktu. Malý kúsok pokožky natrite zvoleným krémom a počkajte 48 hodín, či sa na pokožke neprejaví nejaká reakcia. Ak nie, môžete ho pokojne používať na celé telo.

Opaľovacie krémy vhodné bábätká a malé deti

Kedy je potrebné navštíviť lekára?

Liečbu alergie na slnku u dieťaťa v miernej forme zvládnete sami doma alebo sa najprv poraďte v lekárni. Lekára vyhľadajte len v prípade, ak sú príznaky príliš závažné, alebo liečba do dvoch dní nevykazuje žiadne zlepšenie.