Tipy, ako zariadiť izbu pre bábätko

Tipy, ako zariadiť izbu pre bábätko>

Ako by malo vyzerať detské kráľovstvo a čo v ňom určite nesmie chýbať? Zariaďovanie izbičky je niečím, na čo sa nejedna mamička počas tehotenstva naozaj teší, veď tých krásnych postieľok, periniek či dekorácií je toľko, že človek nevie, čo si vybrať skôr. Poďme sa preto spoločne pozrieť na zoznam tých najdôležitejších vecí, ktoré budete vy a vaše bábätko v prvých mesiacoch potrebovať. Plánovanie detskej izbičky závisí do značnej miery na vašich finančných možnostiach a životnom štýle. V každom prípade by mala byť  útočiskom, miestom odpočinku i miestom prvých dobrodružstiev tých najmenších. Na čo sa pri jeho zariaďovaní zamerať, na čo si dať pozor a kde môžeme aj ušetriť? Pre väčšiu prehľadnosť si môžeme izbičku pomyselne rozdeliť na 4 časti, ktoré si teraz predstavíme.

Miesto na spinkanie

POSTIEĽKA

V prvých týždňoch spia deti celkovo až 18 hodín, v postieľke tak trávia naozaj veľa času. Preto je dôležité sa pri jej výbere zamerať na niekoľko bodov, ktoré súvisia najmä s bezpečnosťou.

  • stabilita
  • v prípade lakovaného kusu si overte, či sú farby zdravotne nezávadné
  • úplne zapustené skrutky (detské ručičky sú veľmi šikovné, tak aby vám drobček postieľku postupne nerozmontoval)
  • zaoblené a dohladka zabrúsené hrany

Rady a tipy: Umiestnenie postieľky – dajte pozor, aby nebola postavená blízko okna (riziko prievanu). Z dôvodu teplotných výkyvov je tiež nevhodné umiestnenie vedľa radiátora. Určite tiež vyskúšajte, či priamo na postieľku nedopadá v noci svetlo z pouličných lámp. Postieľka vedľa postele – ak plánujete mať postieľku vedľa svojej postele, určite sa poobzerajte po typoch so sťahovacou bočnicou (nie všetky sú sťahovateľné). 

DOPLNKY DO POSTIEĽKY

Tak, postieľku by sme mali, teraz si môžeme vybrať z mnohých krásnych aj praktických doplnkov pre pokojný spánok našich lások.

  • matrace (pre najmenšie deti je ideálny stredne tvrdý. Príliš tvrdý ani príliš mäkký nie sú vhodné pre telesný vývoj detí)
  • chrániče matracov (oceníte aj v období, kedy sa bude dieťa učiť na nočník)
  • posteľné obliečky (mali by byť priedušné, najpríjemnejšie sú bavlnené)
  • mantinel do postieľky (užší priestor pripomenie deťom dobu pred narodením)
  • hniezdočko (rovnako ako mantinely zúži priestor v postieľke a pre dieťatko sa tak stane spinkanie pohodlnejším)
  • kolotoč nad postieľku (novorodenec vidí ostro približne 20 až 25 cm od koreňa svojho nosa, kolotoč tak drobčeka zaujme až okolo 2. mesiaca. Kolotoč nevešajte nad jeho tvár, ale skôr medzi hrudníček a nožičky)
  • hračky vydávajúce biely šum (hračky napodobňujúce tlkot srdca či šumenie vody pripomenú bábätkám pobyt v maternici)
  • spacie vaky a fusaky (deťom v nich nehrozí nebezpečenstvo pretiahnutia perinky cez hlavu, poskytuje im tiež pocit bezpečia)
  • svetielko/lampička (tlmené svetlo oceníte najmä počas nočného kŕmenia a prebaľovania)
  • monitor dychu (postrážte si hrúbku matraca, väčšina monitorov sníma iba do hrúbky 10 cm)

Nezabudnite, že do postieľok dojčiat a batoliat určite nepatria bežné vankúše. Malé bábätká dostatočne neudržia hlavičku a tým pádom hrozí riziko udusenia. V prípade nádchy môžete podložiť jednu stranu postele, ale priamo pod hlavičku dieťatku radšej nedávajte nič. Rady a tipy: Veľkosť matraca – pri vyberaní matraca si naštudujte rozmery postieľky a následne aj prestieradla. Bežná veľkosť je 120 × 60, predávajú sa ale aj 140 × 70 či iné. Monitor dychu – pokiaľ bude bábätko spať s vami či v postieľke prirobenej k vašej posteli, monitor dychu nemusí fungovať správne. Hrozí, že miesto dychu a pohybov bábätka bude snímať tie vaše. Zábrana k posteli – keď máte v pláne mať dieťatko v posteli vedľa seba, môže sa vám hodiť praktická zábrana na bok postele. Výškovo nastaviteľný rošt – pri vyberaní postieľky sa poobzerajte aj po variante s výškovo nastaviteľným roštom. Zo začiatku ho budete mať v najvyššej pozícii, neskôr (najmä s prvými pokusmi dieťatka o postavenie sa) ho môžete znížiť. 

Miesto na prebaľovanie

Ak nepraktizujete bezplienkovú metódu, čaká vás kolotoč prebaľovania, natierania a prezliekania. Pri otázke priestoru na prebaľovanie záleží potom najmä na veľkosti vášho domu či bytu. Čo budete teda okrem samotných plienok potrebovať?

  • prebaľovací pult alebo prebaľovaciu podložku (k pultu sa vám môže hodiť aj praktický organizér, niektoré sú vybavené aj svetielkom)
  • kôš na plienky
  • detská kozmetika (krémy proti zapareninám či detské olejčeky)
  • vlhčené obrúsky či Perlan (pri obrúskoch dávajte pozor na zloženie, nie všetky sú vhodné pre novorodencov. Pozerajte sa po označení "od narodenia" či "sensitive")
  • vatové tampóny / gázové štvorčeky + lieh (ohľadom ošetrenia pupku sa v pôrodnici spýtajte lekára)

Rady a tipy: Vlhčené obrúsky – domáce vlhčené obrúsky vyrobíte z Perlanu, čistej vody a kvapky detského oleja. Kôš na plienky – prilepením odličovacieho tampónu či intímnej vložky s kvapkou esenciálneho oleja zvnútra na veko koša zabránite nepríjemnému zápachu z plienok. 

Miesto na hranie

Zo začiatku sa bude bábätko hrať hlavne s vami, či už v postieľke alebo počas kúpania vo vani. Časom sa ale postupne osamostatní a začne sa hrať aj samo. V izbičke mu potom môžete vytvoriť krásny kútik s jeho obľúbenými hračkami. Čo do neho zaobstarať?

  • koberec či penové puzzle (tlmí nárazy a slúži ako tepelná izolácia)
  • hracie deky a hrazdy (podporujú rozvoj jemnej a hrubej motoriky a zmyslov)
  • plyšáky
  • hrkálky a hryzátka
  • prvé knižky

Rady a tipy: Vôňa mamičky a otecka – ešte pred pôrodom si kúpte plyšovú hračku a niekoľko nocí ju majte pri sebe. Hračka prijme vašu vôňu a dieťatku potom pomôže lepšie zaspávať. Farby – deti do 3 až 4 mesiacov vidia iba v odtieňoch sivej. Pre novorodenca sa tak najviac hodia hračky čiernobiele, ktoré stimulujú ich zrak. Materiál – pri výbere hračiek dávajte pozor na použitý materiál. Niektoré z nich môžu byť toxické a ohrozujúce zdravie detí. To isté platí aj o farbách a lakoch na drevených hračkách. Podpora vývoja – hračky sú síce hlavne pre zábavu, vyberajte ale aj také, ktoré podporia správny vývoj detí. Patria medzi ne rôzne motorické kocky, hudobné nástroje, vkladačky či navliekacie korálky. Pre dievčatá vs. pre chlapcov – že autíčka sú len pre chlapcov a bábiky len pre dievčatá? Dajte deťom možnosť sa rozhodnúť a uvidíte, že syn bude možno behať s kočíkom a dcéra presedí popoludnie pri autodráhe. Najdôležitejšie predsa je, že ich to baví. 🙂 Plávajúca podlaha – ak máte nielen v detskej izbe z nejakého dôvodu plávajúce podlahy, dbajte na to, aby po nich malé deti behali vždy v správnej obuvi. Jej absencia môže spôsobiť zlý vývoj nožnej klenby. Pre tých najmenších môže byť jej klzký povrch neprekonateľnou prekážkou v pokusoch o lezení. V tom prípade odporúčame kúpiť kusový koberec či dupačky s protišmykovou úpravou na nožičkách. 

Dostatok úložného priestoru

Okrem postieľky a prebaľovacieho pultu nezabudnite ani na skriňu či komodu na detské oblečenie, posteľnú bielizeň, plienky či prvé hračky. Myslite na to, že hoci teraz vám stačia dva tri šuplíky, v budúcnosti budete riešiť pribúdajúce množstvo hračiek či potrieb pre seba aj pre dieťatko. Obľúbené sú rôzne látkové koše na hračky či papierové úložné boxy. Rady a tipy: Umiestnenie úložných priestorov – ak chcete, aby si dieťa po sebe upratalo hračky či niektoré kusy oblečenia, dajte skrinky či poličky tak, aby na ne pohodlne dosiahlo. 

Pár rád na koniec

Farba izby – pri výbere farby na vymaľovanie izby siahnite po klasickej bielej či po tlmených odtieňoch. Steny potom môžete dozdobiť rôznymi samolepiacimi tapetami, obrázkami či dekoráciami. Húpatko – ležadlá či húpatká sa stávajú čoraz viac obľúbenou súčasťou nejednej výbavičky. Bábätká sa v nich môžu hrať aj odpočívať. Húpatko na batérie či do elektriny ponúkajú aj rôzne druhy vibrácií či melódií a zvukov. Bezpečnostné prvky – deti sú zvedavé a rady skúmajú svet okolo seba. Doprajte im bezpečné objavovanie a kúpte si chrániče rohov či zámok pre zásuvky. Ak máte dom na poschodí, môže sa vám hodiť aj zábrana na schodisko. Mojžišov kôš či kolíska – pre spokojný spánok bábätka a ľahkú manipuláciu si môžete zaobstarať kolísku či tzv. Mojžišov kôš. Kolíska i kôš dieťatko obklopí a tým mu dodajú pocit bezpečia. Klin do postieľky – vankúš v tvare klina napomáha tráveniu a môže pomôcť bábätkám trpiacim refluxom. Látkové plienky – aj keď napríklad máte v pláne používať jednorazové plienky, tých látkových si napriek tomu niekoľko kúpte. Budú sa vám hodiť na utretie pusinky a práve aj do detskej izby. Keď si dieťatko odgrgne, plienka to zachytí a vy nebudete musieť ihneď meniť prestieradlo či prať hniezdočko.