Základná surovina: Zemiaky
Zemiaky sú jedna z najdôležitejších pestovaných plodín. Časť, ktorú konzumujeme, sa volá hľuza. Veľkú časť zemiakov tvorí škrob, ale hoci sa to nezdá, zemiaky obsahujú
aj látky prospešné, a to sú minerálne látky, kyselina citrónová a dokonca aj vitamín C, ktorý v minulosti nebol bežne dostupný, a tak sa zemiaky považovali za všeliek.
Zemiaky rozdeľujeme do skupín podľa toho, čo z nich budeme variť
Varný typ A - to sú zemiaky hlavne na šaláty
Varný typ B - klasické zemiaky vhodné ako príloha
Varný typ C - ideálne na zemiakovú kašu
Ako vybrať kvalitné zemiaky?
Hľuzy by mali byť ideálne bez poškodenia - bez dier a tmavých škvŕn. Šupka by mala byť hladká - nie scvrknutá ani zelená. Nikdy nekupujte ani nejedzte zemiaky nahnité alebo plesnivé, také hľuzy hoďte rovno do koša.
Ingrediencie nas lodičky zo zemiakov
- niekoľko väčších zemiakov
- 4 sušený paradajky
- 1 balenie mozzarely
- soľ, korenie
- ružičkový kel
- strúčik cesnaku
- lyžicu olivového oleja
- nakladanú alebo mrazenú kukurica
- kvalitnú šunku
1) Najskôr si vyberte zemiaky a dôkladne ich umyte. Rozpáľte rúru na 180 stupňov. Vyberte si plech, kde na dno rozložíte papier na pečenie, aby sa vám lodičky nepripiekli ku dnu.

2) Zemiaky rozpoľte a postupne lyžicou vydlabte. Nie je dôležité, ako pekné bude to, čo vydlabáváte. Všetky vnútrajšky opatrne nožom nakrájajte na malé kúsky, ktoré dáte do väčšej misky.
3) K nakrájanému vnútru zemiakov pridajte sušené paradajky, na malé kúsky nakrájanú kapustu, trošku šunky, ktorá nám náplň krásne ovonia, na kocky nakrájanú mozzarelu, prisypte kukuricu, pretlačte strúčik cesnaku. Osoľte a okoreňte a starostlivo premiešajte. Zmes lyžicou vráťte do lodičiek.

4) Dajte zemiaky opatrne do rúry a nechajte aspoň 45 minút piecť. Trvá to dlho. Zemiaky sa musia skrz na skrz prepiecť.
Tip: Medzi tým, ako sa zemiaky pečú, môžete si pripraviť "plachty" zo špajlí a farebného papiera. Jednoduché a efektné. Na každú plachtu napíšte, komu bude jedlo patriť. Uvidíte, že tým stravníkom urobíte ohromnú radosť.