Rýchle a chutné polievky

Rýchle a chutné polievky>
O tom, že polievka je základ, niet pochýb. Preto by ste mali aj svojim najmenším dopriať chutné domáce pokrmy. Veľkou výhodou je, že sa dajú ľahko zamraziť a kedykoľvek bude potrebné, zase zohriať. Pamätajte ale, že raz rozmrazená polievka by mala byť skonzumovaná. Aj z toho dôvodu je lepšie rozdeliť jednotlivé porcie do menších mištičiek.

Zemiaková polievka

(od ukončeného 6. mesiaca)recepty-na-detske-polievky

Suroviny: 1 stredne veľký zemiak, 1 stredne veľká mrkva, 1 malý petržlen, 200 ml dojčenskej vody, 2-3 kvapky olivového oleja, 1 varený žĺtok Postup: Očistenú a umytú zeleninu uvarte v dojčenskej vode domäkka. Do vriacej polievky vmiešajte rozdrobený žĺtok a pár kvapiek oleja. Odstavte polievku zo sporáka a zeleninu vidličkou roztlačte alebo rozmixujte tyčovým mixérom.

Základná zeleninová polievka

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny: malá mrkva, malý petržlen, malý zemiak, 200 ml dojčenskej vody (alebo podľa potreby), 2-3 kvapky olivového oleja Postup: Očistenú a umytú zeleninu nakrájajte nadrobno, zalejte dojčenskou vodou a varte, kým zelenina nezmäkne. Pridajte pár kvapiek olivového oleja. Po dovarení zeleninu roztlačte vidličkou alebo rozmixujte.  

Karfiolová polievka s brokolicou

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny: 2 ružičky brokolice, 1 ružička karfiolu, 1 zemiak, kúsok póru, 250 ml dojčenskej vody, 100 ml dojčenského (alebo materského) mlieka, 2-3 kvapky olivového oleja, petržlenová vňať Postup: Brokolicu a karfiol rozoberte na drobné časti a spolu so zemiakom a pórom uvarte domäkka. Uvarený zemiak rozmixujte a rozmiešajte s vlažným mliekom. Vložte do polievky a takto zahustenú polievku varte ešte pár minút. Na záver pridajte olej a petržlenovú vňať.

Rascová polievka so zemiakmi

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny: 1 čajová lyžička rasce, 2 malé zemiaky, 2-3 kvapky olivového oleja, 300 ml dojčenskej vody, čerstvá petržlenová vňať Postup: Do hrnca s dojčenskou vodou dajte lyžičku rasce a očistené a umyté zemiaky pokrájané na drobné kocky. Všetko spolu premiešajte a varte domäkka. Na záver jemne posypte posekanou petržlenovou vňaťou. Pred podávaním môžete zemiaky roztlačiť alebo rozmixovať.