Najčastejšie chyby na detskom tanieriku

Najčastejšie chyby na detskom tanieriku>

S dobrým úmyslom sa snažíme podávať deťom to, čo v danej chvíli považujeme za najlepšie. Veľakrát ale môžeme deťom nevedomky naservírovať niečo, čo pre nich nie je úplne vhodné alebo im nadmiera danej potraviny môže uškodiť. Akých najčastejších chýb sa v detskom jedálničku dopúšťame?

Celozrnné pečivo a cereálie

Odborné knihy a časopisy, ale aj výživový poradcovia, hlásajú, aby sme nahradili biele pečivo cereálnym. Lenže pre malé deti nie je toto pečivo najvhodnejšie. Nadbytok vlákniny môže totiž znížiť vstrebávanie niektorých minerálnych látok (najčastejšie železa alebo vápnika). Do desiatich rokov nie je vôbec potrebné celozrnné pečivo zaraďovať. Udáva sa, že deti by mali zjesť denne toľko gramov vlákniny, koľko sa rovná súčtu veku dieťaťa a čísla päť. Čo znamená, že napríklad päťročné dieťa by malo denne zjesť max. 10 gramov vlákniny. To sú zhruba dva celozrnné rožky.

149483630

Mliečne výrobky?

Kto vie, kde sa vzalo, že mliečne výrobky získali punc potraviny, ktorá zbytočne detské telíčko zahlieňuje. A na základe toho ich rodičia vyradili. Je to ale veľká škoda, pretože takéto problémy mlieko všetkým deťom zďaleka nespôsobuje. Ak u vášho dieťaťa pozorujete príznaky zahlieňovanie, môžete mlieko nahradiť vhodnými mliečnymi výrobkami - napríklad "živými" jogurty a syridlami. Tie sú bohatým zdrojom vápnika a "živé" baktérie sú pre telo dôležité. Podporujú totiž dobrú imunitu. Nebojte sa tieto výrobky zaraďovať deťom do jedálnička aj v množstve dve až tri porcie.

Mäso len biele?!

Ani povesť červeného mäsa nie je úplne nepoškvrnená! Rodičia uprednostňujú mäso biele - hydinové alebo králičie. Lenže detský organizmus, ktorý sa ešte stále vyvíja, potrebuje občas aj mäso červené. Najlepšie chudé hovädzie alebo teľacie mäso. Obsahuje totiž veľa železa. Nebojte sa druhy mäsa striedať! A ak nemáte v rodine problémy s rybacím mäsom, zaraďte aj to - dvakrát týždenne.

Vnútornosti

O pečeni a obličkách, najčastejších vnútornostiach, ktoré sa na detskom tanieriku objavujú (a to i v materských školách), sa hovorí, že sú tzv. filtre tela. To by znamenalo, že sú samy o sebe vlastne "špinavé a pre detský jedálniček nevhodné". Treba si ale uvedomiť, že všetky nečistoty, ktoré pečeň prefiltrujú, sú odvádzané z tela a v pečeni sa usadzujú len vo veľmi malom množstve. Vnútornosti sú totiž veľmi bohatým zdrojom niektorých vitamínov a minerálnych látok. Je preto vhodné čas od času ich do jedálnička zaradiť. Postačí raz do mesiaca.

Ovocie

Ovocie a zelenina

V poslednej dobe je to o niečo lepšie, ale aj napriek tomu stále na ovocie a zeleninu zabúdame. Je to veľká škoda, pretože obe tieto skupiny sú obrovskou zásobárňou prirodzených vitamínov, minerálov a vlákniny, ktorú v žiadnom prípade nemôžu nahradiť vitamínové doplnky. Ovocie a zeleninu by mali deti jesť čerstvé päťkrát denne, najlepšie v surovom stave.