Máte doma vegetariána? Tipy na správne kŕmenie

Máte doma vegetariána? Tipy na správne kŕmenie>

Rozhodli ste sa svoje dieťatko viesť ku bezmäsitej strave? Alebo má zdravotné obmedzenia, ktoré mu zatiaľ nedovoľujú mäso konzumovať? Či je iba tvrdý odporca mäsitej stravy? Tak či onak, nie je sa čoho báť.

Batoľatám sa darí dobre aj na vegetariánskej strave. Stači dodržovať niekoľko jednoduchých pravidiel a váš malý vegetarián bude rovnako zdravý, ako všetky ostatné deti na ihrisku.

Nestresujte kvôli proteínom.

Dostatok bielkovín je možné získať z mliečnych výrobkov a vajec. Vhodné sú aj celozrnné produkty. Experimentovať môžete aj s potravinami, ktoré mäso nahradia. Sója obsahuje vysoké množstvo proteínov. Takže čo tak hot-dog zo sójových párkov, vegetariánske burgery a fašírky či nebodaj sójové falošné nugety"?

Mixujte.

Je vhodné kombinovať zložené sacharidy s vegetariánskymi proteínmi (napríklad fazuľa s ryžou). Takto nahradíte všetky potrebné aminokyseliny, obsiahnuté v mäse.

Podávajte v každom jedle kúsok vitamínu C.

Myslíte, že vegetariánskym deťom sa dostane až nadbytok železa, pretože o to častejšie konzumujú zeleninu a obilie? Nie je to tak úplne pravda. Železo z rastlinných výrobkov je totiž ťažšie spracovateľné pre ľudský organizmus. Ak ale bude každé jedlo obsahovať aspoň malé množstvo vitamínu C, zvýši to vstrebávanie železa. Nie je to až taká veda. Stačí napríklad skombinovať pohár pomarančového džúsu s obilninovými sušienkami, misku cereálii s jahodami či cestoviny s paradajkovou omáčkou.

Pestré-riady

Nezabúdajte ani na vitamín B12.

Je nevyhnutný pre správny rast a vývoj. Nielen mäso (ako si mnohí ľudia myslia), ale všetky živočíšne potraviny, sú hlavnými zdrojmi tejto živiny. Vykryť dostatočný príjem B12-tky teda môžete aj mliečnymi výrobkami a vajciami. Rovnako sa tento zázrak nachádza aj v cereáliách a sójovom mlieku.

Dohliadajte na príjem mlieka.

Určite pre vás nie je žiadnou novinkou správa, že mlieko je pre batoľatá skvelá vec a mali by ho preto vypiť aspoň zo 3 šálky. Je zdrojom vápnika, vitamínu D a bielkovín. Okrem toho ho zvyčajne všetky detičky milujú. (Nie ako niektorí dospelí!) Mlieko však napríklad zároveň nie je zdrojom železa. Aj preto odporúčané množstvo prijatého mlieka netreba prekračovať a nahrádzať ním príjem iných potravín. Takže mlieko áno, ale s mierou.

Každé sústo sa počíta.

Deti - vegetariáni musia prijať ešte viac potravín na rastlinnej báze, aby si nahradili príjem mäsa. Aby ste napríklad nahradili množstvo proteínov z niekoľkých súst kuracieho mäsa, musíte prijať takmer plnú šálku ryže alebo fazule. Nedovoľte sa preto svojmu dieťatku nasýtiť nezdravými potravinami, aby potom tie zdravé, ktoré potrebuje, odmietalo. Takže stále sa okolo neho obšmietajte s porciou chutného, zdravého a farebného papaníčka.