Dojčenské dobroty zo zemiakov: Ako ich pripraviť?

Dojčenské dobroty zo zemiakov: Ako ich pripraviť?>

Deti zemiaky zvyčajne milujú pre ich príjemne sladučkú chuť. Ich veľkou výhodou je aj to, že sa hodia ako príloha takmer ku všetkému.

Zemiakovo-ovsené placky

(Od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

4 PL ovsených vločiek, 3 lyžice strúhanej mrkvy, 3 - 4 PL nastrúhaných zemiakov, mletá rasca, 1 vaječný žĺtok, 1 PL petržlenovej vňate

Postup:

Ovsené vločky prepláchnite v sitku pod studenou tečúcou vodou a dajte ich do hrnca. Pridajte pol pohára vody, štipku mletej rasce a za stáleho miešania uvarte na kašu. Ovsenú kašu nechajte vychladnúť a zmiešajte ju s nastrúhanými zemiakmi, mrkvou, vajíčkom a petržlenovou vňaťou. Zo zmesi vytvarujte placky a v rúre upečte na mastnom papieri. Môžete podávať s chlebom a zeleninovou oblohou.

Zemiakové recepty pre deti

Šalát so zemiakovou kašou

(Od ukončeného 12. mesiaca)

Suroviny:

2 menšie zemiaky, 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžička dojčenského sušeného mlieka, 1 list hlávkového šalátu, štipka petržlenovej vňate

Postup:

Zemiaky uvarte vo vode, roztlačte vidličkou, pridajte sušené dojčenské mlieko, premiešajte. List hlávkového šalátu nakrájajte, prípadne nadrobno natrhajte a vmiešajte do zemiakovej kaše. Pridajte 1 lyžičku olivového oleja, zamiešajte a dochuťte štipkou petržlenovej vňate.

Zemiakové recepty pre detiZemiakovo-brokolicová polievka

(Od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

5 ružičiek brokolice, 1 zemiak, 1,5 dl dojčenskej vody, 1 lyžička nevaječných cestovín, materské alebo dojčenské mlieko, 2 - 3 kvapky olivového oleja, 1 uvarený vaječný žĺtok

Postup:

Zemiaky uvarte vo vode. Cca 10 minút pred uvarením do hrnca vložte ružičky umytej brokolice a nevaječné cestoviny. Po odstavení pridajte materské alebo dojčenské mlieko, roztlačený uvarený vaječný žĺtok, 2 - 3 kvapky olivového oleja a všetko spolu vidličkou premiešajte, prípadne roztlačte.

Teľacie mäso so zemiakmi

(Od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

50 g teľacieho mäsa, 1 mrkva, 1 menší petržlen, 1 zemiak, lyžička bezvaječných cestovín, 2 - 3 kvapky olivového oleja

Postup:

Mäso vložte do vriacej vody, pridajte zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Na záver pridajte bezvaječné cestoviny a uvarte. Zemiaky uvarte osobitne v šupke, olúpte a nadrobno nakrájané pridajte k mäsu. Vmiešajte olivový olej a podávajte. V prípade potreby môžete roztlačiť vidličkou.