Deti zemiaky zvyčajne milujú pre ich príjemne sladučkú chuť. Ich veľkou výhodou je aj to, že sa hodia ako príloha takmer ku všetkému.
Zemiakovo-ovsené placky
(Od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
4 PL ovsených vločiek, 3 lyžice strúhanej mrkvy, 3 - 4 PL nastrúhaných zemiakov, mletá rasca, 1 vaječný žĺtok, 1 PL petržlenovej vňate
Postup:
Ovsené vločky prepláchnite v sitku pod studenou tečúcou vodou a dajte ich do hrnca. Pridajte pol pohára vody, štipku mletej rasce a za stáleho miešania uvarte na kašu. Ovsenú kašu nechajte vychladnúť a zmiešajte ju s nastrúhanými zemiakmi, mrkvou, vajíčkom a petržlenovou vňaťou. Zo zmesi vytvarujte placky a v rúre upečte na mastnom papieri. Môžete podávať s chlebom a zeleninovou oblohou.
Šalát so zemiakovou kašou
(Od ukončeného 12. mesiaca)
Suroviny:
2 menšie zemiaky, 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžička dojčenského sušeného mlieka, 1 list hlávkového šalátu, štipka petržlenovej vňate
Postup:
Zemiaky uvarte vo vode, roztlačte vidličkou, pridajte sušené dojčenské mlieko, premiešajte. List hlávkového šalátu nakrájajte, prípadne nadrobno natrhajte a vmiešajte do zemiakovej kaše. Pridajte 1 lyžičku olivového oleja, zamiešajte a dochuťte štipkou petržlenovej vňate.
Zemiakovo-brokolicová polievka
(Od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
5 ružičiek brokolice, 1 zemiak, 1,5 dl dojčenskej vody, 1 lyžička nevaječných cestovín, materské alebo dojčenské mlieko, 2 - 3 kvapky olivového oleja, 1 uvarený vaječný žĺtok
Postup:
Zemiaky uvarte vo vode. Cca 10 minút pred uvarením do hrnca vložte ružičky umytej brokolice a nevaječné cestoviny. Po odstavení pridajte materské alebo dojčenské mlieko, roztlačený uvarený vaječný žĺtok, 2 - 3 kvapky olivového oleja a všetko spolu vidličkou premiešajte, prípadne roztlačte.
Teľacie mäso so zemiakmi
(Od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
50 g teľacieho mäsa, 1 mrkva, 1 menší petržlen, 1 zemiak, lyžička bezvaječných cestovín, 2 - 3 kvapky olivového oleja
Postup:
Mäso vložte do vriacej vody, pridajte zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Na záver pridajte bezvaječné cestoviny a uvarte. Zemiaky uvarte osobitne v šupke, olúpte a nadrobno nakrájané pridajte k mäsu. Vmiešajte olivový olej a podávajte. V prípade potreby môžete roztlačiť vidličkou.