Dobroty na gril

Dobroty na gril>
Pár teplých večerov nás ešte čaká. Tak vyskúšajte tieto neobvyklé recepty na gril.

Losos s tekvicovým pyré

Ingrediencie:

4 filety z lososa, 1 tekvica, soľ, biele korenie, 1 citrón, štipka mletej rasce, štipka muškátového orieška, grapefruit, trstinový cukor, olivový olej

Postup:

Filety lososa osoľte a okoreňte z oboch strán. Pridajte najemno nastrúhanú kôru z citróna, vložte do misky, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Mäso potom nechajte 3 hodiny odležať v chlade. Medzitým si rozpáľte gril. Tekvicu rozpoľte, odstráňte jadierka a obe polky zabaľte do alobalu. V ňom potom dajte ju piecť na gril asi na 1,5 hodiny. Potom mäso zložte a tekvicu vydlabte tak, aby zostala len šupka. Tyčovým mixérom tekvicu rozmixujte na pyré. To vložte na panvicu, ktorú dáte na gril. Zároveň dajte na gril aj plátky lososa, ktoré grilujte z každej strany 3 minúty. Na panvici medzitým dochuťte pyré soľou, korením, šťavou z grapefruitu, trstinovým cukrom a štipkou mletej rasce a muškátového orieška.

Bravčový špíz v dijonskej horčici

Ingrediencie:

800g bravčového pliecka, 2 lyžice dijonskej horčice, 2 lyžice olivového oleja, 4 vetvičky rozmarínu, 3 listy bobkového listu, soľ, korenie, 1 šalotka, 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Najprv mäso odblaňte a umyte. Potom ho nakrájajte na kocky o veľkosti približne 3×3 cm. Kocky vložte do misky, osoľte a okoreňte. V menšej miske zmiešajte dijonsku horčicu s olivovým olejom. K tejto zmesi pridajte nasekaný rozmarín a bobkový list. Šalotku spoločne s cesnakom nakrájajte najemno a tiež pridajte do misky s horčicou. Všetko potom dôkladne premiešajte a prilejte k mäsu. Opäť premiešajte tak, aby sa marináda dostala na každý kúsok mäsa. Misku prikryte a nechajte 4 hodiny uležať v chlade. Potom jednotlivé kúsky mäsa napichujte na grilovacie ihly alebo namočené špajle a vkladajte na rozpálený gril. Za občasného otáčania grilujeme 8-9 minút a môžeme servírovať.

Zemiakové plátky s tymiánom

Ingrediencie:

8 stredne veľkých zemiakov, vetvička rozmarínu, 60 ml olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, štipka drvenej rasce, soľ, korenie

Postup:

Zemiaky opláchnite a nechajte v šupke. Nakrájajte na plátky o veľkosti asi 1 cm a rozložte na plochu. Z oboch strán plátky osoľte a okoreňte. Do mažiara si medzitým nasekajte rozmarín a rascu, zalejte olivovým olejom a dôkladne spolu roztlačte, aby sa aróma dostala do oleja. Zemiaky naskladajte do misky a potrite zmesou rozmarínového oleja. Všetko nechajte marinovať minimálne 24 hodín, aby sa všetky chute a vône dostali do zemiakov. Na druhý deň vložte plátky zemiakov na rozpálený gril a grilujte 4 minúty z každej strany. Servírujte.

Baklažán s balkánskym syrom

Ingrediencie:

2 baklažány, 12 cherry paradajok, 20 lístkov bazalky, 150 ml olivového oleja, 100 g balkánskeho syra, soľ, korenie, hrsť slnečnicových semienok

Postup:

Baklažán pozdĺžne nakrájajte na 6 rovnako širokých plátkov. Plátky baklažánu osoľte z oboch strán. Do menšej misky si najemno nasekajte lístky bazalky a dôkladne premiešajte v olivovom oleji. Do tejto zmesi oleja potom ponorte plátky baklažánu a nechajte aspoň 2 hodiny marinovať. Baklažán nemá príliš výraznú chuť, ale má vysokú schopnosť absorbovať ostatné chute. Po skončení marinovania vložte na rozpálený gril a grilujte 2-3 minúty z každej strany. Na grilovacej tácke grilujeme asi 4 minúty rozpolená cherry paradajky. Na tanier si rozprestrite 3 plátky grilovaného baklažánu, pridajte paradajky a nadrvený syr balkánskeho typu. Nakoniec ešte posypte slnečnicovými semienkami a môžete pokvapkať olivovým olejom.