Trápia vás suché a popraskané pery?

Trápia vás suché a popraskané pery?>

Vaším neustálym spoločníkom je jelení loj alebo obľúbený balzam. Dôvod? Celý rok, a obzvlášť v zime, zvádzate márny boj s vysušenými, popraskanými perami, ktoré nepríjemne pália.

Prečo je to tak? Vaše telo pravdepodobne volá o pomoc. A my vieme, ako mu ju dopriať!

Najčastejšie sú problémy s kožou na perách spôsobené vplyvom počasia - mrazmi, horúčavami, vetrom. Ak ale trpíte popraskanými perami celoročne bez ohľadu na ročné obdobie alebo okolité vplyvy, mali by ste hľadať príčinu inde. Mnoho ľudí ťažkosti hodí za hlavu a nerieši ich s tým, že skrátka krásne a hebké pery im neboli dopriané. Ale tak to nie je.

Zlá životospráva

Popraskané pery môžu veľmi úzko súvisieť s vašimi nevhodnými stravovacími návykmi. Bývajú preukázateľným faktorom toho, že vám v tele chýbajú vitamíny skupiny B, zinok a železo. V takom prípade je potrebné navýšiť konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny, najmä špenát, brokolicu, kel, zemiaky, avokádo alebo banány. Nezabudnite ani na strukoviny - fazuľu, šošovicu, cícer, orechy a mandle. Nič nepokazíte ani hubami, kvasenými výrobky zo sóje, celozrnnými obilninami, vajciami, rybami, vnútornosťami a pivovarskými kvasnicami.

Čo naopak z jedálnička vyradiť?

Nielenže telu môže niečo chýbať. Niektoré potraviny mu môžu tiež škodiť alebo vadiť. Vyraďte príliš slané a pikantné pochutiny, ako sú zemiakové lupienky, solené arašidy, alkohol a podobne. Ten okrem iného spotrebuváva vitamín B, ktorý je pre jemnosť pier veľmi dôležitý. Problém môže byť aj vo vašom nedostatočnom pitnom režime. Ak je telo dehydrované, môže sa to prejaviť práve na vašich perách. Pite Popraskané peryaspoň dva litre denne, najlepšie čistej vody alebo nesladeného čaju.

Medová maska

Prvú pomoc pri popraskaných perách vám poskytne maska z naozaj kvalitného medu, najlepšie od včelára. Ten má totiž protizápalové, antibakteriálne a regenerujúce účinky. Med naneste na pery a nechajte pôsobiť približne desať minút. Masku môžete nanášať aj niekoľkokrát deň.