POTVRDENÉ! Byť mamou = práca na 2,5 úväzku!

POTVRDENÉ! Byť mamou = práca na 2,5 úväzku!>
Hovorí sa, že byť mamičkou je práca na plný úväzok. Toto tvrdenie už ale neplatí. Prečítajte si o zaujímavom výskume, ktorého výsledky vás (ne)prekvapia! Americkí výskumníci tentokrát podrobne skúmali denný harmonogram 2000 pracujúcich matiek s deťmi vo veku od 5 do 12 rokov. O profesii „mamy“ bolo zistených mnoho zaujímavých faktov. Napríklad aj ten, že to práca na jeden úväzok rozhodne nie je.

Keď sa víkend ako voľný deň nepočíta...

Výsledky napríklad ukázali, že „mamičkovská práca“ zaberie v priemere každej mamičke 98 hodín týždenne. Ak teda do úvahy vezmeme, že zamestnanecký pomer trvá 40 hodín týždenne, mamičky odpracujú takmer 2,5 násobne viac hodín! Každý deň 14 hodinová smena. Fíha! A to je samozrejme aj s víkendom! Bežný pracovný deň skúmanej matky začína ráno o 6:23 a končí približne o 20:31 večer. Zistilo sa tiež, že mamičky sa svojím povinnostiam venujú v rámci svojho voľného času a samozrejme počas voľných víkendových dní, to je je teda poriadna fuška! Je to ale potvrdenie toho, že byť mamičkou je úloha, ktorá netrvá od -do a nepozná žiadnu konkrétnu hodinu, kedy začne a kedy sa skončí. Je to skutočne takmer nonstop práca :)  Znepokojivý je fakt, že 40% mamičiek v rámci tohto výskumu uviedlo, že na ich život pripadá mnoho nekončiacich úloh a 70% z nich sa tiež priznalo k tomu, že cítia tlak na to, aby svojím deťom zaisťovali zdravú stravu, čo je v oboch prípadoch veľmi stresujúci faktor. Čo sa týka voľného času, väčšina mamičiek uviedla, že má denne zhruba 1 hodinu a 7 minút „pre seba“. Túto vzácnu chvíľku trávia v kúpeľni, kde sa snažia dať aspoň rýchlu sprchu bez neustále dozorujúceho doprovodu.

SOS záchranári

Štúdia sa tiež zamerala na to, čo mamičkám pomáha zvládnuť všetky povinnosti a úlohy. Rozsiahly zoznam mamičkovských SOS záchranných prvkov obsahoval pomoc od prarodičov, spoľahlivú pestúnku, vlhčené obrúsky, zdravé desiate, jedlo, ktoré si môžete kúpiť a vziať so sebou, hračky vhodné do auta na dlhšie cestovanie, iPad alebo online video službu spoločnosti Netflix, ktorá je využiteľná ako pre detičky, tak aj pre matky. Do tohto rebríčka sa prebojovala aj káva, možnosť nachvíľku si oddýchnuť, schopnosť zmeniť tón hlasu podľa potreby – čo je jedna zo zručností, ktoré má každá mamička a rada ju „použije“. Nezabudnite nám do komentárov napísať, ako ste na tom, ktoré sú vaše SOS záchranné prostriedky alebo vychytávky, ktoré vám počas materstva uľahčujú život. Byť mamičkou je tá najkrásnejšia a najúžasnejšia práca na svete a my sme radi, že vám ju môžeme aspoň troška uľahčovať :)