Nemiňte rodičovský príspevok za jedeň deň: Naše tipy, ako ušetriť!

Nemiňte rodičovský príspevok za jedeň deň: Naše tipy, ako ušetriť!>
Míňať peniaze je jednoduché. Horšie je ich zarobiť. Najmä ak ide o rodičovský príspevok. Tiež neviete, čo skôr kúpiť, čo skôr potrebujete? Na druhej strane zase potrebujete ušetriť a neviete ako? Máme pre vás článok, ktorý vychádza z vlastnej skúsenosti jedného z nás, country managera Janka. 

Všetky účty plaťte včas

Je jasné, že v minulosti sme mali menej možností, menej starostí, menej účtov ale aj pôžitkov. Bežné účty sme platili poštovou poukážkou pri dlhom čakaní na pošte alebo sme museli manipulovať s hotovosťou na rôznych úradoch. Neskôr prišli do módy platobné karty, online banking, avšak posledných 20 rokov aj výrazne stúpla spotreba. Sú služby, kde za neskorú platbu faktúry sa nič nestane, sú také, kde je pokuta len približne do 10 eur, no sú také služby, pri ktorých sa Vám hlava zatočí, keď Vám náhodou príde faktúra s pokutou. Spomeniem jednu. Nestíhate, nemáte, neviete a zrazu sa stane, že 2 mesiace nezaplatíte za plyn. Nemenovaná spoločnosť Vás nebodaj nezastihne a Vám zrazu na sporáku nejde plyn (v horšom prípade ani bojlér v zime). Za odpojenie Vám zakrátko príde faktúra na približne 80 eur a za opätovné pripojenie príde ďalšia, ešte vyššia faktúra. A je to tu! Rodičovský príspevok v čudu a Vy sa idete navyše prepadnúť od hanby. Ponaučenie: Sledujte všetky svoje platby, pravidelne si kontrolujte účty a tam kde hrozí veľká pokuta, plaťte skôr ako tam, kde si nedovolia svojmu zákazníkovi poslať privysokú pokutu a maximálne len pošlú upozornenie.

Pozor na malých šikovných lezúňov

Možno banálna rada, ale mnohí z nás nezareagujú dostatočne rýchlo. Predstavte si, že máte malé 6-8 mesačné bábätko, ktoré práve začalo loziť hore dole po byte či po dome. Z vlastných skúsenosti viem, že to lozenie začne z dňa na deň a Vy na to nemusíte byť ešte úplne nastavení. Predstavte si, že niekde omylom necháte položený drahší mobil a v prípade, že sa rozbije a Vy ste naňho odkázaná, musíte si rýchlo kúpiť nový. Rodičovský príspevok je zrazu fuč. Sú prípady, kde ide skôr o bezpečnosť (napr. vysoká váza pri gauči musí ísť jednoznačne preč kvôli bezpečnosti) a potom sú také, kde ide len o hodnotu výrobku (napr. spomínaný mobil, počítač, starožitnosti a pod.). Ponaučenie: Ihneď čo Vaše dieťatko začne hoc iba zľahka loziť, prestaňte ho dávať na gauč, zo všetkých dostupných miest zoberte drahé predmety, odstráňte nebezpečné veci, ktoré môžu ľahko spadnúť, skrývajte hodnotné šperky a podobné veci z dohľadu a dosahu detí.

Dodržujte bezpečnosť a pravidlá

Ste na prechádzke s deťmi, s kočíkom, na bicykli či nebodaj aj autom. Je teplý jarný či letný deň a Vy si dáte niečo pod zub. S chuťou rastie smäd a vravíte si, že 1 malé pivo (v prípade, že nedojčíte) nemôže byť problém. Hlavne teda ak nie ste ani autom alebo bicyklom. Práve naopak. Nič vážne sa nemusí diať, ale čo ak sa nebodaj niečo stane a vôbec nie Vašou vinou. Nebolo by neobvyklé, že účastníkov rôznych nehôd, menších i väčších, musia vyšetriť a zistiť vplyv alkoholu. Na Slovensku máme nulovú toleranciu. Ak vinník nenafúka a Vy áno, hoc aj úplne už takmer „vyfučané“ minimum, máte problém. Nielenže nebudete pravdepodobne môcť dokázať vinu, ešte na Vás našijú aj celý záchranársky zásah. To vôbec nemusia byť malé účty. Nehovoriac o samotnej nehode a strese a riziku, že sa niečo niekomu môže stať. Ponaučenie: Nikdy ani len malé pivo či pohár vína, keď máte na starosť dieťa. Nejde o stav opitosti, ide o zodpovednosť za skutky.

Nenechávajte telefón – mobil či pevnú linku bez dozoru a na dosah detí

Toto je prípad zo skúsenosti jednej známej. Chcela internet a TV a v rámci malého paušálu dostala aj zdarma telefónnu linku, na ktorej bolo zopár voľných minút. Snáď len nejakých 30. Jej vtedy 3 ročný synček samozrejme netušil, čo robí, keď sa s telefónom hral. Zrazu o pár týždňov prišla faktúra na vyše 300 eur.Známa ostala v šoku a vedela, že príčinou tohto nešťastia mohol byť nielen jej vlastný synček, ale aj jej vlastná nepozornosť resp. podcenenie situácie. Ponaučenie: Buď si zabezpečte nejakú spoľahlivú rodičovskú / detskú ochranu Vášho zariadenia, alebo všetky zariadenia dajte preč z dosahu detí. Nie je náhoda, že niekedy boli telefónne aparáty na takých mini poličkách vo výške očí dospelého človeka.

Poistenie – niekedy zbytočné, inokedy záchrana

Ide jar a postupne letný dovolenkový čas a Vy sa už istotne chystáte na vytúženú dovolenku (platí to ale aj pre zimnú dovolenku). Či idete blízko alebo ďaleko, na krátko či na dlhšie, do susednej krajiny alebo exotiky, NIKDY nepodceňujte cestovné poistenie. Nikdy pri výbere poistky nepozerajte na celkovú cenu skôr ako pozriete samotný rozsah poistenia. Hodnota poistky nemôže byť tak veľká, aby Vám nestálo za to sa maximálne ochrániť a v porovnaní s možnou hodnotou dovolenky to bude stále len taký menší výdavok. Ako príklad by som použil to, že za poistku možno zaplatíte 50 eur, ale ste úplne chránení. Keby sa zrovna stálo našťastie iba malinké nešťastie, malý drobný úraz, či potreba liekov, aj to sa môže zrazu vyšplhať na 200-300 eur. Naša maličká na dovolenke dostala horúčky a pre istotu sme šli až do nemocnice. Všetko išlo hladko a nič sme neplatili. Ani za lieky, ani za vyšetrenie. Ponaučenie: Vždy radšej trochu priplatiť a mať maximálnu istotu a pohodu na dovolenke, ako potom zažiť nešťastie a následne administratívne a finančné peklo Na záver by som dodal, že tak ako je ľahké rodičovský príspevok získať, tak je ľahké ho aj stratiť. Doba je ťažká a každé euro sa cenní. Budem rád, ak napíšete svoj názor alebo skúsenosti, ktoré pomôžu ostatným mamičkám vyhnúť sa akýmkoľvek podobným problémom.