Čítate deťom pred spaním? Pozrite sa, aký to má na nich vplyv!

Čítate deťom pred spaním? Pozrite sa, aký to má na nich vplyv!>
Zrejme sme na podobný postup „uspávania“ boli zvyknutí už od malička. Otecko si k nám sadol, vzal do ruky obľúbenú rozprávku a čítal, pokým sme sa neocitli v ríši snov. Alebo len tak „ z brucha“ začal rozprávať príbehy z detstva. Tiež ste to mali ako malí radi? Tento rituál nie je ničím výnimočný, deje sa takmer v každej domácnosti. Za až tak obyčajný by sme ho brať nemali. Má totiž na deti pozitívny vplyv a tým nemyslíme len skoré uspatie. Chcete vedieť, čo sa za čítaním pred spaním skrýva?

Vymeňte telku za rozprávkovú knihu

Každé dieťa ocení, keď sa mu budete večer venovať. Televízia síce je zábavná, no nie až tak, ako čas strávený s rodičom. Prvým „benefitom“, ktorý poskytuje spoločné čítanie je, že sa upevňuje vzťah medzi vami a vašou ratolesťou.
  • Bohatá slovná zásoba 
Druhým plusom, ktoré samotné čítanie dieťaťu prináša, je rozvoj slovnej zásoby. Deťom sa bude ľahšie učiť, pretože budú schopné lepšie tvoriť vety, bude sa rozvíjať ich abstraktné myslenie, budú lepšie logicky uvažovať. Áno, to všetko „dokáže“ večerné čítanie. Rozprávky sú písané spisovným jazykom, preto v dobe, keď d070-1-9788073717933o jazyka stále častejšie prenikajú anglické slovíčka, bude mať dieťa slovnú zásobu tých správnych slov, ktoré bude pri vyjadrovaní potrebovať.
  • Správne návyky čítania 
Dieťa sa naučí, ako sa správne číta. Bude vás sledovať a zistí, že sa číta zľava doprava, zistí, ako sa ku knihám správať, farebné ilustrácie podporia jeho fantáziu. Uvidí delenie knihy, nebude mať problém rozoznať, čo je odsek, kapitola. Najdôležitejšie ale bude, že si niektoré príbehy bude pamätať, takže podporujete jeho pamäť. A to vás to „stojí“ pár minút denne vášho času.
  • Sústredenosť
Ak výberom rozprávky zaujmete svoje dieťa, bude to len dobre. Naučí sa sústredenosti, ktorá bude prospešná v budúcnosti, najmä v škole. Tam to síce bude o sústredenosti na výklad učiteľa, no stále ho budete v pozornosti podporovať už od malička.

 Nepodceňujte význam čítania!


 Čo a kedy čítať?

Na čítanie nikdy nie je neskoro. Začnite teda už v rannom štádiu a to už v brušku. Keď sa drobec narodí, v čítaní pokračujte a robte to tak dlho, ako sa vám bude chcieť. A ako to bude príjemné dieťaťu. Ukazujte pri čítaní na obrázky, meňte tón hlasu, spravte z čítania zábavu. Ale nie takú, aby malo dieťa problém potom zaspať.

Kto je lepší v čítaním – mama alebo otec?

Zvyklosťou je, že večer ide uložiť deti do postele otec, ktorý sa vráti z práce a aspoň takto sa im vie počas hektického pracovného týždňa venovať. Prečo je lepšie, ak deťom číta otec?279-2-9788073715304 Blahodárny vplyv na rozvoj jazykových zručností detí má čítanie od ockov. Kým mamičky majú tendenciu klásť deťom „učiteľské“ otázky, otcovia kladú otázky, pri ktorých sa viac rozvíja detské abstraktné myslenie. Viac s deťmi diskutujú, bavia sa s nimi, deti musia viac využívať mozog.

Vyberáme podľa veku

Najskôr začneme leporelami, riekankami, jednoduchými knižkami s obrázkami. Najmenším drobcom čítajte krátke rozprávky, vymyslené príbehy, najlepšie, ak hlavný hrdina bude dieťa samotné. Voľte odolné materiály, nakoľko najmenší drobci radi všetko ožužlávajú, chytajú do rúk. Veď to poznáte. Väčšie detičky ocenia interaktívne knihy, kde majú vložené puzzle, rozkladacie postavičky. Nechajte deťom priestor sa s knihou hrať, na druhej strane ich veďte k úcte. Nič sa nesmie trhať, kresliť do kníh je tiež zakázané (ak nie sú určené priamo na to). Predškolákov už zabavíte klasickými rozprávkami, starší školáci znesú aj príbehy na pokračovanie. Témami nešetríme. Buď ich vyberajte podľa záujmov dieťaťa, alebo ho vyberajte podľa toho, čo myslíte, že ho bude baviť. Dobré je siahnuť po národných klenotoch, rozprávky od Dobšinského či iných autorov, na ktorých sme defakto vyrastali aj my. A sú nadčasové.