Bráňte sa zápachu z potenia!

Bráňte sa zápachu z potenia!>
Len málo vecí dokáže spoľahlivo znížiť sebavedomie viac ako prepotené tričko. Premýšľate, ako zakryť škvrny od potu v podpazuší? Skúste tomuto problému predchádzať a zostať svieža celý deň. Naše telo na náhly príval horúčavy reaguje veľmi rýchlo a poleje sa potom. Vylučovanie potu je úplne prirodzený proces, ktorý má pre ľudský organizmus veľký význam. Viditeľne prepotené oblečenie a pach, ktorý človeka zvyčajne sprevádza, to už tak celkom prirodzené nie je. A nutné už vôbec nie. Nezabúdajte preto najmä v lete na účinný antiperspirant, ktorý vás ochráni nielen pred potením, ale aj pred nepríjemným zápachom.

Prečo pot nevonia

Potné žľazy by ste našli v spodných vrstvách našej kože, pričom k jej povrchu sa pot dostáva vďaka pórov. Rozdeliť by sme ich mohli na dva typy: apokrinné a ekrinné. Kým sekrét ekrinných žliaz (väčšina povrchu tela) je zložený prevažne z vody a nikdy nezapácha, sekrét žliaz apokrinných (podpazušie, triesla) obsahuje okrem vody aj ďalšie zložky, ako sú bielkoviny a tuky. Vďaka ich obsahu je sekrét apokrinných žliaz ideálnou pôdou pre baktérie, ktoré sa bežne na pokožke vyskytujú. Baktérie bielkoviny a tuky rozkladajú a to spôsobuje zápach. Deodoranty SK

Koľko toho vypotíme

Denne človek vypotí maximálne 10 litrov potu, ale to len v prípade veľkej fyzickej záťaže. Prirodzené je vypotiť za celý deň asi 0,5 - 1 litra potu, v podpazuší ide ale o obyčajnú 1 kávovú lyžičku potu - teda o zhruba 0,006 litra. V podpazuší sa drží väčšie teplo a vlhko a pot sa odtiaľ horšie odparuje. Aj keď ide v objeme potenie celého tela len asi o 10%, tak v podpazuší vzniká viac potravy pre baktérie, ktorých sa tu nachádza až 150 druhov.

Získajte kontrolu nad pachom

Môže sa to zdať nemožné, ale verte, že nie je! :) Stačí len dávať prednosť oblečeniu z prírodných materiálov, dbať na pravidelnú a dostatočnú hygienu, konzumovať ľahkú stravu, jesť minimum cesnaku a cibule, vyvarovať sa stresu, pravidelne sa sprchovať a používať vhodné antiperspiranty.