Aromaterapia - skvelý pomocník pre zdravie a pohodu, 1. časť

Aromaterapia - skvelý pomocník pre zdravie a pohodu, 1. časť>
Jeseň a zima je pre naše telo i myseľ veľmi náročné obdobie. Dni sú krátke, slnko takmer nezasvieti a k tomu všetkému nás ohrozujú rôzne prechladnutia a chrípky. Prečo teda nevyskúšať čosi nenáročné a príjemné na povzbudenie nášho fyzického a psychického zdravia?

Počiatky

Aromaterapia, čiže liečba vôňou, je veľmi stará metóda. Prvé zmienky môžeme nájsť už z doby pred 6000 rokmi. Samotný termín "aromaterapia" ale vznikol až v dvadsiatom storočí. Rôzne aromatické oleje používali už starí Číňania, Gréci, Rimania i Egypťania. Starovekí Egypťania používali pri svojich náboženských obradoch kvety. Verilo sa, že určité vône dokážu aktivovať vyššie vedomie alebo, naopak, úplne človeka uvoľniť. Vonné (esenciálne) oleje sa používali aj na účely balzamovania. Postupom času začali Egypťania esencie využívať aj v iných oblastiach - či už to bola kozmetika, medicína alebo parfuméria. Starovekí Číňania v tej dobe praktizovali podobný druh aromaterapie ako Egypťania. Používali bylinky, pálené aromatické drevá a vonné tyčinky, aby dali najavo úctu svojim bohom. Najstaršia čínska dochovaná lekárska kniha obsahuje vyše tristo rôznych vonných bylín určených na liečbu chorôb. Aj Gréci mali v obľube vonné oleje. Používali ich v medicíne aj kozmetike. Lekárska aromaterapia sa u nich začala rozvíjať už pred 2000 rokmi. Hypokrates (400 p.n.l.), ktorý sa často prezýva "otec medicíny", bol prvým, kto vážne študoval účinky esenciálnych olejov. Veril, že každodenná vonná kúpeľ a masáž zaistí užívateľovi pevné zdravie. Ale až počas 19. storočia však európski vedci začali vážne skúmať efekty esenciálnych olejov na baktérie, s ktorými sa stretávali. Francúzsky chemik Rene Maurice Gattefossé začal s intenzívnym výskumom liečivých vlastností esenciálnych olejov niekedy okolo roku 1900. Pri práci vo svojom laboratóriu si raz škaredo popálil ruku a v snahe rýchlo si pomôcť ju vtedy ponoril do najbližšej tekutiny, čo bola blízko. Zhodou okolností išlo o levanduľový olej. Chemik bol prekvapený rýchlosťou, akou sa potom popálenina zahojila - rana sa nezapálila a dokonca po nej nezostala ani jazva. Gattefosému sa dnes pripisuje otcovstvo termínu "aromaterapie". Od tej doby vznikli nespočetné štúdie a publikácie o aromaterapii a liečivých silách esenciálnych olejov.

Ako na to?

Ak máte problémy, s ktorými potrebujete pomôcť, vyberajte esencie podľa ich účinku. Pokiaľ ale chcete len relaxovať, riaďte sa svojím čuchom a inštinktom. Použite vôňu podľa toho, ako vám bude príjemná. Telo si povie samo, čo potrebuje. V obchodoch nájdete najrôznejšie éterické oleje (ako zmesi či jednotlivé vône), s ktorými môžeme absolvovať liečbu doma. Pri nákupe dajte pozor na to, aby bol olej či zmes olejov 100% prírodné! Často sa predávajú fľaštičky za 1 euro, ktoré nemajú s prírodou nič spoločné. Študujte teda starostlivo obaly. Za seba odporúčam esencie od spoločností Nobilis Tilia alebo Saloos. Najkvalitnejšie oleje sa predávajú v tmavých fľaštičkách so štítkom, na ktorom je napísané aj latinské meno rastliny a uvedený návod na použitie. Kúpené oleje sa majú uchovávať na chladnom mieste v dobre uzavretých fľaštičkách. Vašou úlohou je teraz vybrať si olejček, ktorý vám bude príjemne voňať. O týždeň vám prinesieme ďalší diel, kde si povieme AKO NA TO.